YouTube’a yüklenen her video, aynı hassasiyet derecesine sahip değil. Google bunun farkında ve yıllardan beri videoları hassas ya da çocuklar için gibi etiketlere ayırıyor. Hassas videoların çocukların gelişimine olumsuz etki etmemesi için Google hesabının yaşı gözetiliyor. Ancak bazen ebeveyn denetiminin yetersiz kalması, çocuklarda kalıcı yaralar açabiliyor. Avustralya Hükümeti, Google hizmetlerindeki yaş kısıtlaması uygulamasını öteye taşıyacak bir karara imza attı.

GOOGLE, YAŞ KISITLAMASI İÇİN KİMLİK İSTEYECEK

Yaş kısıtlaması olan videolar, 18 yaşın altındaki Google kullanıcıları tarafından izlenemez. YouTube’da gezinirken giriş yapmamış kullanıcılar ise hem videoyu izleyemez, hem de görüntüleyemez. Bunlar güzel önlemler olsa da çocuklar bile Google’ı kayıt aşamasında kolayca kandırabiliyor. Bunu yapmasalar bile büyüklerinin Google hesabıyla izlememeleri gereken videoları izleyebiliyor. Avustralya Hükümeti’nin aldığı karar, ülke genelinde sıkı bir uygulamaya geçilmesini sağladı.

Eğer Avustralya’da yaş kısıtlaması olan bir videoyu izlemek isterseniz YouTube, kimliğinizin fotoğrafını isteyecek. Kimlik kartınızdaki yaş, Google hesabınızdakiyle uyuşuyor ve 17’nin üzerindeyse videoyu izleyebileceksiniz. Bu doğrulamayı yapmadan videoyu izlemek ise mümkün değil.

Sadece Avustralya’da geçerli olan bu karar, gelecek ay ile birlikte yürürlüğe girmiş olacak. Sıkı bir uygulama olduğunu itiraf etmek gerek. Bazen mizah amaçlı videoları izlerken bile yaş kısıtlamasıyla karşılaşabiliyoruz. Biraz gülmek için kimliğimizin fotoğrafını Google’a göndermemiz can sıkıcı olabilir. Fakat çocukların ruh sağlığını kalıcı olarak etkileyebilecek videolar da YouTube’da olduğundan, bu fedakarlığı yapmak gerek.

Sevinj Rustamkhanli

Kaynakça