Geçmişten bugüne şirketlerdeki başarının temeli beyaz yakalardan, üst düzey yöneticilere kadar herkesin başarılı iletişim becerisine sahip olmasından kaynaklanıyor. Bunun ana sebebi ise güçlü iletişimin güveni, güvenin üretkenliği, üretkenliğin ise başarıyı tetiklemesi oluyor. Genellikle öz farkındalık eksikliği sebebiyle ortaya çıkan zayıf iletişim, çalışan motivasyonunu ve verimini düşürüyor. Bu da kuşkusuz güven eksikliği ile sonuçlanıyor. Tam da bu noktada beyaz yakalardan, üst düzey yöneticilere tüm şirket paydaşlarının harekete geçerek iletişim becerilerini geliştirmek adına bazı aksiyonlar alması gerekiyor. İşte iletişim becerilerinizi en üst seviyeye çıkarmanın 5 temel taşı;

Hedef ve beklentiler

Karşınızdaki kişiyi iyice analiz etmek iletişimde önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede konuştuğunuz kişinin istek ve beklentilerini anlayarak uyumlu bir iletişim tasarlanabiliyor. Ayrıca iletişim kurarken açık olmak da önemli detaylardan biri oluyor. Bu kapsamda, karşı tarafın beklentileri, sizin beklentileriniz ve yapacağınız iş hakkında tamamen dürüst olmak gerekiyor.

Netlik

Bilindiği üzere gereksiz tabir ve tasvirler büyük bir iletişim karmaşasına sebep oluyor. Ancak en anlaşılır ve etkili mesajlar gereksiz ifadelerden arındırılmış olanlardır. Dolayısıyla, iletişim kurarken mesajınızı bu tasvirlere boğmamak büyük önem taşıyor. Mesajı en anlaşılır haliyle net bir biçimde iletmek gerekiyor. 

İletişim aracı

İletişim kurarken bir mesajı nasıl ilettiğiniz oldukça önemlidir. Yüz yüze bir toplantı ile e-posta arasında, yazılı sunumla online bir sunum arasında gözle görülür farklar oluyor. Bu noktada, hangi iletişim aracının sizin için en uygunu olduğunu belirlemek gerekiyor. Mesajınızı en etkili şekilde ileteceğiniz ve hedefe en doğru şekilde sizi ulaştıracak yöntemi belirlemek büyük önem taşıyor. 

Daima açık iletişim

İnsanların yalnızca görebildiği kadarını bilmesi göz önüne alındığında, iletişimi daima açık tutmanın önemi anlaşılıyor. Bu bağlamda, iletişim hatlarının devamlı açık tutulması oldukça önemlidir. Yapılan çalışma kapsamında geri bildirim talep etmek ya da proje güncellemelerini aktif olarak paylaşmak uzakta bulunan personellerin bile iletişim sürecine dahil olduğu güçlü bir bağ oluşturuyor. Bu da şüphesiz başarıyı getiriyor.

Empati

Etkili bir iletişimin yapı taşlarından biri de müşteri ve çalışanları can kulağıyla dinlemek ve onları anlamak oluyor. Karşı tarafa cevap vermeden önce güven oluşturmak ve ortak bir vizyon belirlemek için empati kurarak karşıdaki kişinin görüşünü değerlendirmek iletişimin en önemli adımlarından biri oluyor.

Kaynak: https://www.michaelpage.com.tr/advice/kariyer-tavsiyeleri/kariyer-geli%C5%9Fimi/g%C3%BC%C3%A7l%C3%BC-i%CC%87leti%C5%9Fimin-5-alt%C4%B1n-kural%C4%B1