Salgın, ekonomik kriz ve global bir kasvetin ortasında markaların da tüketicinin de mizaha ihtiyacı var. Zor zamanlar kimi markaları ciddi olmaya itse de 1 Nisan şakalarından vazgeçmeyen markalar da var. Kimi korkuturken kimi güldürüyor kimi ise şaşırtıyor. Tek bir ortak noktaları var o da çok konuşulmaları. İşte markaların en çok ses getiren 1 Nisan şakaları…

McDonald’s’ın unutulmaz 1 Nisan şakası

McDonald’s’ın arabaya servis hizmetinde arabasıyla siparişlerini almaya gelenleri akıl almaz sürprizler bekliyordu. Almanya’daki bir McDonald’s şubesi 2 yıl önce müşterilerine unutulmaz bir 1 Nisan şakası hazırladı. Arabalarıyla siparişlerini almaya gelen müşterilerden kimi kahkahaya boğulurken kimiyse korkudan bayılacaktı.

Volkswagen mi Voltswagen mi?

Volkswagen geçtiğimiz yıl, yeni elektrikli otomobilini tanıtmak için yaptığı isim değişikliğine gittiğini açıkladı. Yeni isminin “Voltswagen of America” olduğunu duyuran otomobil devi çok geçmeden bunun 1 Nisan şakası olduğunu belirtti.

Tesla iflas etti

2018 yılında Elon Musk’ın kişisel hesabından “Birkaç saat sonra önemli bir gelişme duyurulacak” tweet’i atıldıktan sonra sosyal medyada takipçileri “Tesla’nın iflas edildiği açıklanacak” söylentilerine başladı.

Bir süre sonra Musk’tan beklenen açıklama bir tweet dizisi halinde geldi. Basında daha önce çıkan haberlere göndermede bulunurcasına yazılan açıklamada, “Para toplama adına yapılan tüm çabalara rağmen, ki bunların arasında son dakikada geniş çapta Paskalya Yumurtası satışı da dahil- Tesla’nın tamamen bütünüyle iflas ettiğini üzülerek bildiririz. Dolayısıyla inanması güç ancak evet, iflas ettik” ifadelerine yer verildi. Yine aynı tweet dizisinde iflasın aslında 1 Nisan şakası olduğu paylaşıldı.

Havada aşk var

İç mekan hava kalitesi sensörleri üreten Norveç merkezli marka Airthings, romantik kimyayı gösteren yepyeni aşk göstergesini 1 Nisan’da piyasaya sürdü. Bu yeni çığır açan teknoloji ürünü, iki kişi arasındaki çekim düzeylerini algılayabilen ilk hava sensörü olarak lanse edildi. 1 Nisan’a özel bir reklam filmiyle tanıtılan kampanyada aşk sensörünün nasıl çalıştığı gösterildi. Fakat marka sonrasında bunun 1 Nisan şakası olduğunu açıkladı.

Burger King’in “Whopper Diş Macunu”

Burger King‘in 2017 yılında yaptığı şaka da oldukça ses getirdi. Burger King, 1 Nisan’da Whopper’ın ikonik lezzetini somutlaştıran ve bunu optimal diş ve diş eti hijyeni için aktif bileşenlerle birleştiren “Whopper Diş Macunu”nu tanıttı.

Tinder’ın korkutan şakası viral oldu

1 Nisan şakasıyla oldukça ses getiren ve çok konuşulan markalardan biri de Tinder oldu. Arkadaşlık uygulaması, 2019 yılında yaptığı şakayla kullanıcıların gerçek boylarını doğrulamak için bir araç geliştirdiğini açıkladı. Bu kapsamda kullanıcılar ticari bir binanın yanında durdukları fotoğraflarını uygulamaya yükleyerek boylarını girecek, uygulama da bilginin doğruluğunu kontrol edecekti. Tinder’ın yeni güncellemesini duyurduğu video viral olmuştu.

Mark x H&M

H&M, kimse sabahları giyeceği kıyafeti düşünmek zorunda kalmasın diye Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’in dolabından ilhamla yeni bir koleksiyon tasarladıklarını açıkladı. Mark x H&M etiketiyle tanıtılan kıyafetler yedi adet gri basic tişört ve bir kot pantolondan oluşuyordu. Kısa süre sonra, sürekli aynı kıyafetleri giymeyi tercih etmesiyle bu kampanyaya ilham olan Zuckerberg’li koleksiyonun 1 Nisan şakası olduğu duyuruldu. Oldukça kapsamlı bir şaka hazırlayan marka, bu şaka özelinde internet sitesi de tasarladı.

Markaların zihinlere kazınan 1 Nisan şakaları

Erkekler regl olsaydı

“Damn right I’m wearing white” sloganıyla tanıttığı kampanyasıyla WaterAid, kadınlar yerine erkeklerin regli gördüğü bir yaşamın nasıl olacağına dair reklam filmi hazırladı. 2015 yılında hazırladığı bu kampanyayla WaterAid, tüm ülkedeki alışveriş merkezlerinde erkek tamponları “Manpons”un satışa çıktığını duyurdu.

Bu kampanyayla WaterAid çok konuşulan bir 1 Nisan şakasına imza atmış oldu.

Barış Ermek

Kaynak: https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/markalarin-1-nisan-sakalari-2/