Basın bülteni gönderimi nasıl yapılır?

Dünyada pek çok basın bülteni gönderimi metodu vardır. Bunlar, bireysel olarak hazırlayacağınız basın listeleri ile gazetecilere mail yoluyla basın bülteni göndermek, halihazırda çalıştığınız geleneksel PR ajanslarının veya yeni nesil online PR ajanslarının sizin adınıza gönderim yapmasını sağlamak veya bir basın bülteni dağıtım servisinden hizmet almak olabilir. Bu noktada basın bülteni gönderiminde haber ajanslarını ve kendi medya veritabanlarını kullanan basın bülteni servislerini tercih etmek, haberin geniş bir kitleye ulaşabilmesi bakımından alması çok daha etkilidir.

Basın bülteni gönderiminde bir diğer önemli nokta, hazırlanan doğru içeriğin doğru gazetecilere doğru zamanda iletilmesidir. Bülteni konu olan kişi, şirket veya markanın faaliyet gösterdiği sektör ve basın bülteninin detayları, basın bülteninin iletileceği yayın ya da gazetecilerin belirlenmesinde etkilidir. Basın bülteninin iletildiği yayınlar ve gazeteciler tarafından değerlendirilmesi ve yayımlanması içinse göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar vardır. Bunlar, temelde şöyle sıralanabilir: 

  • Basın bülteni dağıtımında öncelikle kaliteli bir içerik hazırlanması çok elzem. Bu noktada haber formatında olsalar bile, reklam olarak algılanan içerikler hem yayın kuruluşları tarafından tercih edilmediğinden hem de okuyucularda ilgi uyandırmadığından, “reklam kokan” bir yazı dilinden kaçınılmalıdır. Haber değeri taşıyan özgün noktalar vurgulanarak yapılmalıdır.
  • Basın bülteninin iletileceği gazeteciler, basın bülteninin konusuna ve söz konusu kişi, kurum veya markanın faaliyet gösterdiği sektöre uygun olarak segmente edilmelidir. Konuyla ilgili gazeteciler özenle seçilmeli, konuya yabancı ve ilgi alanı olmayan gazetecilere gönderim yapılmamalıdır.
  • Basın bültenin gazetecilere gönderildiği e-postalarda, bültenin başlığı e-postanın konu (mail subject) kısmına yazılmalı, e-posta içerisinde gazeteciye hitap ederken resmi bir dil kullanılmalı, bültenin detaylarına kısaca değinilmeli ve bülten, ilgili görsellerle birlikte e-posta ekinde doküman olarak paylaşılmalıdır. Bültene ait dokümanların Google Drive gibi alanlardan paylaşılması durumunda söz konusu e-postaya bağlantı linki de eklenmelidir. 
  • Bültenin özellikle ulaşması istenen mecralara uygun olarak TV, basılı yayın ve online yayın hedeflenebilir. Bu yayınların marka ve hedef kitle ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.
  • Basın bülteni dağıtımı, mümkün olduğunca haber ajansları üzerinden yapılmalıdır. Haber ajanslarının medya mensupları nezdindeki itibarı, basın bülteninin gazeteciler tarafından dikkate alınmasında en etkili unsurlardan biridir.  
  • Etkisi her geçen gün katlanarak büyüyen dijital dünya göz ardı edilmemeli, içerikler arama motorları ile optimize edilerek SEO uyumlu hazırlanmalı ve sosyal medya kanallarında da paylaşılarak görünürlük artırılmalıdır.
  • Basın bülteninde yer alan mesajlar yayın politikalarıyla ters düşmemeli, toplumsal hassasiyetleri gözetmeli ve politik açıdan tarafsız olmalıdır.
  • Markalaşma sürecinde de pay sahibi olan basın bültenlerinin, hedef kitle üzerindeki ikna ve güven oluşturma yeteneği, eş zamanlı gerçekleştirilen sosyal medya faaliyetleriyle doğru orantılıdır. Bu kapsamda sosyal medya hesapları ve internet sayfaları, söz konusu kişi veya kurum hakkında bilgi akışı sağladığından, nitelikli hale getirilmelidir. 

DETAYLARA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ. 

ŞİMAL DOĞAN