Japon otomobil devi Toyota’ya bağlı kamyon üreticisi Hino Motors, sattıkları araçların motorlarında hile yaptıklarını itiraf etti. Firma, skandal olay sonrası birkaç ülkeye sevkiyatların durdurulduğunu açıkladı.

motorsiklet, kişi, motor içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Japon otomobil devi Toyota’nın ürettiği otomobiller dünyanın her yerinde bulunuyor. Bu köklü firma alt markalar aracılığıyla kamyon vb. araçların üretimini de sağlıyor.

Bunlardan biri olan Toyota’nın alt kuruluşu Hino Motors’dan skandal bir itiraf geldi. Hino Motors, Kuzey Amerika’ya yönelik, Japonya içi üretilen araçların motor sertifikasyonlarında saptanan “yasa dışı uygulama” sonrası iç soruşturma heyeti kurdu.

Heyet soruşturması sonucunda Japon firma, 2016’dan beri “hileli emisyon ve yakıt verileri” ibraz edildiği ve bu verilerle sertifikalandırılan “motorlara sahip” 115 bin aracın satıldığını itiraf etti.

ABD VE KANADA’YA SEVKİYATLAR DURDURULDU 

“Görevi suistimalden” Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığına (MLIT) bilgi verildiğini aktaran firma, “hileli verilere sahip” motorlara sahip araçların ABD ve Kanada’ya sevkiyatlarının durdurulduğu açıkladı.

Öte yandan sevkiyatı durdurma kararından sonra firmanın ülke içi yıllık satışlarında büyük bir düşüş yaşanabileceği aktarıldı.