Yakın tarihli bir PRSA Silikon Vadisi çalıştayında, çok farklı bakış açılarına sahip iki PR uzmanı, bir iş görüşmesinde nasıl başarılı olunacağına dair görüşlerini paylaştı.

David Vossbrink, iletişim ve insanlarla röportaj yapma konusunda yaklaşık yarım yüzyıllık bir deneyime sahiptir. Jasmine Garcia, sekiz ay boyunca 13 farklı şirketle yapılan 30 görüşmeden sonra Linkedİn’de Etkinlik Proje Yöneticisi olarak bu yıl başarılı bir iş çıkaran yeni bir mezun. Mülakat tavsiyeleri, hem deneyimli profesyoneller hem de yeni PR profesyonelleri için geçerlidir.

Araştırma: ödevini yap

“Röportajdan önce ödevini yap. Şirket, pozisyon ve kendiniz hakkında öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin” diyor Vossbrink.

Araştırma ile, görüşmecilerin ne aradığını, pozisyona nasıl hazırlanacağınızı ve şirketle ilgili deneyimlerinizi ve güçlü yönlerinizi nasıl sunacağınızı daha iyi anlayacaksınız.

İyi haber şu ki, araştırma artık çok daha kolay, bu nedenle şirketin web sitesi ve sosyal medyadaki varlığı ile başlayın. Kötü haber: Elenmesi gereken bir ton bilgi var.

Kuruluş içinde kültürün nasıl olduğunu, sorunların neler olduğunu ve konumun ne hakkında olduğunu paylaşabilecek kişileri bulmak için profesyonel ağlarınızı ve Linkedİn’i kullanın. Sizinle kimin iş görüşmesi yapacağını öğrenin ve onlara bakın.

Planlama, hazırlık ve uygulama

Araştırmadan sonra planlama, hazırlık ve uygulama gelir. Bir PR kampanyası yürütüyorsanız, planlamanız gerekir. Mülakat için hazırlanmak hemen hemen aynıdır.

Mülakat sorularını tahmin edin ve yanıtlarınızı hazırlayın. Amacınız sürprizleri en aza indirgemek ve kendinize olan güveninizi artırmaktır. İlk soru neredeyse her zaman şuna benzer: “Bize kendinizden bahsedin ve neden bizimle çalışmakla ilgilendiğinizi anlatın.”

Ortak sorular şunları içerebilir:

Bana en büyük hatanızdan (veya en büyük zorluktan) ve bununla nasıl başa çıktığınızdan bahsedin.

En çok nasıl bir çalışma ortamını seviyorsunuz? Niye?

Önemli bir konuda patronunuzla aynı fikirde olmadığınız bir zamanı anlatın.

Bu işle ilgili olarak en büyük zayıflığınız nedir? (Ve bunun üstesinden gelmek için ne yaptınız?)

Garcia, “Belirli mülakat sorularına nasıl yanıt verileceği konusunda harika çevrimiçi kaynaklar ve tavsiyeler var” diyor. “Tıpkı bir medya röportajına hazırlanmak için yapacağınız gibi, cevaplarınızı ve konuşma noktalarınızı önceden geliştirmek için bunları kullanın.”

“İster tam cümleler ister madde işaretleri olsun, bunları yazın, ancak bunları hafızanıza alın, böylece röportaj sırasında hikayeler parmaklarınızın ucunda olsun.”

Mülakat An

Geldiğiniz andan itibaren sahnedesiniz. Karşılaştığınız herkese karşı profesyonel olun: resepsiyonist, yönetici asistanı ve koridordaki herkes.

İçeri girdiğinizde  etrafı okuyun. Mülakatı yapan kişiler size dikkat ediyor mu yoksa cihazlarıyla mı oynuyor? Çalışanlar Gülümsüyor mu yoksa, kaşlarını mı çatıyor? Kim yetkili? Görüşme öncesi etrafı okumaya devam edin.

Beden diliniz ve göz temasınızla kendinize güveninizi gösterin. Sert bir sesle konuşun ve dik oturun. Görüşme bittiğinde, el sıkışın ve daha sonra takip edebilmek için görüşmecilerin maillerinin doğru yazılışını öğrenin.

Pozisyonu alamazsanız, görüşmecilerinize nasıl daha iyi yapabileceğinizi veya neden gözden kaçırıldığınızı sormanızda bir sakınca yoktur. Sizde olmayan hangi becerileri veya deneyimi arıyorlardı? Gelecekteki iş aramada size yardımcı olacak ne gibi tavsiyeleri var?

“Mülakatçıların çoğu ağımın bir parçası olmaya istekliydi ve bazıları bana potansiyel açılımlar için ipuçları teklif etti. İşi alamasanız bile, görüşmeniz profesyonel ilişkilere ve daha fazla fırsata kapı açabilir” diyor Garcia.

Vossbrink, “Mülakat bir PR’dır ” diye ekliyor. “Sadece araştırmanı yapmalısın; planlayın, hazırlayın ve uygulayın; güvenle uygulamak; değerlendirmek ve takip etmek, hepsi bu kadar.”

Barış Ermek

Kaynakça: https://www.prdaily.com/how-to-ace-your-pr-job-interview/