Who Will Govern the Metaverse? (No, It Won’t Be Facebook)

Metaverse Nedir ve Onu Yönetmek Ne Demektir?

Meta veri deposu, kullanıcıların çevreleriyle ve birbirleriyle etkileşime girebilecekleri üç boyutlu, sanal bir alan olarak tanımlanır.

Birlikte çalışabilirlik, evrensellik ve sosyal çevre olmak üzere üç tanımlayıcı özelliği vardır ve XR, blok zinciri ve yapay zeka olmak üzere üç temel teknoloji üzerine inşa edilmiştir.

Metaverse’in teorik bir kavramsallaştırması 90’lı yıllardan beri var, ancak sadece son beş yılda bir pratik ilerleme gördük.

Blok zinciri, erişilebilir VR ve kullanıma hazır yapay zeka paketlerindeki gelişmeler, şirketlerin kendi meta veri deposu ortam sürümlerini geliştirmeye başlayabilecekleri anlamına geliyordu.

Bunların gerçek bir meta veri deposu olmadığını unutmayın.İçinde bir veya daha fazla sanal dünya bulunan bağımsız uygulamalardır.

Decentraland erken bir örnektir ancak Sandbox, yalnızca oyun amaçlı bir metaverse olarak adlandırılabilir.

Facebook’un vizyonu ise çok farklı. Connect 2021’deki açılış konuşmasında Mark Zuckerberg, şirketin metaverse’inin, merkezi olmayan ve tek bir şirket tarafından kontrol edilmeyen “bedenlenmiş bir internet” olacağını açıkladı.

Decentraland ve Sandbox da blok zinciri mimarileri aracılığıyla merkezi değildir, ancak nispeten daha küçüktür ve ölçek olarak daha sınırlıdır.

Buna karşılık, Facebook, gerçekten evrensel ve topluluk odaklı bir metaverse ekosistemi oluşturmak için mevcut sosyal medya varlığını yaklaşık üç milyar kullanıcıya dayandırabilir.

Şimdi, yönetim sorununa gelince, kurallar pek net değil.

Mark Zuckerberg şunları söyledi:

Meta veri deposu tek bir şirket tarafından oluşturulmaz. Birlikte çalışabilir ve günümüzün platformları ve politikaları tarafından kısıtlanandan çok daha büyük bir yaratıcı ekonominin kilidini açan yeni deneyimler ve dijital öğeler yaratan içerik oluşturucular ve geliştiriciler tarafından oluşturulacaktır.

Facebook’un (şimdi Meta) yalnızca bir hızlandırıcı ve etkinleştirici olarak hareket edeceğini eklemeye devam ediyor.

Yine de, trafiği artırmak için kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe ve harici yayıncılara dayanan Facebook için de aynı şey söylenebilir.

Orada da deneyimler “yaratıcılar ve geliştiriciler” tarafından şekillendiriliyor, ancak Facebook’un algoritmaları ve dahili işleyişinin kapsamına giriyorlar.

Şirketin yakın zamanda içerik politikalarını incelemek için Gözetim Kurulunu kurmasının nedeni, yönetişim konusundaki bu netlik eksikliğiydi.

Yeni platformda benzer bir gidişattan kaçınmak için meta veri deposu yönetimiyle ilgili sorunlar erkenden ele alınmalıdır. Neyse ki, bazı kamu sektörü ve devlet kurumları bir başlangıç yapmayı düşünüyor.

Hükümetler Metaverse’i Ciddiye Alıyorlar: 3 Önemli Örnek

Facebook ve diğer kuruluşlar metaverse planları üzerinde çalışırken, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler bunu fark ediyor.

Aşağıdaki gibi erken dönem ortaklıklar yoluyla, gelecekteki ihtiyaçları öngören sağlam bir hükümet yapısını tasavvur etmek ve eyleme geçirmek mümkündür.

1. Seul ve Güney Kore

Güney Kore’de (dünyanın dördüncü en büyük oyun pazarı olan) Netmarble, Zepeto, ifland vb. gibi bir dizi metaverse oyuncusu var. Güney Kore hükümeti yalnızca Metaverse yeniliklerini desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda Bilim ve ICT Bakanlığı’nı da destekliyor. ayrıca çabaları koordine etmek için bir “Metaverse ittifakı” kurdu.

500’den fazla şirket şimdiden katıldı ve Seul şehri bir belediye Metaverse geliştirmeyi bile planladı.

2. Çin’de Tencent

Son üç aylık kazanç çağrısında Tencent, metaverse’i memnuniyetle karşılayacağını, ancak onu Çin yasalarına ve düzenlemelerine uyarlayacağını açıkladı. Çin hükümeti meta veri deposunun gelişimini destekleyecek olsa da, kullanıcı deneyiminin hükümet kurallarına uygun olması gerekiyor.

Çin’in teknoloji pazarındaki baskılar konusunda güçlü bir sicili var ve bu belirli bölgede, Metaverse’in merkezi olarak yönetileceği açık.

3. Barbados Metaverse Elçiliği

Barbados, VR alanlarını yönetilebilir varlıklar olarak resmen tanıyan, metaverse konumunda bir büyükelçiliğe sahip olan dünyadaki ilk egemen ülkedir.

Aslında, Barbados Hükümeti, platformun yönetişim ortamında köklü bir varlık oluşturmak için Decentraland, SuperWorld, Somnium Space ve belki de sonunda Meta gibi bir dizi metaverse şirketiyle ortaklık kuruyor.

Barış Ermek

Kaynakça: https://www.xrtoday.com/virtual-reality/who-will-govern-the-metaverse-no-it-wont-be-facebook/