metin, kişi, insanlar, grup içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

MediaWise, küresel dezenformasyona karşı dijital medya okuryazarlığı programını Brezilya, İspanya ve Fransa’dan sonra Türkiye’de de hayata geçirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi iş birliği ve Meta’nın da desteğiyle başlayan programda amaç ‘insanlara teyit mekanizmasını’ öğretmek.

‘#acabadoğrumu’ etiketiyle açılan MediaWise, doğrulama platformları Teyit ve Doğruluk Payı’nın da katkılarıyla katılımcılara çevrimiçi içerikleri bilinçli bir şekilde değerlendirme ve tüketme, asılsız bilgi yayılımının oluşturacağı tehditler, doğrulama teknikleri ve algoritmalar üzerine çeşitli eğitimler verecek. WhatsApp üzerinden verilecek eğitimler 10 ders sürecek.Eğitimlerin gönüllü program elçisi gazeteci İsmail Küçükkaya oldu ve video eğitimlerinin çekimlerinde yer aldı.

Program kapsamında, internet ve sosyal medyadaki komplo teorilerinin, dolandırıcılığın, aldatıcı bilgilerin, asılsız haberlerin nasıl tespit edileceği ile ilgili yetişkinler için özelleştirilmiş bir müfredat var. 

Programda ayrıca doğrulama tekniklerini uygulama ve asılsız bilgileri arkadaşlar ve aileyle tartışma gibi becerilerin kazandırılması da hedefleniyor. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu programla ilgili şöyle konuştu: “Bugün özellikle bilgi toplumu içine doğmamış olan kuşaklar geçmişten gelen alışkanlıkları ile asılsız bilginin yayılmasına istemeden aracı olabiliyorlar. MediaWise Türkiye projesi, bu hakikatten yola çıkarak ve yaşam boyu eğitim kavramını ilke edinerek, geniş toplum kesimlerinde etkili olacak bir bilinçlendirme hamlesi. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi yıllardır geliştirdiği eğitim yöntemleri, medya okur-yazarlığı yaklaşımı ve teknik olanakları ile dijital medya okur-yazarlığı eğitimi için paydaşları ile yola çıkıyor. Amacımız mümkün olan en geniş toplum kesimlerine, tasarlanan mikro öğrenme ortamını ulaştırmak.”
Kaynakça: https://www.diken.com.tr/mediawise-istanbul-bilgi-universitesi-ve-meta-turkiyede-teyit-icin-kollari-sivadi/