Endüstriyel iplik şirketi olan Coats, Bursa’da yer alan inovasyon merkezinde telekomünikasyon alanındaki çalışmalarını hızlandırıyor. İnovasyon çalışmalarında kabloların içinde yer alan tekstil malzemelerine odaklanan Coats, daha yüksek performanslı, dayanıklı ve hafif ürünler için en zorlu koşullarda iletişimin kesilmemesine yardımcı olan yenilikçi çözümler geliştiriyor.

ABD, Çin ve Türkiye’de bulunan üç inovasyon merkezinde pek çok sektör için katma değerli çözümler geliştiren Coats, telekomünikasyon alanında inovasyon çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Fiber optik kablo üretiminde kullanılmak üzere yüksek performanslı, daha dayanıklı ve hafif ürünlere odaklanan Coats, bu vizyonla 2016 yılında telekomünikasyon (fiber optik kablolar), enerji, petrol ve doğal gaz gibi endüstrilere yönelik yenilikçi, yüksek performanslı endüstriyel tekstiller serisi tasarımı, üretimi ve satışı yapan Gotex’i satın aldı. Yüksek hızda üretim yapmaya olanak sağlayan tescilli teknoloji ile kaplamalı cam elyaf iplikler alanında pazar lideri Gotex ile fiber optik alanında konumunu güçlendiren Coats, yenilikçi yırtma iplikleri, kablo bağlayıcıları, ve yüksek emiciliğe sahip polimer iplikleri ile telekomünikasyon ve kablo sektöründe geniş kullanım alanları sunuyor.

Yüksek dayanımlı dış kaplama

Fiber optik tüp ve kablo demetlerini bir arada tutmak için kullanılan Coats kablo bağlayıcıları; para-aramid, cam, düşük veya çok düşük çekme oranına sahip polyesterden yalın olarak üretilebildiği gibi üzerleri istenilen özelliklerde kaplama yapılarak da üretilebilir. Çok düşük çekme oranına sahip sonsuz elyaf polyesterden üretilen Gral Binder SLS fiber optik tüp ve kablo demetlerinin başarılı bir şekilde bir arada tutarken yine sonsuz elyaf polyesterden üretilen Coats Dabond Ultrabloc ise yüksek dayanımlı, suda şişen (hidrofil) dış kaplamasıyla dikkat çekiyor. Aynı kaplama kalınlığında daha yüksek su emiciliğine sahip polimer içeren tescilli kaplamasıyla 2-3 kat daha yüksek su emiciliği sağlayan Coats Dabond Ultrabloc, yüksek su emiciliğine ihtiyaç duyulan çeşitli fiber optik kablo uygulamalarında kullanılabiliyor.

Aşınmaya karşı yüksek direnç

Coats, fiber optik kabloları için para-aramidve polyester başta olmak üzere çeşitli kaplama malzemelerine sahip yırtma iplikleri de geliştiriyor. Coats Protos Ripcord yırtma ipliği, optimum kablo yırtma performansı sağlayan en son bükme teknolojisi kullanılarak üretiliyor. Benzersiz koruyucu film kaplaması sayesinde aşınmaya karşı yüksek dirence sahip olan Protos Ripcord yırtma ipliğinin özellikle zırhlı kablo uygulamalarında yırtma kesitini azaltarak yırtma performansını arttırır. Aşınmaya karşı yüksek dirençli, polyester sonsuz filament elyaftan üretilen GRAL RIPCORD yırtma ipliği ise fiber optik kablolara ilişkin yırtma ipliği uygulamaları için özel olarak tasarlandı. Koruyucu film (PF) kaplamalı sunulan Gral Ripcord yırtma ipliği, yüksek kesme katsayısı sayesinde yırtma kesitini azaltmaya yardımcı oluyor.

Tuzlu su ve yüksek sıcaklık dayanıklılığı

Coats’un geliştirdiği yüksek emici polimer iplik Ultrabloc SY, tuzlu suya ve aşırı sıcaklıklara dayanıklı olmasıyla dikkat çekiyor. Kablo ürünlerinde kuru bloklama için ideal bir seçenek sunan Coats Ultrabloc SY, pürüzsüz bir yüzey elde etmek amacıyla yeni nesil bükme teknolojisiyle üretiliyor. Bu üretim yöntemi mikro veya makro bükülmeleri de önlüyor. Kaplamasız yüzey uygulaması ile kablo imalatı sırasında dökülmeyi veya tozlanmayı azaltmaya yardımcı olarak verimliliği yükseltiyor. Su emiciliğini arttıran ile Ultrabloc SY ayrıca kablo üretim süresini de azaltıyor. Potansiyel olarak tehlikeli solventlerin kullanım ihtiyacını ortadan kaldıran bu inovatif çözüm aynı zamanda daha az sarf malzemesi kullanılmasına da imkân sağlıyor.

Kaynak: https://www.dijitalgundem.net/coats-gelistirdigi-inovatif-cozumlerle-kesintisiz-iletisim-sagliyor/

Yusuf TOPAL