Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması, kurumların hedef kitleye yönelik iletişim çalışmalarını hem değiştirdi hem de çeşitlendirdi. Şirketlerin basın iletişimi yoluyla hedef kitleyle düzenli etkileşim halinde olmak istemesi, dijitalleşmeyle zaman ve mekan farkının ortadan kalkması medya ilişkileri ve halkla ilişkiler çalışmalarında yapısal değişimleri de beraberinde getirdi.

Bilgi kaynaklarının internet gibi dijital bir ortamda anlık bir şekilde ulaştırılabilmesi hedef kitleye istenen mesajı aktarmak adına kolaylık sağladı. Ancak bu durum, herhangi bir kriz anında olumsuz algı oluşturmamak adına süreci hızlı yönetmenin ve kurum itibarı için hedef kitleye yönelik anlık ve etkileşime dayalı hareket etmenin önemini beraberinde getirdi. Bu yazımızda teknoloji çağının getirileriyle kendi içinde de sürekli dönüşümde olan halkla ilişkiler ve basın iletişimini konu aldık. PR çalışmalarında medya ilişkilerinin yerini tüm detaylarıyla sizler için derledik.

PR yani Halkla ilişkiler, hizmet verdiği hedef kitle ile daha etkili iletişim kurmak adına kurum ya da kişilerin yürüttüğü itibar yönetimi çalışmalarını kapsar. Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği IPRA’ya göre Halkla ilişkiler, bir kuruluşla hedef kitlesi arasındaki karşılıklı iletişimi, anlayışı, kabulü ve iş birliğini oluşturmaya ve sürdürmeye yardımcı olan, sorun ve problemlerin yönetimini içeren, kamuoyuna cevap veren, kamuoyunun bilgilendirilmesi için yönetime yardımcı olan, kamu yararına hizmet etmek için yönetimin sorumluluğunu tanımlayan ve vurgulayan, eğilimleri önceden tahmin etmeye yardımcı olmak için bir erken uyarı sistemi gibi hizmette bulunan, değişikliklerden etkin bir biçimde faydalanmak için yönetime yardımcı olan ve başlıca araçları olarak ahlaki iletişim tekniklerini ve araştırmayı kullanan ayrıcalıklı bir yönetim fonksiyonudur.”

Tüm bu aksiyonları sağlayabilmek için halkla ilişkiler çalışmalarında basın iletişimi ve medya ilişkileri önemli bir safhadır. Etkili basın iletişimi, marka algısı ve itibarına büyük katkıda bulunur. Sürdürülebilir medya ilişkileri oluşturmak için basının hassasiyetlerinin farkında olunmalı ve buna göre davranılmalıdır. Hangi gazetecinin hangi konuda haber yaptığı, ilgi alanının ne olduğu bilinmelidir. Bu noktada PR çalışmalarında medya ilişkilerinin önemini biraz daha detaylandıralım.

Medya İlişkilerinin Halkla İlişkiler Açısından Önemi

Basının toplumdaki gücünün artmasıyla birlikte basın iletişimi, halkla ilişkilerin uzmanlık alanlarından birini oluşturuyor. Bu anlamda kendi sektöründe öncü konumda olmak isteyen markaların doğru strateji ve güçlü basın iletişimiyle ilerlemesi gereklidir. Böylece hedef kitle nezdinde görünür olmak mümkün hale gelir. Unutulmamalıdır ki tüm kurum ve örgütlerin, kamuoyunu bilgilendirme, kamuoyundan gelen şikayet ve önerileri değerlendirme yükümlülükleri vardır. Halkla ilişkiler uzmanlarının ise kurumlar ile ilgili haber kaynağı olabilecek içeriklerin medyada yer almasını sağlamak adına etik yöntemlerle ilerlemesi gerekir.

Haber kaynağı olabilecek içerikler, ancak medya ilişkileri başarılı bir şekilde yürütülürse daha fazla insana ulaşılabilir. Yayın politikalarını ve gazetecilerin ilgi alanlarını bilmek, bu işin en önemli kısımlarından birisidir. Televizyon, gazete, dergi ve haber siteleri gibi mecralarda hizmet veren gazetecilerin çalışma düzenlerine hakim olmak, haberi sorun yaşamadan iletmek adına çok önemlidir. Etkinlik tarihlerinin stratejik olarak belirlenmesi, basın bülteni servisi için en uygun gün ve saatlerin bilinmesi gibi birçok konu, medyada yer alma ihtimalinizi artırır.

Medya ilişkileri şirketlerin görev, politika ve uygulamalarını güvenilir bir şekilde hedef kitleye aktarmasını kapsar. Zaman, mekan ve maliyetten tasarruf ederek kolaylık sağlayan online basın bülteni servisleri ise kurumların basın aracılığıyla hedef kitleye bilgi akışını sürdürmesine yardımcı olarak, itibarlarını güçlendirmeye destek olur. Günümüzde kurumlar, web sitelerinde online basın odaları oluşturarak da basının kendileri hakkında direkt bilgi almasını kolaylaştırıyor.

Halkı bilgilendirmeyi amaçlayan çeşitli medya organlarıyla irtibat kurmayı gerektiren medya ilişkileri, tutarlı olmalıdır. Lobi faaliyetleri, sosyal sorumluluk projeleri ve basın bültenlerinin medyada yer alması gibi birçok halkla ilişkiler faaliyetlerinin amacına ulaşması, haber kaynağı ile kanal arasındaki bağın sağlam olmasına bağlıdır. Böylece kurumlar mesajlarını hedef kitleye iletilebilir.

Sevinj Rustamkhanli

Kaynakça:

https://tr.b2press.com/kutuphane/49/halkla-iliskiler-ve-basin-iletisimi