Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu Grizu-263 Uzay Takımı tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, 13 Ocakta uzaya gönderildi.

TSİ 18:25’de Cape Canaveral Uzay Üssü’nden SpaceX’in Falcon 9 roketi ile alçak dünya yörüngesinden 525 kilometre (km) uzağa gönderilen Grizu-263A’nın 3 saat sonra yörüngesine girdiği ve uydudan ilk sinyallerin başarıyla alındığı bildirildi.

5 santimetre çapındaki cep uyduyla dünyadaki görüntüleri otonom bir şekilde aktarmayı hedefleyen Grizu-263 Uzay Takımı, gelişmeyi sosyal medya hesabından yaptığı şu paylaşımla duyurdu: “Uydumuz ‘Grizu-263A’dan ilk sinyaller başarıyla alındı, uydumuz hayatta. Sinyallerimizin alınmasını sağlayan Mehmet Fatih Engin, Tahsin Çağrı Şişman, İbrahim Arda, Yılmaz Barış Erkan ve Bilge Demirköz hocamıza çok teşekkür ederiz.”

Zonguldak’ta 3 Mart 1992’de meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin isimlerini de taşıyan uydunun, 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay görev yapması planlanıyor.

Sevinj Rustamkhanli

Kaynakça