2022 pazarlama trendleri

Sektör profesyonelleri 2022 pazarlama trendlerini açıkladı

2022’ye artık sayılı günler kala Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki Google liderleri gelecekle ilgili planlarını açıkladı. Ayrıca, 2022’yi şekillendirecek en önemli pazarlama trendleriyle ilgili güçlü tahminleri de var. Hadi, sektörün kapsayıcı pazarlama kampanyalarına, alışverişi teşvik eden içeriklere kapsamlı bir bakış atalım.

İnsanların kimliklerinin kesişimsel olduğunu kabul etmek gerek

Karina Govindji, Senior Director of Diversity, Equity & Inclusion for EMEA, Latin Amerika ve Kanada, Google

Pandemi döneminde yapısal eşitsizlikler dikkat çekti ve bazen daha belirgin hâle geldi. Bu dönemde, kullanıcıların markaların çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konularına daha farklı bir yaklaşım benimsemeleri yönündeki beklentisi giderek artıyor. Kapsamlı bir temsil için birçok farklı kültürü ve çeşitlilikleri anlamanız ve çalışmalarınızı buna göre şekillendirmeniz pazarınızdaki kullanıcılar için önemli.

Bu durum, insanların kimliklerinin kesişimsel olduğunu kabul etmek anlamına geliyor. Herkes, ayrımcılık ve baskı konusunda benzersiz deneyimler yaşar. Bu nedenle, insanları ötekileştiren her şeyi düşünmek zorundayız. Çakışmalar olabilir. İnsanlar tek bir özellikle tanımlanmaz. Kendilerinin farklı şekilde temsil edildiğini gören kullanıcıların, markanızla bağlantı kurma olasılığı daha yüksek. Kimlikleriyle ilgili varsayımları değil; somut, farklı deneyimler ve bakış açılarını kastediyoruz.

Ölçümleme: Boşluklara dikkat edin

Thomas Bering, Brand Measurement Lead, Google Northern Europe

McKinsey araştırmasına göre, finans genel müdürlerinin (CFO’lar) yüzde 45’i, net bir değer çizgisi göstermediği gerekçesiyle pazarlama önerilerini reddediyor veya tam olarak fon desteği sağlamıyor. Bu tür durumlarda başarılı sonuçlar almak için her markada tek bir ölçümleme sahibi olmalı ve uçtan uca yaklaşım desteklenmeli.

Ayrıca, “İsviçre peyniri modeli” olası en iyi yanıtı bulmak için birçok katmanı kullanarak ölçümleme çabalarıyla işletme değeri arasında bağlantı kurmaya yardımcı olabilir. Örneğin, video reklamlar hemen dönüşüm sağlamayabilir ancak etkili kullanıldığında müşterilerin teklifiniz üzerinde düşünmesini sağlayabilir. Kullanıcılar internette arama yaptığında, markanız akıllarında olur ve markanızın ürününü satın alma olasılıkları daha yüksektir. Bu çalışmalar için birbirinden bağımsız olarak ölçüm yaparsanız içlerinden biri oldukça maliyetli, diğeri ise aşırı başarılı görünebilir. Her iki sonuç da doğru değildir ancak CFO’nuz büyük olasılıkla ikincisini tercih eder.

Alaka düzeyi, erişim kadar önemli

Linah Maigurira, Sector Lead for Retail, Travel, Tech ve Gaming, Google Sub-Saharan Africa

Tüketicinin satın alma yolculuğunun “karmaşık dünyasında” markanızın dikkat çekmesi zor olabilir. 2022’de dikkat çekmek için markaların, sundukları değeri ve özgün amaçlarını aktarma konusundan daha istekli olması gerekiyor. Markanıza uygun, kullanıcılar açısından alakalı, yani onların ihtiyaçlarını yansıtan mesajlar ve deneyimler oluşturmanız gerekli. Bu bağlamda, alaka düzeyi erişim kadar önemli.

Marka amacından yararlanarak ve sunulan değeri hem özgün hem de tutarlı bir biçimde ifade ederek markalar, kitlelerle anlamlı bağlantılar kurabilir ve işletme sonuçları elde edebilir. Bu yöntemleri doğru uygulayan markalara Sephora ve Zara‘yı örnek gösterebiliriz. Değer teklifleri net: Müşteriler, bu markaların neyi temsil ettiğinin ve ürünleriyle hangi deneyimleri sunduğunun bilincinde. Tüketicilerle gerçekleşen her etkileşime dair bir bakış açıları var ve bu bakış açısını tüm temas noktalarında potansiyel müşterilerine aktarıyorlar.

“Alışveriş yapmayı sağlayan” içerik

Pauline Butor, Head of YouTube Ads and Creative Works, Google France

Alışveriş dünyası artık çok daha farklı. Global e-ticaret satışları geçen yıl yüzde 30 arttı ve dijital içeriği “alışveriş yapılabilir” hâle getirmek için yeni yöntemler geliştirildi. Artık kullanıcılar doğrudan sosyal medya yayınlarından, en sevdikleri programları takip ederken ve bağlı TV’lerde YouTube içeriği izlerken alışveriş yapabiliyor.

Kullanıcıların alışveriş yapmak isteyeceği içerikler oluşturmak için hikaye anlatımı kritik öneme sahip. Alışveriş yapmayı sağlayan etkili reklam öğeleri ABCD çerçevesine sabitlenmeli:

Dikkat çekme: Etkileyici bir hikayeyle kullanıcıların dikkatini çekin ve ilgiyi canlı tutun

Marka bilinci oluşturma: Marka bilincini erkenden, sık sık ve zengin öğelerle oluşturun

Bağlantı kurma: Kullanıcıların belirli bir şeyi düşünmesine ve hissetmesine yardımcı olun

Yönlendirme: Kullanıcıları işlem yapmaya teşvik edin

Bir araştırmaya göre, ABCD çerçevesine uygun şekilde hazırlanan reklamların kısa vadeli satışlarda yüzde 30 artış sağlama olasılığı daha yüksek.

Barış Ermek

Kaynakça: Think with Google, https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/2022-pazarlama-trendleri/