Dünya çapında oldukça ses getiren Sex and the City(dizi), Sex and the City(2008) ve Sex and the City 2(2010) serisinin devamı olarak yayınlanmaya başlayan And Just Like That dizisi, başladığı andan itibaren gündem oldu. Dizinin başında, önceki serilerde var olan, Chris Noth’un canlandırdığı Mr. Big/John James Preston olarak bilinen karakterin Peloton isimli evde fitness aracını kullandıktan hemen sonra kalp krizi geçirmesi sahnesi hem diziyi hem de Peloton’u zora soktu. 

Diziden filme, filmden diziye geçiş…

Sex and the City dizisi 1998 – 2004 arası çekildi ve tüm dünyada oldukça yüksek bir izleyici kitlesine sahip oldu. 6 sezon 94 bölümden oluşan dizi 2000 yılında Türkiye’de de gösterime sunulmuştu. Daha sonrasında dizi formatından filme geçen yapım 30 Mayıs 2008’de vizyona girdi ve ilk haftasında Türkiye ve ABD de haftanın en çok izlenen filmi oldu. 2010 yılında Sex and the City 2 ismiyle serinin ikinci filmi de izleyicilerin beğenisine sunulmuştu. Başrolde Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis ve Cynthia Nixon’ın olduğu seri, zaman zaman Miley Cyrus ve Penelope Cruz gibi ünlülere de ev sahipliği yapmıştı. 11 yıl aradan sonra, 9 Aralık 2021’de dizi şeklinde  yeniden izleyiciyle buluşan serinin yeni ismi And Just Like That oldu.

Dizinin ilk bölümü yayınlanır yayınlanmaz kriz patlak verdi.

9 Aralık’ta yayınlanan dizinin ilk bölümünde diziye devam etmeyecek olan oyuncular senaryo icabı çeşitli şekillerde konudan uzaklaştırıldılar ve bunlardan biri de Chris Noth’un canlandırdığı Mr.Big/John James Preston karakteri oldu. Dizide Peloton markalı spor aletini kullanan Mr.Big, ürünün özelliklerinden biri olan dijital antrenörlerden biriyle çalışmaktan çok zevk alıyor ve rutin olarak o antrenörle çalışıyor. Fakat sporunu yaptıktan hemen sonra kalp krizi geçirip ölüyor. Bu olay gelir – geçer bir olay gibi gözükse de markaya ciddi zarar verdi. Pelaton markasının gerçek borsa değeri dizide bu olayın geçmesiyle beraber %11 değer kaybetti. Hisseler düştükten sonra akıllara şu soru geldi, “Acaba Peloton şirketi dizinin yapım şirketi olan HBO’ya dava açacak mı?”. Bilindiği üzere bu tarz bir olayda mağdur tarafın dava açılabilmesi için ürünün kendisinin ve logosunun kullanılması gerekmekte ve dizide bunların ikisi de mevcut durumda. 

Kriz anında pazarlama ve PR’ın sihirli dokunuşu

Bu olayın ardından konu Peloton’un pazarlama yöneticisine geliyor, pazarlama yöneticisi de acil durumu düzeltmek için hali hazırda başka projeler için görüştüğü hem bir aktör hem de Maximum Effort ajansının sahibi olan Ryan Reynolds ile acil toplantı gerçekleştiriyor. Toplantıda hızlıca kararlar alınıyor ve hemen işe koyuluyor. Reklamcılık sektörü için inanılmaz kısa bir süre olan 24 saatte, dizide Peloton kullandıktan sonra kalp krizi geçiren Mr.Big karakterini canlandıran Chris Noth’un ve dizide Pelaton spor aletinin dijital antrenörünün oynadığı bir reklam filmi çekiliyor. Reklam filminde Chris Noth “ Yeni başlangıçlara. Bir tur daha mı spor yapsak?” diyor. Ardından Ryan Reynolds’ın dış sesiyle beraber günlük spor yapmanın önemini ve Peloton’un spor yapmaya katkısını anlatan bitiş kısmı gerçekleşiyor. Bu reklam filmi hem halkın hem de Halkla İlişkiler sektörünün fazlasıyla ilgisini “He is alive” yani “o yaşıyor” başlığıyla çekti. Yapılan bu iş hem Peloton’un And Just Like That dizisine güzel bir cevabı oldu hem de hisselerindeki tüm zararı karşılamasa da hatırı sayılır bir yükselişi sağladı. Ayrıca tüm PR, reklamcılık ve pazarlama camiasına da güzel bir örnek oldu.

Kaynaklar:

Cüneyt Özdemir Youtube Kanalı (Elif Çetin)

New York Times

IMDB

https://www.imdb.com/title/tt0159206/

https://www.imdb.com/title/tt13819960/

Sitemizden Referans

Sinan Yenibahar