E-ticaret sitenizin tanıtımını yapmak için kullanabileceğiniz araçlardan biri de basın bültenidir. Bir PR ajansı ile çalışıyorsanız, PR ajansınız sizin için basın bültenlerinizi hazırlayabilir ve bu bültenleri ilgili yayıncılara gönderebilir. Ancak bir PR ajansı ile çalışmıyorsanız kendi basın bültenlerinizi hazırlayabilirsiniz.

Kendi basın bültenlerinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir takım kurallar bulunuyor. Bu kurallara uymak ve bu şekilde basın bülteninizi hazırlamak, hazırladığınız bültenin daha dikkat çekici bir hale gelmesini ve yayıncılardaki editörlerin ilgisini çekmeyi başarabilir. Bu sayede de kendi yayınlarında sizin basın bültenlerinize yer verebilirler.

– Basın bülteninde bahsetmeniz gerekenler –

Basın bülteninizi hazırlamadan önce, bu bültenlerde hangi konulara yer vermeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor.

  • Kim?: Basın bülteninin kimden geldiğini karşı tarafa bildirmeniz gerekiyor. Bu haberin kiminle ilgili olduğunu açıkça belirtmelisiniz.
  • Ne?: Bu bültende yeni olan nedir?
  • Neden? Bu bülten neden önemli ve neden bir haber değeri taşıyor?
  • Nerede? Bu haber hangi şehirleri kapsıyor? Lokasyon olarak kimleri hedef alıyor?
  • Ne zaman? Bu haber belli bir tarihe kadar mı geçerli? Yapılan duyuru için belli bir zaman kısıtlaması bulunuyor mu?
  • Nasıl? Bu konu nasıl ortaya çıktı? Kimlere nasıl fayda sağlıyor?

Bu bilgileri çıkarttıktan sonra artık basın bülteninizi daha kapsamlı bir şekilde yazmaya başlayabilirsiniz. Şimdi de dikkat etmeniz gereken diğer konuları ele alalım.

Çarpıcı bir başlığınız olmalı

Yazdığınız basın bülteni hangi konuyla ilgiliyse (bir kampanya, duyuru, yatırım haber vb.) bu konuyla ilgili en çarpıcı detayı başlığınızda kullanmalısınız. Gün içinde yayıncılardaki editörlerin onlarca basın bülteni aldıklarını düşünecek olursanız, sizin basın bülteninizin bir fark yaratabilmesi için bu çarpıcı başlığa oldukça ihtiyacı var. Dikkat çekici ifadelere yer vermeniz, basın bülteninizin diğer bültenler arasından sıyrılmasını sağlar.

Önemli bilgileri ilk paragrafta belirtin

Başlığınız ile dikkat çekmeyi başarsanız dahi, basın bülteninizi de okutmanız gerekiyor. Bunun için de bültenle ilgili tüm önemli bilgilerinizi ilk paragrafta verin. Bir kampanya duyurusu ise bu kampanyanın detaylarını ve zaman aralığını belirtin. Bir yatırım haberi ise yatırımın ne kadar olduğunu ve yatırım yapan kurumu da ilk paragrafta paylaşın.

Konunun detaylarını bültenin alt bölümlerinde paylaşabilirsiniz. İlk paragrafta bu bilgileri vermenizin amacı, bülteni okuyan kişinin konu ile ilgili mümkün olduğunca çok bilgi almasını sağlamanızdır.

Yazım hatası ve anlatım bozukluğu olmamalı

Basın bültenlerinizde yazım hatası ya da anlatım hataları kesinlikle olmamalı. Öncelikle bu bültenleri okuyan editörlerin işini zorlaştırabilirsiniz. Bu da bu kişilerin basın bülteninize yer verip vermeyecekleri konusundaki düşüncelerini etkileyebilir. Bunun yanı sıra bazı yayıncılar basın bültenlerini firmadan geldiği şekliyle yayınlamayı tercih ediyor. Bu durumda da bülteninizde yazım hataları ya da anlatım bozuklukları olursa, bu yayını takip eden okuyucular yazdıklarınızı anlamayabilir ve bu da kötü bir marka imajı yaratır.

Alıntılar yapın

Şirket yöneticilerinden ya da haberle ilgisi olan önemli kişilerden alıntılar yapmak, basın bülteninizin daha ilgi çekici olmasını da sağlar. Bu konuyla ilgili önemli kişilerin yaptıkları yorumlar, bülteninizin değerini de artırır.

İletişim bilgilerinizi eklemeyi unutmayın

E-posta üzerinden basın bülteninizi gönderiyor olsanız da, basın bültenine iletişim bilgilerinizi de mutlaka eklemelisiniz. Yayıncılar konu ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için sizinle iletişime geçmek isteyebilirler. Bu durumda da size ulaşabilecekleri kanalları rahatlıkla görebilmeliler.

Haberle ilgili görselleri de mailinize ekleyin

Paylaştığınız haber ya da konu ile ilgili mutlaka görseller göndermelisiniz. Görsel paylaşacağınız bir durum yoksa, firmanızın logosunun büyük ölçekli halini (dijital yayınlarda kullanılabilecek bir piksel boyutunda) yayıncılara göndermelisiniz. Çünkü yayıncılar görsel göndermediğiniz durumda kendileri bir görsel koymak zorunda kalabilirler ve bu da sizin istemediğiniz bir görsel çalışması olabilir. İnternet üzerinden logonuza ulaşmaları durumunda da küçük ölçekli bir logo bulabileceklerinden dolayı, basın bülteniniz görsel açıdan eksik kalmış olur.

Maksimum bir sayfa uzunluğunda olsun

Basın bülteninizi çok uzun da tutmamalısınız. Bu bültenlerin amacı bir veya iki konuda bilgi vermektir. Yer verilecek daha fazla konu bulunuyorsa bunlar için farklı bir basın bülteni oluşturabilirsiniz. Bir sayfada konuyla ilgili önemli detayları paylaşmanız, yayıncılar için yeterli olacaktır. Eğer daha fazla bilgi almak isterlerse yayıncılar sizinle iletişime geçeceklerdir.

DETAYLARA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ. 

ŞİMAL DOĞAN