metin, açık hava, kişi, işaret içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Shell’de 11 yıldır çalışan güvenlik danışmanı Caroline Dennett, istifasını verdiği açık mektupta Shell’in canlılara ve gezegene verdiği “aşırı zarar”dan dolayı artık onlarla çalışamayacağını söyledi.

Fosil yakıt devi Shell’in kıdemli güvenlik danışmanı, Caroline Dennett’in e-mail aracılığıyla gönderdiği açık mektup çalışanlar ve Shell yetkilileri arasında şok etkisi yarattı. Dennett, Shell’in 11 yıllık kıdemli çalışanıydı.

Dennett, Shell çalışanlarına ve şimdi tüm dünyaya ulaşan mektubunda, Shell’in çevre ve gezegen konusunda “ikiyüzlü” bir politika yürüttüğünü vurguladı.

İstifa mektubu, Shell’in CEO’su Ben van Beurden dahil olmak üzere 1400 Shell çalışanına gitti. Dennett mektubunda, Shell’in “Tüm alarmları görmezden geldiğini, iklim değişikliği ve ekolojik çöküş risklerini göz ardı ettiğini” söyledi.

Shell daha fazlasını planlıyor

Dennett, deneyimlerini aktardığı mektubunda şu ifadelere yer verdi:

Konu: Acil Eylem/Çevre GüvenliğiSevgili iş arkadaşlarım

Bildiğiniz gibi, Shell’in resmi hedefi ‘Net Sıfır’: Yani zarar ve sızıntı yok.Shell’in ‘Net Sıfır’ ile ilgili açıklamalarının aksine ve çoğunuzun içeriden bildiği gibi, Shell petrol ve gazı azaltmıyor, çok daha fazlasını keşfetmeyi ve çıkarmayı planlıyor.Shell, gezegen sistemlerimizin tasarım sınırlarının ötesinde çalışıyor.
Shell, bilinen riskleri azaltmak için adımlar uygulamıyor.
Shell, üretimin önüne çevre güvenliğini koymuyor.
Bu benim istifa mektubum. Artık Shell için çalışamam.
Çok değer verdiğim bu iş ilişkisini bitirmek bana acı veriyor.”

İklim kriziyle mücadelede çevre hukuku faaliyetleriyle bilinen sivil toplum kuruluşu ClientEarth, Mart 2022’de Shell’in yönetim kurulu üyeleri aleyhine dava açmıştı.

ClientEarth, Shell’in 13 yönetim kurulu üyesini, Paris İklim Anlaşması doğrultusunda “net sıfır emisyon” hedefine ulaşmak için gerekli adımları atmamakla suçluyordu.

ClientEarth aralarında Aramco, Chevron, Shell, Total, Exxon Mobil‘in olduğu dokuz büyük fosil yakıt şirketin reklam çalışmalarını ve iklim eylemlerini inceledikten sonra da iş modellerinde pek bir değişiklik yapma niyetinde olmadıklarını söylemişti.

Fosil yakıt şirketlerinin kısa ve uzun vadede kayda değer bir enerji dönüşüm niyetleri olmadan yaptıkları yanıltıcı reklamlarla çevreci bir imaj yaratmaya çalıştıklarını da eklemişti.Kaynakça: https://m.bianet.org/bianet/yasam/262293-shell-danismani-firmanin-gezegene-verdigi-zarar-nedeniyle-istifa-etti