https://sivilalan.com/wp-content/uploads/2022/01/elektrikli-araba-avrupa-800x400.jpg

Endüstri, sivil toplum ve kent yönetimlerini kapsayan 45’i aşkın kuruluşun temsil ettiği Elektrikli Ulaşım Platformu (Platform for Electromobility), bugün kamuoyuyla paylaştığı raporunda, tüketicilerin elektrikli araçlara (EV) geçişini değerlendiriyor. Element Energy tarafından yürütülen ve Avrupa genelinde yeni otomobil satın alan 14.000 tüketiciyle gerçekleştirilen algı araştırması, tüketicilerin elektrikli araçlara hazır olduğunu gösteriyor.

Bugün yayınlanan araştırma, 2025 yılına kadar elektrikli araçların Avrupa’da en çok talep edilen ulaşım biçimi olacağını gösteriyor. Tüketicilerin tercihlerinde önemli değişiklik olduğunu kaydeden araştırma, katılımcıların üçte ikisinin günümüzde bir elektrikli araca sahip olduğunu ya da satın almayı düşündüğünü ortaya koyuyor.

Tüketicilerin satın alma kararında en önemli etkenin ilk maliyet olduğu görülüyor. Raporda aynı zamanda, elektrikli araçların fiyat paritesi içten yanmalı motorla çalışan araçlara ulaştığında, piyasanın hızla elektrikli araçlar lehine evirileceği belirtiliyor. Bu bulgular, Avrupa’daki otomobiller ve kamyonetleri kapsayan CO2 standartlarına ilişkin yeni düzenlemelerin önemini doğruluyor. Yeni binek otomobillerin ve minibüslerin saldığı CO2 emisyonlarına yönelik hazırlanan ve önemli değişiklikler öngören bu yeni düzenlemenin, elektrikli araçların piyasadaki alımını desteklemesi öngörülüyor. Elektrikli Ulaşım Platformu, revize edilen mevzuatın, önemli ölçüde daha iddialı hedefler koyması ve tüketici talebini karşılamak üzere geçici hedefler belirlemesi gerektiğini belirtiyor.

Barış Ermek

Kaynakça: https://sivilalan.com/2022/01/13/yeni-tuketici-arastirmasi-elektrikli-araclara-gecisin-kacinilmaz-oldugunu-gosteriyor/