Yeşilay, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde sigarayı bırakma mobil uygulaması Bırakabilirsin’i tanıttı. T.C. Sağlık Bakanlığı ile birlikte geliştirilen uygulama, sigara bırakma hedefinin konulma aşamasından, yaşanan zorlukların raporlanmasına kadar pek çok kolaylık sağlıyor ve ücretsiz psikolojik desteğe kadar her aşamada destek sağlıyor. Türkiye’de yaygın olarak tütün ürünü kullanıldığını ve ölümlerin yüzde 26,6’sının tütün kullanımına bağlı nedenlerle meydana geldiğini belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk; “Toplumu ve öncelikle gelecek nesilleri sigaranın zararlarından korumak hepimizin görevi, bu mücadeleyi hep birlikte sürdürmeliyiz. Yeşilay olarak bağımlılıklar konusunda dünyaya örnek proje ve faaliyetler yürütüyor, başarılı sonuçlar elde ediyoruz” ifadelerini kullandı. Tütün bağımlığından kurtulmak isteyenlerin yanında olduklarını belirten Öztürk, “Dünyadaki pek çok uygulamanın en iyi özelliklerini Yeşilay olarak kendi deneyimimizle birleştirdik. Bırakabilirsin mobil uygulamasının sigarayı bırakmak isteyenlere çok önemli bir destek sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde tütün bağımlılığından kurtulma çağrısı yapan Yeşilay, sigarayı bırakmak isteyenler için T.C. Sağlık Bakanlığı ile birlikte geliştirdiği Bırakabilirsin uygulamasını da tanıttı. Bırakabilirsin uygulaması, sigara bırakma hedefinin konulması aşamasında yaşanan zorlukların raporlanmasına ve ücretsiz destek başvurusuna kadar pek çok kolaylık sağlıyor. Bırakabilirsin uygulaması sayesinde sigarayı bırakmak isteyen kişiler bu süreci uygulama üzerinden takip edebiliyor ve ihtiyaç duyduklarında Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) klinik psikoloğuna bir tuşla ulaşabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Akciğer Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası’na göre Türkiye’de ölümlerin yüzde 26,6’sının tütün kullanımına bağlı nedenlerle meydana geldiğine dikkat çeken Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Unutmamak gerekir ki sigara, alkol ve obezite ile birlikte bulaşıcı olmayan hastalıklara neden olan üç temel risk faktörü arasında yer alıyor ve dünya çapındaki ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olarak görülüyor. Tütün ürünleri sadece insan ve toplum sağlığını tehdit etmekle kalmıyor; kamu sağlığı harcamalarında artışı ve verimlilik kayıplarını da beraberinde getiriyor. Tütün ürünlerinin yarattığı toplam ekonomik kaybın yıllık ortalama 1,4 trilyon ABD doları olduğu tahmin ediliyor. Bu da dünyanın yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) yüzde 1,8’ine denk geliyor” dedi.
Barış Ermek