metin, kişi, poz, kalabalık içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

İklim-turizm ilişkisi geçen hafta WTM Londra Fuarı’nda UNWTO, WTTC ve çeşitli ülke bakanlarının katıldığı toplantıda da ele alındı. Glasgow zirvesi ve WTM Londra Fuarı’ndaki toplantılarda yapılan konuşmalarda bu toplantıların her alanda olduğu gibi turizmde de sürdürülebilirlik konusundaki savunuculuğun güçlendirilmesineşans verdiğine işaret edilerek kamu yatırımlarının tüm dünyada turizme yarar sağlayacağı belirtildi.

Dünya Turizm Örgütü UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili konuyla ilgili sert bir uyarıda bulunarak ‘İklimimizin acil durumu Kovid’ten daha büyük bir tehdittir’ dedi.

UNWTO Bildirisi

Kısa adı UNWTO olan Birleşmiş Milletler  Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ‘Turizmde İklim Eylemi için Glasgow Deklarasyonu’ yayınladı. Bildiri için “Bu, turizm sektörünü 2030 yılına kadar emisyonları yarıya indirme ve en geç 2050 yılına kadar Net Sıfır’a ulaşma hedefimiz olan Sıfıra Yarış kampanyamızla uyumlu hale getiren çok önemli bir adımdır” deniyor.

BM İklim Değişikliği Konferansı COP26’da yayınlanan bildiriye turizmin en büyük işletmelerinden bazıları, emisyonları 2030’a kadar yarıya indirme ve en geç 2050’ye kadar Net Sıfır’a ulaşma taahhüdü için hükümetlere ve destinasyonlara katıldı.

Glasgow Deklarasyonu, turizmde iklim eylemi için küresel olarak tutarlı bir plana duyulan acil ihtiyacı kabul ediyor. İmza sahipleri, finansmanı ölçmeyi, karbondan arındırmayı, yeniden üretmeyi ve kilidini açmayı taahhüt ediyor.  Ek olarak, her imza sahibi, imzasından sonra 12 ay içinde somut bir iklim eylem planı veya güncellenmiş plan sunmayı taahhüt ediyor.

Konuyla ilgili bilgi veren UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, “Birçok özel işletme iklim eylemini ilerletme yolunda öncülük ederken,turizmin iklim eylemini anlamlı bir şekilde hızlandırmasını sağlamak için sektör çapında daha iddialı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirterek “Glasgow Deklarasyonu, iyi niyetler ile anlamlı iklim eylemi arasındaki boşluğu kapatmaya yardımcı olacak bir araçtır” dedi.

Bu arada bildiride dile getirilen sorunların çözümü ve önlemlerin alınması noktasında sektör firmalarının sağlayacağı katkının sınırlı olacağı belirtiliyor

Buna gerekçe olarak da turizmdeki 40 milyon işletmenin yüzde 80’inin küçük ve orta ölçekli şirketler olduğuna dikkat çekilerek bu durumdaki şirketlerin araştırma /geliştirme için bütçesi olmadığına işaret ediliyor.

Kaynakça: https://www.turizmgazetesi.com/haber/iklimin-acil-durumu-kovid-ten-daha-buyuk-bir-tehdit/81482