Türkiye’de büyük bir ivme kazanan ve tüm dünyada en hızlı gelişen sektör olan e-ticaret, 2022 yılında da yükselmeye hızla devam ediyor. Bu süreçte, favori markalarımız zamanla değişirken en çok aldığımız ürün gruplarında da değişiklikler görünüyor…
Türkiye’de E-Ticaret 2022 raporunu yayınlayan Twentify, e-ticaret markalarına duyulan ilginin ve online-offline kanal ilişkisinin yanında ürün-fiyat araştırma süreçlerinin, tercih motivasyonları ve salgın etkisinin yer aldığı rapor, markaları e-ticaret stratejisine bir katkı ve toplumun tercihlerine ışık tutuyor.
Buna göre, 2021 yılında yüzde 86 oranında olan alışkanlık oranı 2022 yılında değerini koruyor ve yüzde 86 oranında devam ediyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre, geçen sene e-ticaret platformları arasında zirveyi paylaşanlar farklılık gösteriyor. 2021’de ilk sırada Hepsiburada, Trendyol, Gittigidiyor ve n11 yer alırken, 2022 yılında zirvenin sahipleri Trendyol, Hepsiburada, LCWaikiki ve Getir oluyor. Bu noktada tek kendi markası özelinde satış yapan LCWaikiki listenin başındaki yeri ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Trendyol, yüzde 78 ile son bir yılın lideri oluyor. Geçtiğimiz yıl Hepsiburada ile başa baş gelen Trendyol, bu sene birinciliği farkla alıyor. Aynı zamanda Trendyol en sık alışveriş yapılan platformlar arasında da yüzde 51 orana sahip.
Aldıkları hizmetten memnun olup, memnuniyetlerini çevreleriyle paylaşan mutlu ve sadık müşteri grubuna en çok sahip olan markalarda ise Decathlon, Samsung ve Apple Store öne çıkıyor.
2022’de de hızlı teslimat tercih sebebi
Online alışveriş yapanların kargo firması tercihinde firmanın daha hızlı olması, paketlerin eksiksiz teslim edilmesi ve zamanında teslim edilmesi seçimi etkileyen en önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor.
Instagram etkisi
Online platformlar üzerinden alışveriş yapanların yüzde 28’i sosyal medyada ürün tanıtımı yapan bir influencer dan etkilenip ürünü satın almaya karar veriyor. Üstelik bu platformlar üzerinden yapılan alışverişler de artmaya devam ediyor.
Özellikle Instagram, TikTok gibi platformlarda gerçekleşen influencer iletişiminin tüketicileri alışverişe yönlendirmede etkili olduğu görülüyor. Instagram yüzde 92 oranla bu platformlar arasında tüketicileri alışverişe yönlendirmede en etkili platform olarak karşımıza çıkıyor.
Sosyal medya mecrasından en çok yapılan alışverişler kategorilerinde de ilk sırayı yine giyim/aksesuar (yüzde 68) ve kozmetik/kişisel bakım (yüzde 45) alıyor.
İnternet tüketiciyi hedefinden şaşırtabiliyor
Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu satın alma kararlarını vermeden önce hem internetten hem de mağazadan ürün ve fiyat araştırması yapıyor. Araştırmalar gösteriyor ki; internetten yapılan incelemeler sonucu tüketici kararını bu inceleme sonucuna göre veriyor ve bazen hedeflediği marka yerine başka bir marka tercih edebiliyor.
Kadınların ayda ortalama 11,55 kere giyim konusunda araştırma yaparken, bu sayı erkeklerde 8,58’te kalıyor. En çok satın alınan ürün grubu ise ayakkabı çıkıyor.
Tüm bu sürecin sonunda alışveriş büyük bir çoğunlukla online platformda tamamlanıyor. Bunun en büyük nedeni olarak e-ticaret platformlarının sağladığı özel indirimler ve avantajlar olduğu görülüyor.
Zirve gıda ürünlerinin
Gıda ve temizlik ürünlerinin yer aldığı hızlı tüketim kategorisinde ise atıştırmalıklar, temizlik ürünleri ve kişisel bakım ürünleri en çok satın alınan ürünlerin başında geliyor. Özellikle son 12 ayda gıda ürünlerinde neredeyse 2 katına çıkan oranlardaki artış oldukça dikkat çekerken, satın alma sıklığı bakımından en çok alışveriş yapılan giyim kategorisini geride bırakıyor. Bu alanda da online alışverişte en çok tercih edilen platformun yüzde 23 lük oranla Getir olduğu dikkat çekiyor.
2018’den bu yana “Türkiye’de E-Ticaret” raporlarıyla online ticarette yaşanan çeşitliliği ve hizmet kalitesini takip eden Twentify, 2022 raporuyla da Covid-19 sonrası e-ticaretteki gelişmelere dikkat çekiyor. Türkiye temsili kriterlere uygun toplam 2361 katılımcı ile gerçekleştirilen rapor Şubat -Mart 2022 tarihlerini kapsıyor. Araştırma Mobil Araştırma Yöntemi kullanılarak, Twentify Bounty tüketici platformu üzerinde gerçekleştirilmiştir.
ŞİMAL DOĞAN