Yapay zeka pazarlaması (AI Marketing); müşteri deneyimini kolaylaştırmak, müşterinin bir sonraki hareketini tahmin etmek, kolay ve verimli pazarlama stratejileri oluşturmak için günümüzün gelişmiş teknolojisinin bize kattığı en büyük nimetlerden biridir. Verilerin depolanıp işlenmesi ile birlikte daha verimli kampanyalar üretmek artık pazarlamacıların çok daha az çalışarak çok daha verimli kampanyalar üretmesine ve yatırımların daha fazla getiri sağlamasına vesile oluyor. Yapay zeka müşterilerin hareketlerini, hayat düzenlerini, ilgi alanlarını ve satın aldıkları ürünlerin verilerini toplayıp işliyor ve nokta atışı kampanyaları müşterilerle buluşturuyor. 

Günümüzün pazarlama kampanyalarının elde ettiği büyük miktardaki verileri toplamak ve analiz etmek zor olabilir. Bu, pazarlamacıların kampanya başarısı hakkında rapor oluşturmasını ve sunmasını karmaşık hale getirir. Pazarlama uzmanları, işe yarayan kampanya öğeleri hakkında kapsamlı bir rapor almak, bu kalıpları tekrarlamak ve pazarlama kampanyalarını kampanyalardaki sonuçlarına göre uyarlamak için yapay zeka özellikli gösterge tablolarından yararlanabilir. Akıllı analitiklere ek olarak, bu yapay zekâ pazarlama araçları ayrıca daha fazla raporlama ve veri sağlar. Üretkenliği artıran güçlü yapay zeka pazarlama araçlarına sahipseniz, bunun karmaşık görevlerde size zaman kazandıracağına emin olabilirsiniz. Normalde verileri belki günlerce, haftalarca analiz etmeniz gerekirken, yapay zekanın bunları dakikalar içinde halletmesi size strateji belirlemede çok daha fazla zaman sağlayacaktır.

Yapay zekanın ekonomik katkıları

Pazarlama giderleri çok pahalı olabilir. İster profesyonel bir ekibin maaşı isterse kampanyalar olsun, pazarlamanın işletmelerin en büyük bütçesine sahip olma olasılığı daha yüksektir. Yapay zeka, daha iyi yatırım getirisi, daha hedefli kampanyalar ve hedef kitlenin daha iyi anlaşılması yoluyla pazarlama giderlerinden tasarruf sağlayabilir. Yapay zeka ile daha hızlı ve verimli çalışarak, kârınızı artırarak önemli bir maliyet düşüşü elde edebilirsiniz. Şirketiniz başarılı pazarlama kampanyaları başlatmak ve işleri doğru yapmak için çok fazla para ve zaman harcadığında, yapay zeka tekrarlayan rutin görevleri tamamlamanıza yardımcı olabilir. Hataları minimize ederken aynı zamanda çalışan sayısından büyük tasarruf sağlayabilirsiniz.

Yapay zekayı aktif kullanan dünya devi

AirBNB – Dünyaca ünlü ev kiralama uygulaması

Airbnb, gerçek zamanlı olarak fiyatlandırmayı optimize eden bir algoritma uygulamak için yapay zeka destekli bir hizmetle çalışıyor. Bunu, konutun iç – dış özelliklerine ve konumuna bakarak yakındaki yerler ile karşılaştırarak yapıyor Bu algoritma, daire sahipleri daha fazla müşteri alırken, AirBnB kullanıcılarının konaklamaları için en iyi fiyatı bulmalarına yardımcı oluyor, böylece herkes kazanıyor. Ancak buna ek olarak, AirBnB’nin yapay zeka pazarlama araçları, tatiller, özel günler ve etkinlik tarihlerini takip ederek bu tarihlerde fiyatları otomatik artırıyor veya boş kalacağını tahmin ettiği günlerde diğer konutların doluluk oranını da hesaba katarak otomatik fiyat düşürebiliyor.

Kaynaklar:

https://www.marketingevolution.com/marketing-essentials/ai-markeitng

Sinan Yenibahar