Pandemi ile birlikte hayatlarımızdaki dijitalleşme arttı ve bunun sonucunda siber saldırılar da artış gösterdi. Son dönemde daha da artan siber saldırıların kullanıcılar tarafından nasıl algılandığını ve yorumlandığını ise Kaspersky yaptığı kullanıcı anketiyle gözler önüne serdi…

Anket, 2020’de Türkiye’deki kullanıcıların %44’ünün para, banka bilgileri ve internet bankacılığı kimlik bilgilerini çalmaya çalışan dolandırıcılarla karşılaştığını gösteriyor. Katılımcıların beşte biri dolandırıcılarla kendileri karşılaşırken, yüzde 20’si etkileşime girenlerin tanıdıkları olduğunu ve yüzde 4’ü ise her iki kategoriyi seçti.

Anket sonuçlarına göre, dolandırıcıların suç eğilimleri 2020’de artışta olarak ortaya çıktı. Ankete katılanların yarısından fazlası, coronavirus ile dolandırıcıların kendilerini daha sık hedef aldığı düşüncesine sahip. Görünen üzere, dolandırıcılar kurbanlara karşı farklı manipülasyon teknikleri kullanıyor ve değişik yollar deniyor. Bunlar;

  • Satılık kişisel koruma ürünleri yüzde 16
  • Koronavirüsle mücadeleye dair kurallara uymadığı iddiasıyla kurgulanmış sahte para cezalarının ödenmesini talep edilmesi yüzde 16
  • Koronavirüsü teşhis edip tedavi ettiği iddia edilen ürünler gibi var olmayan ilaçlar, testler ve diğerleri yüzde 14
  • Şehirlerarası seyahat izni sağlamayı teklif edenler yüzde 9 ile öne çıktı.

Kaspersky Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Maher Yamout, sonuçları şu sözlerle yorumladı: “Dolandırıcılar manipülasyonlarını genellikle mevcut gündeme uyarlarlar. Pandemi sırasında bazı dolandırıcılar, belirli ürün ve hizmetlere olan artan talebe bağlı olarak insanların para kazanma dürtüsünü sömürmeye çalışırken, diğerleri vatandaşların özgürlük arzusuna odaklandı. Dolandırıcılar ne tür hileler kullanırsa kullansın, kullanıcıların siber güvenliğin temel kurallarına uyması gerekiyor.” 

Ankete Türkiye’den yanıt verenler arasında çevrimiçi dolandırıcılığa karşı korunmanın en popüler yolu olarak yabancılardan gelen her türlü mesajı ve aramayı görmezden gelmek olarak gösterildi (yüzde 81). Ayrıca katılımcıların yüzde 35’i özel koruma çözümleri (antivirüs) ve bu gibi uygulamalar kullandıklarını ifade ediyor.

Kaspersky, kullanıcılar için çevrimiçi güvenliğin temel kurallarını şöyle sıralıyor:

  • E-postalardaki şüpheli bağlantılara ve sohbetlerdeki mesajlara tıklamayın.
  • Belirli bir promosyon ilginizi çektiyse ve katılmak istiyorsanız, bu şirketin veya markanın promosyonu yaptığından emin olmak için resmi web sitesini veya resmi sosyal medya hesaplarını kontrol edin.
  • Kaspersky Total Security gibi güncel kimlik avı siteleri, dolandırıcılık ve spam veri tabanları ile güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın.
  • Çeşitli hizmetlere kaydolmak için farklı e-posta adresleri kullanın.
  • SMS veya anlık bildirimden alınan tek seferlik kod dahil olmak üzere gizli bilgileri asla üçüncü kişilerle paylaşmayın.
  • İnternetteki bir teklif gerçek olamayacak kadar cazip geliyorsa, büyük olasılıkla sahte olacağını aklınızdan çıkarmayın.