Şirketlerin kendi tanıtmak, marka bilinirliğini artırmak ya da marka ile ilgili gelişmeleri duyurmak adına PR çalışmaları yapması kritik önem taşıyor. Birçok farklı şekilde hayata geçirilen PR çalışmaları, dijital ve offline kanalların kullanımı ile farklı hedef kitlelere ulaşmayı sağlıyor. Ancak bu çalışmaların geri dönüşüm ve sonucunu takip etmek gerekiyor. Çünkü bu analizler PR çalışmalarının etkinliğinin belirlenmesini sağlıyor. Bu kapsamda, markaların PR çalışmalarında ölçümlemesi gereken metrikleri inceleyecek olursak;
Toplam erişim
Yapılan bir PR çalışmasının ardından, verilen mesajın toplam erişimini bilmek şirketler için büyük önem taşıyor. Böylece farklı kanallar üzerinden ulaşılan kitle belirlenirken, her bir kanalın ne kadar etkili olduğu da gözleniyor. Ayrıca hangi platformların daha iyi sonuç verdiğini analiz etmenin yanında markalar kendisine en çok dönüş sağlayan platformlar üzerine yatırım yapma şansı elde ediyor.
İlgili haberler
Hazırlanan PR bülteni ya da düzenlenen reklam çalışmalarının hangi yayıncılar tarafından yayınlandığını ve ne tarzda geri dönüşler aldığını takip etmek gerekiyor. Hatta bu çalışmalar hakkında markalar kendileriyle ilgili bir haber yapılıp yapılmadığı da kontrol edilebilir. Buna ek olarak şirketler kendi hakkında çıkan ilgi çekici yazıları web siteleri üzerinde “basın” başlığı altında paylaşarak sosyal kanıt göstergesi olarak ziyaretçileriyle paylaşabilir.
Tüketici yorumları
Ürün ya da hizmet hakkındaki tüketici yorumlarını anlık olarak takip etmek oldukça kritiktir. Yorumlar iyi ya da kötü fark etmeksizin incelenerek marka hakkındaki genel görüşü anlamak gerekiyor. Aksi takdirde kullanıcıların gözünde marka imajını takip etmek pek de mümkün olmuyor. Dolayısıyla, şirketinin iyi ve kötü yanlarını göremeyen markalar ne tür stratejiler izleyeceğini analiz edemediğinden büyük ölçüde sekteye uğruyor.
Geri dönüşüm
Her PR çalışmasının belli başlı hedefleri olmalıdır. Örneğin; belli bir kitleye ulaşmak ya da kullanıcıların belli bir eyleme geçmesini sağlamak gibi hedefler belirlenebilir. Tüm bu hedefler doğrultusunda yapılan PR çalışmasının markaya ne kadarlık bir geri dönüşüm sağladığını her bir kampanya için tespit etmek gerekiyor. Hatta farklı kanallar incelenerek en çok geri dönüşüm sağlanan platformları da belirlemek mümkün oluyor.
Yatırım Getirisi (ROI)
PR çalışmalarının sonunda geri dönüşümden elde edilen yatırım getirisinin (ROI) de belirlenmesi gerekiyor. Aksi halde yapılan harcamalardan ne kadarlık bir kazanç elde edildiğini görmek mümkün olmuyor. Dolayısıyla, harcamaların kontrolü zorlaşır ve bu da şirkete büyük ölçüde zarar verebilir. Tam da bu yüzden bütçeyi etkili bir biçimde yönetmek ve elde dilen kazancı tespit etmek markalar için kritik oluyor. Bu yöntem sayesinde gelecekte faaliyete geçirilecek PR çalışmalarında daha çok yatırım getirisi getiren platformlar üzerinden kampanyalar düzenlenebilir.
Kaynak: https://www.eticaret.com/blog/pr-metrikleri/