Dünyanın lider blockchain ekosistemi Binance’in sivil toplum kuruluşu Binance Charity, Afganistan’da Taliban’ın ülke yönetimini devralması sonrasında işsiz kalan kadınlara teknoloji eğitimi vermek için harekete geçti.  Bölgede teknoloji okuryazarlığı eğimleri vererek kadın girişimciliğini destekleyen Code to Inspire ile işbirliği yapan Binance Charity, ilk etapta 100 kadına ulaşarak onları finansal olarak da destekleyecek. 

Dünyanın en büyük blockchain ekosistemi Binance, bağış platformu Binance Charity ile yardım programlarını sürdürerek, küresel sürdürülebilir kalkınma için blok zincir destekli hayırseverliğin ilerlemesine çalışıyor. Binance Charity bu kapsamda, Afganistan’da Taliban’ın ülke yönetimini devralması ile işsiz kalan kadınlar için harekete geçti.

Bölgede aktif olarak teknoloji okuryazarlığı ve kod eğitimleri veren ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Code to Inspire ile işbirliği yapan Binance Charity, ilk etapta işlerini kaybeden 18-25 yaş arasındaki 100 kadına eğitim vererek onları finansal olarak da destekleyecek.

Binance Charity ve NFT Başkanı Helen Hai projeyle ilgili şu açıklamayı yaptı; “2021’de birçok ülkede hala büyük kadın hakları ihlalleri olduğunu görüyoruz. Daha da kötüsü, Afganistan’daki kadınlar şu anda yıla başladıkları gerçeklikten ve gelecekten bambaşka bir durumla karşı karşıyalar. Kadınların güçlendirilmesi, güçlü bir kadın ekibi tarafından yönetilen Binance Charity için de çok önemlidir.”

Code to Inspire’ın CEO’su Fereshteh Forough, “Kız çocuklarının eğitimine yatırım yapmak, topluma katılmalarını ve iş hayatına güvenle girmelerini, ailede karar verici olmalarını ve daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlar” diye konuştu.

Code to Inspire’ın verilerine göre, Afganistan’da aylık ortalama yaşam maliyeti ayda 200 dolar. Binance Charity bu proje ile öğrencilere ve ailelerine aylık kira, sağlık ve yiyecek yardımı ile internet hizmeti desteği sağlayacak.

Binance Charity, her öğrenci için 1:1 oranında USD ile desteklenen bir sabit coin olan BUSD’nin doğrudan aktarılacağı birer Trust Wallet cüzdanı açacak. Bu yolla öğrenciler yerel para borsalarında BUSD’yi yerel para birimine çevirebilecekler. Böylece bir banka hesabına sahip olmayan kadınların karşılaştığı finansal erişim engellerinin üstesinden gelmeleri hedefleniyor.

Projenin Binance Charity’nin Afganistan’da cinsiyet eşitliğini destekleme taahhüdünün ilk aşaması olduğu belirtilirken, 3 aylık pilot uygulamaya ek olarak, Binance Charity bağış toplama sayfasıyla okulların ihtiyaç duyduğu ekipmanların satın alınması da dahil olmak üzere Afgan kadınlarını destekleme çabalarına yardımcı oluyor.

Kaynak : https://sivilalan.com/2021/12/19/binanceden-afganistanda-kadinlara-teknoloji-egitimi/

Yusuf TOPAL