Sosyal medya uygulamaları artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak biliniyor. Her şeyi telefonlara sığdırmamızın bir diğer olumlu etkisi de dijitalleşmenin artması. Kimi uygulamalarla gün boyu iletişim halindeyken bazıları ile eğlence zamanı yaratabiliyoruz. Bu yılın başından beri en çok kullanılan uygulamalara baktığımızda iletişim uyguları karşımıza çıkıyor. 

Bakalım ilk 10’da hangi uygulamalar var…

1-TikTok

TikTok, listenin yükselen yıldızlarından biri olarak en büyük ilgiye sahip uygulama olarak yerini koruyor. İlk çıktığı zamanlara göre özellikle pandemi döneminden sonra daha da popüler hale gelerek 7’den 70’e tüm insanların ilgisini çekmeyi başardı. TikTok’un uzun yıllar boyu en çok yüklenen uygulamalar arasında olacağı görülüyor.

2-Facebook

Facebook, genelde boomer kuşağının kullandığı bir uygulama olarak biliniyor. İstikrarlı bir kitleye sahip, rakipleri ise yine aynı çatı altında olan Instagram ve WhatsApp olabiliyor. Bu sebepten dolayı Facebook’un düşüşü ana şirketi etkilemiyor. Daha önceki zamanlara baktığımızda, Facebook internetin her eve girdiği zamanlarda fazlasıyla sevilmişti. Bu biraz da olsa değişti ve yerini diğer uygulamalara bıraktı. Yine de Facebook sırasını koruyor, 2. Olarak karşımızda yer alıyor. 

3-Instagram

Z ve X kuşaklarının asla vazgeçemeyeceği uygulama olarak bilinen Instagram, sosyal medyanın en hızlı popüler olanı. Özellikle Facebook çatısı altına girdiğinden beri adeta uçuyor. Bu popülerliğin bitmeyeceği çok belli!

4-WhatsApp

WhatsApp çok uzun süredir hayatımızda ve zirveye oynayan uygulamalardan biri olarak biliniyor. Kısacası onsuz olmaz! Bazı zamanlarda iletişimin tamamen WhatsApp kaynaklı olduğunu bile görüyoruz. Dünya genelinde 2 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olarak yerini her zaman koruyacağı çok belli. 

      5- Telegram

Bu yılın başlarında dev bir tartışma konusu çıkmıştı. WhatsApp’ın yeni gizlilik politikası ortalığı adeta karıştırmıştı. Bununla birlikte bir grup insan Telegram’a geçiş yaparak kullanıcı sayısını arttırdı. İlginin arttığı bu uygulamayı kullanıp da WhatsApp’ı kullanmayan kişilerin olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Telegram, ilk 5’e girmeyi başardı. 

6-Moj

Çoğu kişinin bilmediği bu uygulama ilk başta kulağa yabancı geliyor. Aslında bu uygulama bir TikTok alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. Bu alternatiflerin çıkmasının sebebi ise Hindistan’da TikTok’un yasak olması.  

7-Zoom

Pandemi dönemi ile birlikte hayatımıza bir uygulama girdi. Bu uygulama herkesin bildiği gibi Zoom oluyor. Evden çalışma türü ve uzaktan ders gibi seçenekler Zoom’u gerekli kılarak hayatımıza dahil etti. Bundan sonraki zaman diliminde de en çok kullanılan görüntülü ve sesli görüşme uygulaması olarak hayatımızda olacağı çok belli!

8-SnapChat

Bugün her sosyal medya uygulamasında gördüğümüz “hikayeler” özelliğini ilk olarak Snapchat ile gördük. Daha sonraki zamanlarda fotoğraflarla haberleşme konseptindeki bu uygulamadan özelliklerin çalınması sürekli halini aldı. Yine de Snapchat hala en çok yüklenen uygulamalar arasında yer alıyor.

9-Messenger

Dijital mecralarda bu ismi kullanan birçok uygulama olduğu için şunu belirtelim: Facebook Messenger‘dan bahsediyoruz. Facebook, döneminde dünyanın en popüler uygulamasıydı ve alanında ilkti. Akıllı telefonların yaygınlaşmaya başlamasıyla yeni bir adım atıldı ve Facebook’taki mesajlar ayrı bir uygulamaya taşındı. Günümüzde Facebook popülerliğini yitirmekte olduğu için bu uygulama da WhatsApp gibi alternatiflerin önüne geçemiyor. Yine de Whatsapp, Instagram ve Facebook mesajlarının Messenger’da buluşturulması uygulamanın unutturulmamaya çalışılmasını gösteriyor.

10- MX TakaTak

Ülkemizde pek popüler olmasa da MX TakaTak, dünya genelinde en çok yüklenen uygulamalar arasında yer alıyor. TikTok’un bir alternatifi olarak adını duyuran uygulama özellikle Hindistan’da ilgi görüyor. Zaten Hindistan gibi kalabalık bir nüfusta popüler olan uygulamalar rahatlıkla dünya genelinde de en çok indirilenler arasında olabiliyor.

Kaynak İçin Tıklayınız