Nike 

Dünyaca bilinen spor giyim markası Nike, çalışanlarına pandeminin neden olduğu tresi atmaları ve deşarj olmaları için bir hafta kafa izni verdi.

Merkez ofisi ABD’nin Oregon eyaletinde bulunan Nike, çalışanlarına bir haftalık ücretli ‘kafa izni’ verdiğini açıkladı. Nike’ın merkez ofisinin başındaki isim olan Matt Marrazzo, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rahatlamak, stres atmak ve sevdiklerinizle vakit geçirmek için zaman ayırın. Çalışmayın” ifadelerini kullandı. 

Ayrıca Nike, Nike Leaders ve The Nike Foundation, pandemi sürecinde yaşanan sorunları çözebilmek için 30 milyon dolardan fazla para harcadı. Amerika çapında 360 bin kişisel koruyucu kıyafet üreten ve 30’dan fazla hastaneye tıbbi malzeme sağlayan Nike, bu konuda elinden geleni ardına koymadığı gibi, pandemi sonrası insanların çekinebileceği ve mağazalara gelmek istemeyeceklerini de düşünerek websitesi ve kargo ağında bazı değişikliklikler ve hızlandırmalar yaptı. 

Nike sales return to growth after online shopping boom | Financial Times

Adidas 

Dünyanın en büyük spor ekipmanı üreticilerinden birisi olan Adidas, pandemi dönemine ilişkin ülkemizde de yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre pandemi, spora olan ilginin artmasını sağladı.

2020 yılını dünya genelinde olduğu gibi bizler de evimize kapalı olarak geçirdik. Dışarıya eskiye nazaran çok az adım attığımız bu zaman içinde doğal olarak fiziksel aktivitemiz de en az düzeye düştü. Birçok kişi hareketsizlik nedeniyle kilosunu korumakta zorlanırken haliyle spora olan ilgide artış görüldü.

Ayrıca Adidas, covid sürecinde pazarlama stratejisini onlinea çevirip kar elde etmeyi başaran ve gelirini arttıran firmalardan biri oldu. Bütün bunları yaparken, Adidas’ın verdiği mesaj şu oldu: Bu dönemde sporsuz kalmamanız için elimizden geleni yapacağız. 

adidas

Puma

Puma ise bu süreçte kendi üretim ağına ve tedarik zincirine oldukça önem verdi ve çeşitli esneklikler sağladı.  Üreticilerle, mekan sahipleri ile, bankalarla ve müşterilere iletişim kurarak esnek ödeme planları sağladı. Buna ek olarak, kargo işlemlerinde yavaşlamalar olsa dahi ürün iptali oranı %1 de kaldı. Ayrıca tüm üreticilere ülkelerindeki kuralları uygulamaları ve taviz vermemelerini söylerken, bazı ülkelerdeki yetersiz uygulamalar yüzünden, o ülkelerdeki üreticilere özel yardımlar gönderdi. 

Pandemi sonrasında ise hem mağazalarında hem de online alanda satışlarına devam eden Puma, dünya genelinde bazı etkinlikler düzenleyerek insanları spor yapmaya davet etti. Örneğin, pandemi dönemide alınan kiloları vermek için ücretsiz koşu, fitness etkinlikleri yapıldı. 

Pandemic Keep-Fit Drive Boosts Puma Sales In Americas, Europe

Zara 

Zara, pandemi döneminde 1200 mağazasını kapattı ve online satışlara yüklendi. Tüm bunları yaparken de insanlara şu mesajı verdi: Hiçbir şey sizin sağlığınızdan önemli değil. 7412’den 6700’lere kadar düşen mağaza sayısına karşın, şirket bu oranda zarar etmiş değil çünkü ürünler onlineda sürekli yenileniyor ve hızlı bir şekilde müşteriye gidiyor.

Evde kal hareketine destek veren Zara, insanların evden attığı fotoğrafları içeren bir akım olan ‘Shot – From – Home’ kampanyasını başlattı ve insanların evde kalmasını destekledi. 

kişi, duvar, iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kaynakça: https://www.sondakika.com/ekonomi/haber-nike-calisanlarina-pandeminin-sebep-oldugu-14365866/ 

https://purpose.nike.com/covid-19-response-efforts
https://www.webtekno.com/adidas-pandemi-turkiye-arastirma-sonuclari-h106115.html
https://www.adidas-group.com/en/media/news-archive/press-releases/2020/coronavirus-pandemic-weighs-on-adidas-first-quarter-results/
https://www.theguardian.com/business/2020/jun/10/zara-owner-to-close-up-to-1200-fashion-stores-around-the-world
https://www.stylus.com/models-selfshot-zaras-new-campaign-from-home
https://about.puma.com/en/sustainability/social/covid-19-supply-chain