Markalar var olduğu sürece kriz her zaman olası bir durumdur ve hiç beklenmeyen yerlerden bile bir kriz patlak verebilir. Bu durum özellikle dijitalle bu kadar iç içe olduğumuz son yıllarda çok daha tehlikeli boyutlara ulaşmış durumda. Sosyal medyanın yaygın kullanımı ile kısa bir süre içinde markalar global çapta bir krize sürüklenebiliyor. Artık markalar, adının bir krize karışıp karışmamasından ziyade krizlerden nasıl çıktığı, ne derece hasar aldıkları ile değerlendiriliyor.

Biz de son 1 yıl içinde global çapta yankılanan 5 önemli markanın 5 önemli krizini sizlere paylaştık.

Nutella / Palm Yağı Kullanımı Krizi

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) palmiye yağının kanserojen olduğunu duyurması üzerine Ferrero markasının sevilen ürünü Nutella, içeriğinde palm yağı bulundurması nedeniyle bir krize sürüklenmişti. Bu konu sosyal medyada epey konuşulduğu gibi Nutella’ya bir linç girişimi başlatılmasına da neden oldu. Dünyanın pek çok yerinden birçok kişi Nutella’yı boykot etti ve satın almayı bıraktı. Türkiye’de Zenna tarafından yapılan bir ankete göre; Her 100 kişiden 37’si bu olay üzerine Nutella almayı tamamen durdurmuş, 21’i ise kriz yaşanırken Nutella almayı geçici bir süre için bırakmış.

Nutella Ne Yaptı?

Nutella bu krizin ardından yaptığı açıklamada 50 yıldır Palm yağı kullandıklarını, nötr tadı olan bu yağı kullanmaya devam edeceklerini belirtmişti ve riskin Palm yağının 200 derecede ısıtılmasından sonra ortaya çıktığını oysa kendilerinin en kaliteli Palm yağını 80 derecede ısıtarak kullandıklarını söylemişti.

H&M / Siyahi Bir Çocuğa Giydirilen Kıyafet ile Irkçılık Suçlaması

2018’in başlarında H&M’in online alışveriş sitesinde yer alan bir ürün tanıtımı görseli için kullandığı siyahi çocuk ve giydiği sweatshirt’ün üzerinde yazan cümle H&M’in sosyal medyada ırkçılıkla suçlanmasına yol açmıştı. Siyahi çocuğun kıyafetinde  “coolest monkey in the Jungle” (ormandaki en havalı maymun) yazıyordu. Bu durum özellikle sosyal medyada H&M’in linç edilmesine yol açtı ve marka pek çok kesim tarafından kınandı. Cümledeki “maymun” kelimesi ve siyahi çocuk birleşimi ırkçılık ile eşleştirildi ve tepkiler adeta çığ gibi büyüdü.

H&M Ne Yaptı?

Sosyal medyadaki tartışmaların ardından söz konusu görsel H&M’e ait tüm mecralardan kaldırıldı. Marka adına açıklama yapan bir yetkili de rencide olan herkesten özür dilediklerini belirtti.

Facebook / Cambridge Analytics Skandalı

2016 başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın veri operasyonlarını yürüten “Cambridge Analytica” şirketinin  Facebook’un herhangi bir onayı olmaksızın 50 milyona yakın Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerini toplayarak ve paylaşarak hizmet kullanım şartlarını ihlal etmesi çok uzun bir süre gündemde kaldı. Hatta Twitter’da #DeleteFacebook (Facebook’u Sil) etiketiyle bir kampanya başlatıldı ve bu kampanyaya birçok ünlü isim ve marka destek verdi.

Facebook Ne Yaptı?

Facebook bu skandalın ardından gazetelerde tam sayfa özür mektubu yayımladı, Zuckerberg, Facebook’tan yaptığı yazılı açıklamada yaptıkları hataların, kullanıcıların verilerinin analiz şirketinin eline geçmesine neden olduğunu belirtip “Verilerinizi koruma sorumluluğumuz var, eğer bunu yapamıyorsak sizi de hak etmiyoruz demektir” mesajı paylaşmıştı.

Apple / Kasıtlı Yavaşlatma İtirafı

Apple 2017’nin sonlarında eski sürümlerini bilerek yavaşlattığını itiraf etmişti. iOS güncellemelerini iPhone 5, iPhone 6 ve iPhone 7’nin performans hızlarını kasıtlı olarak yavaşlatacak şekilde düzenlediğini ifade ettiler. Bu durumla ilgili olarak Apple’a yüzlerce bireysel ve toplu dava açıldı. Bu durum sosyal medyada ve haberlerde uzunca konuşuldu.

Apple Ne Yaptı?

Apple bu uygulamayı insanları yeni iPhone almaya zorlamak için devreye sokmadığını ifade etti. Bu uygulamanın yeni güç yönetimi özelliğinin bir parçası olduğunu belirten teknoloji şirketi, cihazın aniden kapanmasının önüne geçmek amacıyla iPhone’ların bataryadan mümkün olduğundan daha fazla güç çekmesini engellemek için böyle bir yöntem kullandığını söyledi.

KFC / Biten Tavuk Eti Skandalı

Ünlü tavuk restoranı zinciri KFC, 2018’in başlarında Birleşik Krallık’ta büyük çapta bir stok krizi yaşadı. Yani kısacası, koca zincir mağazanın koca ülkedeki şubelerinde tavuk bitti. Birleşik Krallık’taki 900 KFC restoranının çoğu, geçici olarak kepenkleri indirdi.  Ülkedeki KFC restoranlarının yarısından fazlası sınırlı sayıda menü ve her zamankinden daha kısa süren çalışma saatleri dahilinde yeniden açılsa da birçok restoran uzun süre kapalı kaldı.

KFC Ne Yaptı?

KFC bu krizde kendisiyle dalga geçti ve tüm olaya esprili bir şekilde yaklaştı ve bir halkla ilişkiler kampanyası başlattı ve bu kampanya ile Cannes Lions 2018’de “Altın Aslan” ödülü bile aldı. 

Kaynakça için tıklayınız.