kişi, iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Milliyet’in haberine göre, Kanadalı Chanelle Siggens isimli kadın geçtiğimiz günlerde VR başlık kullanarak oyun oynadığı sırada başka bir oyuncu tarafından sözlü ve fiziki olarak taciz edildi. Siggens yaşanan bu olay üzerine oyuncuyu uyardı. Chanelle Siggens’i taciz eden oyuncu ise uyarılara kulak asmayarak tacizi sürdürmeye devam etti ve “İstediğimi yapacağım” dedi. Bir süre sonra tacizci oyuncu Siggens’in yanından uzaklaştı. Yaşanan bu olay Metaverse ve sanal gerçeklik ile birlikte siber dünyada hali hazırda ciddi bir problem olan siber zorbalığın tehlikeli boyutlara ulaşacağı konusunda endişe yaratıyor. Yapılan araştırmalara göre, sanal gerçeklik temelli oyunlarda her 7 dakikada bir oyuncuları rahatsız eden ihlâller yaşanıyor. 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Metaverse evrenine geçişin hızlı olduğunu belirtti ve bu konuda hukuki düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kırık, “Yasa yapıcıları oldukça zor günler bekliyor” dedi. 

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü’nden Doç. Dr. Nihal Kocabay Şener ise Metaverse ile birlikte hali hazırda fazlaca olan dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı gibi konuların sanal evrende de artış göstereceğini vurguladı.  

Kaynakça: https://www.gunboyugazetesi.com.tr/taciz-skandallari-sanal-dunyaya-tasindi-her-7-dakikada-bir-yasaniyor-112336h.htm