Adını; Lemmings, Shadow of the Beast ve Unirally gibi oyunlarla duyuran İngiliz DMA Design Limited tarafından geliştirilen Grand Theft Auto, esasında Amiga için yapılmaya başlanan ve adı Race’n’Chase şeklinde belirlenen bir oyundu. 1996 yılında iptal edilmenin eşiğine gelen yapım,  PC ve PlayStation 1 için yayınlandı ve bir efsane doğmuş oldu. 

Kuş bakışı kamera açısına sahip oyunda yolda görülen her araç kullanılabiliyor, seçilip yönetilebilen karakter aracılığıyla çeşitli suçlara bulaşılabiliyor, akla hayâle gelmeyecek paralar kazanılıp her yeni telefon görevinde, daha sonra üç boyutlu versiyonları da karış karış gezilebilecek; Liberty City, Vice City ve San Andreas’ın altı üstüne getiriliyordu.

İlk GTA’nın oyun mekaniklerini koruyan ve grafiksel açıdan biraz daha ilerleyen ikinci oyunda, daha sonra GTA III’te de karşımıza çıkacak Claude Speed kontrol ediliyordu. Kurgusal bir ABD kentinde geçen oyunda bu defa yapılan görevler neticesinde başka suç örgütleri oyuncuya düşman olabiliyordu.

Seriyi zirveye taşıyan ve oyun dünyasında bambaşka bir yere getiren şey ise serinin üçüncü oyunu olan GTA III oyununun,  oyun tarihinde bir devrim yapmış olması ve kuş bakışı kamera açısını bırakıp değiştirilebilir bir kamera açısı olan 3. şahıs kamera açısına geçmiş olmasıdır. 

Serinin 4. oyunu olan GTA: Vice City ise bizlere yeni eklenen hava ve kara araçlarını kullanabilme, Miami’de tur atıp görev yapabilme ve mekan satın alabilme özelliklerini getirmişti. Ayrıca radyoda ise oldukça fazla şarkı ve tür mevcuttu. 

5. oyun olan GTA: San Andreas, Los Angeles benzeri Los Santos, San Francisco benzeri San Fierro ve Las Vegas benzeri Las Venturas şehirlerinden oluşan San Andreas eyaletineydi. Grove Street Family üyesi Carl “CJ” Johnson’ın yönetildiği yapımda RPG ve gizlilik ögeleri de devreye girmişti. CJ’in görünümü değiştirilebiliyor, ona spor salonunda antrenman yaptırılarak kas kütlesi artırılabiliyor, çok yemek yedirilirse şişmanlatılabiliyordu.

Bir sonraki oyunda, bir süredir PC’yi ziyaret etmeyen GTA serisi, bu hasrete Doğu Avrupalı ana karakter Niko Bellic ile son verdi. Liberty City’nin o zamana kadarki en gerçekçi görünen hâline ev sahipliği yapan oyunda fizik kurallarından grafiklere, senaryo işlenişinden oyun mekaniklerine dek sayısız değişiklik vardı. Çok sağlıklı çalışmasa da resmî olarak online desteği de sunan yapım, optimizasyon sorunları nedeniyle dönemin üst düzey donanımlı bilgisayarlarında bile akıcı çalışamayabiliyordu.

Minecraft ve Tetristen sonra gelmiş geçmiş en çok satan 3. oyun olan Grand Theft Auto V, gerek grafikleri ile gerek haritasının büyüklüğü ve silah/araç kullanımının büyücülüğü ile gerekse hikayesinin akıcılığı ve sürükleyiciliği ile milyonlarca kişinin favori oyunu haline gelmişti. Ayrıca online olarak da oynanılabilen GTA V, oyuncuya kendi karakterini yaratma, kendi mülklerini ve araçlarını satın alma, diğer insanlarla birlikte görev yapma veya savaşma imkanı da sunuyor. 2013 senesinde yayınlandığından beri tam 145 milyon kişi tarafından satın alınan oyun, hala ek paketler ve güncellemelerle popülerliğini sürdürmeye devam ediyor. 

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/En_çok_satan_video_oyunları_listesi