Kaspersky’nin bilgisayar teknolojileri çalışanlarıyla gerçekleştirdiği bir araştırmada, çalışanların yüzde 55’i uzaktan çalışmaya geçtiklerinden beri iş yükünün arttığını bildirirken, yüzde 10’u bu artışı önemli olarak nitelendirdi. Buna rağmen yüzde 46’sı evde çalışırken daha rahat olduklarını da dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde 4.303 bilgisayar teknolojileri (BT) çalışanıyla bir anket gerçekleştirenKaspersky, karantinadan sonra hayatımıza giren yeni çalışma sistemlerinin çalışanlar tarafından nasıl değerlendirildiğini ortaya koydu. Buna göre, Türkiye’de çalışanların yüzde 55’i uzaktan çalışmaya geçtiklerinden beri iş yüklerinin arttığını bildirirken, yüzde 10’u bu artışı önemli olarak nitelendirdi. Yüzde 23’ü iş hacimde bir değişiklik fark etmedi ve sadece yüzde 9’u yeni çalışma koşulları nedeniyle iş kapsamında bir azalma kaydetti.

2020 yılında çalışan etkileşimlerinin dijitalleşmesi en hızlı yaşanan değişimlerden biriydi. Ancak karantinanın başlangıcında yöneticilerin yüzde 82si uzaktan çalışmaya hızlı geçişin üretkenlikte düşüşe yol açacağından endişeliydi. Çalışanların yüzde 69u uzaktan çalışmanın duygusal durumlarını olumsuz etkileyeceğini iddia ediyordu. Salgında ikinci yılın sonuna yaklaşırken yapılan ikinci araştırma ise, iş yükü artmış olsa da çalışanların kendilerini evde daha rahat hissettiğini ortaya koydu. Türkiye’de ankete katılanların yüzde 61’i uzun bir günün sonunda kendilerini daha fazla bitkin hissetmiyor.

Duygusal istikrar söz konusu olduğunda, uzaktan çalışma çalışanlar tarafından iyi karşılandı. Çalışanların yüzde 72’si uzaktan çalışırken kendilerini daha rahat hissettiklerini veya fazla mesai nedeniyle kaygılarında bir artış fark etmediklerini belirtirken, katılımcıların yüzde 46’sı evden çalışırken daha rahat hissettiklerini ifade etti.

– İş arkadaşlarımızı özlüyoruz – 

Ancak aynı zamanda meslektaşlarından uzak durmaktan rahatsız olan çalışanların yüzdesi hala oldukça önemliydi. Yanıt verenlerin yüzde 39’u daha yorgun hissettiklerini, yüzde 28’i evden çalışırken daha fazla endişe duyduklarını söyledi.

Çalışanlar arasında popülerliğini kanıtlayan bir diğer yaklaşım hibrit çalışma modeli oldu. Bu format, Türkiye’de ankete katılan çalışanların yüzde 40’ının 2021 ortasında hibrit çalışmaya geçmesiyle birlikte tercih edilen bir çalışma tarzı haline geldi.

Çalışanlar arasında memnuniyetle karşılanan başka bir çözüm de kurumsal refah uygulamaları. İyi haber şu ki birçok işletme, potansiyel tükenmişliği yönetmeye yardımcı olacak yollar arıyor. Araştırmanın global sonuçlarına göre gerçekten de firmaların yüzde 80’i yönetim ve zaman tutma gibi temel becerileri geliştirmek için eğitim kurslarına yatırım yapıyor (yüzde 31). Şirketler ayrıca ek ücretli izin veya yıllık izin (yüzde 30) ve çevrimiçi sağlık danışmanlığı ve kursları (yüzde 29) gibi avantajlar sunuyor. Ancak rapor, uzaktan çalışanlar arasında artan iş yükünü hafifletmek için hala yapılması gerekenler olduğunu gösteriyor. Örneğin firmaların yalnızca yüzde 45’i güvenlik operasyonlarının otomasyonu veya çalışanların tükenmişliğini gidermek için ek personel işe alınması gibi pratik önlemlere başvurmuş.

– Tek sorun iş yükü değil –

Çalışanların ihtiyaçları değiştikçe onları yönlendirme stratejileri de değişmeli. Kaspersky ve Global Centre for Healthy Workplaces, kuruluşlar için aşağıdaki tavsiyeleri paylaşıyor: 

  • İşverenlerin, tükenmişliğin altında yatan sorunları sadece iş yükü değil, aynı zamanda kontrol / talep dengesi, yönetim uygulamaları, öngörülebilirlik, sosyal destek, işin yeniden dağılımı vb. gibi faktörleri de hesaba katarak sistematik bir şekilde ele alması gerekir. Bu faktörlerin baştan sona değerlendirilmesi ve yönetilmesi gerekir.
  • Çalışan refahına yönelik tutarlı ve etkili bir yaklaşım sağlamak için çeşitli anketleri ve göstergeleri kullanın. Örneğin katılım anketi, psikososyal risk değerlendirmesi, refah anketi, çalışan yardım programları (EAP) kullanımı, hastalık izni, stres anketi, tükenmişlik envanteri gibi.
  • İşinizin koşulları izin veriyorsa esnek ve çeşitli iş uygulamalarına açık olun. Hibrit formatlar, günümüzün iş gücünün ihtiyaç duyduğu esnekliği sağlarken, sonuca odaklanmayı kolaylaştırır.
  • Çalışanları, uzaktan çalışırken e-posta veya web kimlik avı kurbanı olmaktan nasıl kaçınılacağı veya hesapların ve parolaların nasıl yönetileceği gibi temel güvenlik uygulamalarını kullanmaları konusunda eğitin. 
  • Çalışanların dijital refahlarını yönetmelerine yardımcı olun. Teknolojiyi daha çok kullandığımız günümüzde doğru dengeyi korumak önemlidir.

Raporun tamamını bu bağlantıda bulabilirsiniz.

ŞİMAL DOĞAN