“Mona Lisa Smile” 2003 yılında Columbia Pictures, Revolution Stüdyolarında yapılan, İkinci Dünya Savaşı sonrasında toplumsal cinsiyette kadının rolünü işleyen başarılı filmlerin arasında yer alıyor. Yönetmenliğini Mike Newell’in yaptığı ve senaryosunu Lawrence Konner ve Mark Rosenthal’ın beraber yazdığı bu filmde Julia Roberts, Maggie Gyllenhall, Kirsten Dunst ve Julia Stiles gibi önemli isimler rol alıyor.

Adını Leonardo da Vinci’nin ünlü tablosu Mosa Lisa’dan alan film, 1953 yılında Amerika’nın en muhafazakâr okullardan biri olan Wellesley Kız Koleji’nde görev yapan bir sanat tarihi öğretmeninin öğrencileriyle olan ilişkisini anlatıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası çok zor şartlar altında eğitim alan kız öğrencilerin hikayesini gözler önüne seren bu filmde Fransız edebiyatı ve fizik gibi derslere ek olarak kız öğrencilere iyi bir eş olmanın ve iyi ev işi yapmanın püf noktalarını öğretiliyor. Ancak sanat tarihi öğretmeni Katherine Watson (Julia Roberts) var olan paradigmayı yıkarak öğrencilerini gerçekten düşünen bireyler olmaya zorluyor. Kadınlığın yalnıza ev işi yapmak ve annelik rolü üstlenmek olmadığını göstererek kız öğrencilerine farklı bir bakış açısı kazandırmaya çalışıyor. 30 yaşında bir bekar olması sebebiyle başta birçok kişi tarafından yargılansa da sonrasında tüm kız öğrenciler bu yaklaşımı destekleyerek kabuğundan sıyrılıyor. 

Birçok farklı karakteri ve hikâyeyi içinde barındıran bu filmde toplum tarafından yanlış olarak görülen değerlerin, kişiye göre doğru olabildiği gösteriliyor. Böylece kadınların toplumdaki rolünü belirleyen unsurun kalıplaşmış tabular olmadığı vurgulanırken, kadınların kendi kararını veren özgür bireyler olması gerektiğinin altı çiziliyor. 

Kadınların sosyal hayatta ve iş hayatında üstlenmesi beklenen rollerin ve eşitlik ilkesinin derinlemesine irdelendiği “Mona Lisa Smile” her iyi PR uzmanının izlemesi gereken filmlerin arasında yer alıyor.