Telefon sektörüne bir dönem damga vuran BlackBerry, kendi işletim sistemini çalıştıran modellerden desteği çektiğini açıkladı.

Bir dönem telefon piyasasında başarılı işlere imza atan, ancak 2010 yılından itibaren yaşanan değişime ayak uyduramayarak Nokia gibi eski günlerinden bir hayli uzaklaşan BlackBerry, şu sıralar aldığı kritik bir kararla gündemde. Kanada merkezli üretici, cihazlarını destekleyen temel hizmetleri bugün itibariyle sonlandırdığını açıkladı.

BlackBerry, kendi işletim sistemini çalıştıran modellerden desteği çekti

Şirket, geçtiğimiz hafta Sıkça Sorulan Sorular sayfasından bir açıklama metni yayınlayarak 4 Ocak 2022 tarihinden itibaren ilgili telefonların hücresel ağ ve Wi-Fi desteklerini kaybedeceğini duyurmuştu. Kısaca söz konusu cihazlar temel işlevlerini kaybederek kullanılamaz hale gelecekti. İşte BlackBerry tarafından yapılan açıklamanın tamamı;

‘BlackBerry 7.1 OS ve önceki sürümleri, BlackBerry 10 yazılımı, PlayBook OS 2.1 ve önceki sürümleri için eski hizmetler 4 Ocak 2022’den sonra kullanılamayacak. Bu tarihten itibaren, operatör veya Wi-Fi bağlantıları aracılığıyla bu eski hizmetler ve yazılımlar, veri, telefon görüşmeleri, SMS ve 9-1-1 işlevleri dahil olmak üzere artık güvenilir bir şekilde çalışmayacaktır. ‘

Yukarıda verilen sürümleri çalıştıran telefonlar, bugünden itibaren tüm desteğini kaybetti ve kullanılamaz hale geldi. Böylelikle BlackBerry’in yaptığı son hamle ile kullanıcıların aklındaki önemli bir soru da cevap bulmuş oldu.

Bildiğiniz üzere şirket, 2016 yılında telefon işinden büyük ölçüde çekilerek işletmeler ve kurumlara özel yazılımlar üretmeye başladı. Bu süreçte pazar payı adeta dip yapan sektöre yeniden girmek için bazı hamleler yapsa da, eski popülerliğinden uzak olduğu için istenen etkiyi yaratamadı.

Tüm bunlara rağmen BlackBerry’nin bir gün geri döneceğine dair hep bir umut vardı. Fakat yapılan son hamleyi de göz önünde bulundurursak, şirketin şu an için konu ile ilgili herhangi bir planı yok gibi görünüyor.

Kaynak: https://shiftdelete.net/bir-devir-bitti-blackberry-o-modelleri-devre-disi-birakti

Yusuf TOPAL