Söz konusu tüketiciye yeni bir ürün denetmek, ürünlerin keşfedilmesini sağlamak ya da tüketiciyle arasında bir güven bağı oluşturmak olduğunda markaların yol arkadaşı oluyor influencerlar. Linkler tıklanıyor, ürün keşif videoları izleniyor, etkileşimler zirve yapıyor ama tüketicinin influencer marketingle ilgili ne düşündüğü net olarak bilinmiyor. İşte buradan hareketle IZEA Insights’ın 1.237 katılımcıyla gerçekleştirdiği araştırma tam da bu konuyu aydınlatıyor. Verilere göre, katılımcıların yüzde 36’sı için yeni ürün demenin bir numaralı yolu influencer pazarlama… Ayrıca 18-44 yaş arasındaki katılımcılarda yeni ürün deneme söz konusu olduğunda influencer pazarlamanın TV reklamlarından daha etkili olduğu görüşü iki kat daha yaygın. Öte yandan 45 yaş üzeri grup için de tam tersini söylemek mümkün. Peki tüketici en çok influencerlardan mı etkileniyor celebritylerden mi? İşte detaylar…

Sosyal medyanın kullanıcılar üzerindeki etkisinin ne denli büyük olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak sosyal medyanın ve influencerların tüketici güveni ve satın alma üzerindeki etkisi hala tartışılıyor. Araştırma kapsamında katılımcılara celebritylerden mi influencerlardan mı gelen sponsorlu içeriklere daha çok güvendiği sorulduğunda yüzde 61,9’la sosyal medya influencerları öne çıkıyor. Yüzde 38,1’lik bir kitle ise tercihini celebritylerden yana kullanıyor.

Araştırmada öne çıkan diğer detaylar şöyle;

  • Sosyal medya fenomenleri tarafından paylaşılan gönderiler katılımcıların yüzde 36’sının satın alma kararlarını gerçekten etkiliyor. Kadınlar bu karara erkeklerden daha fazla katılıyor ve bu oran kadınlarda yüzde 42 iken erkekler için yüzde 31 olarak karşımıza çıkıyor.
  • Öte yandan katılımcılara, influencer marketing için tercih ettikleri platformların hangisi olduğu sorulduğunda; YouTube (yüzde 26), Facebook (yüzde 24) ve Instagram (yüzde 24) başta geliyor. Bunu yüzde 14’lük bir oranla TikTok takip ediyor.

Kadınlar yüzde 27,1’lik bir oranla en çok Instagram’ı tercih ederken erkeklerin liste başında YouTube (yüzde 32,6) var. TikTok ise kadınlarda yüzde 11,4, erkeklerde de yüzde 16,5’lik bir oranla son sırada yer alıyor.

Influencer pazarlamanın en çok tercih edildiği platformlara 60 yaş üzeri özelinde baktığımızda açık ara farkla liderliği Facebook’un aldığını görüyoruz.

ŞİMAL DOĞAN 

KAYNAK