Afrikalıların gerek Araplar, gerek Avrupalılar ve nihayetinde 16. Yüzyıldan itibaren Amerikalılar tarafından köleleştirilmesinden itibaren, siyahiler toplumsal baskıya ve ayrımcılığa uğramakta. Uzun senelerdir gelen bu sorun çok fazla üzerine gidilmesine ve minimalize edilme çabalarına rağmen hâlâ kendini hissettirebiliyor.
Başta büyük, global ve hedef kitlesi geniş olan şirketler olmak üzere dünyadaki bütün şirketler artık köleliğin, ırkçılığın ve ayrımcılığın önüne geçmek ve insanlara eşit davranmak durumundalar. Ancak bu bütün şirketlerin ırkçılık yapmadan etik kurallara uyduğu anlamına gelmiyor. Bazen bilerek, bazen tesadüfen bazen ise birkaç çalışanın sorumsuzluğundan dolayı şirketler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar ırkçılık yapabiliyorlar.
2018 yılının başlarında H&M yeni bir sweatshirt piyasaya sürdü. Bu sweatshirt üzerinde ‘’coolest monkey in the jungle’’ yazıyordu. Aslında buraya kadar her şey normal ancak ürünün katalog çekimlerinde siyahi bir çocuğun kullanılması, firmanın başını epey ağrıttı. Özellikle siyahilere yapılan ‘’maymun, goril’’ gibi benzetmeler yapılıyor. Hatta stadyumlarda bazı futbolcuların üzerine muz atılıyor. Bu yüzden sweatshirt’in üzerinde yazan ‘’maymun’’ ibaresi sadece siyahileri değil ayrımcılık karşıtı çoğu insanı rahatsız etti.
Öte yandan bunun sadece bir denk geliş olduğunu ve altında kasıt aramamak gerektiğine inananlar da var. Fakat H&M çoğu insanın düşündüğü fikre kulak verdi ve bunun bir hata olduğunu kabul etti. Krizden sonra açıklama yapan yetkili, rencide olan herkesten özür diledi ve sweatshirt, bütün mecralardan kaldırıldı. Böylece firma, arkasında soru işareti bırakmadan krizi çözmüş oldu.
Kaynakça :