https://cdn.hbrturkiye.com/r/1000x0/var/uploads/content/1652348108-shutterstock-1692957709-jpg.jpg

Araştırmalara göre, şefkatli liderlerin altındaki çalışanlar işlerine yüzde 25, kuruma ise yüzde 20 daha bağlı ve bu çalışanların tükenmişlik yaşama olasılıkları yüzde 11 daha düşük. Ancak, birçok kurum bu duruma vakıf değil. Hâlâ katı hiyerarşilerle çalışanlara kaynak gibi davranarak aşırı uzun çalışma saatleri bekliyorlar. İnsanlardan gerçekçi olmayan sonuçlar bekliyorlar ve bireyselliğe dikkat etmeden herkese aynı şekilde davranıyorlar.

Ekibinizi şefkatle yönetmek istiyorsunuz, fakat liderliğiniz bu felsefeyi benimsemiyorsa ne yapabilirsiniz? Aşağıdaki altı strateji şefkatli bir lider olmanıza yardımcı olabilir ve hatta daha az şefkatli olan iş arkadaşlarınızı daha iyi olmaya ikna edebilir.

Sizin için etkili olacak iş odaklı şefkat tanımınızı oluşturun.

Şefkat bazı bakımlardan “sosyal beceriler” altında sayılır ama daha yerinde olan sıfat “aktivist” olmaktır. Şefkati şöyle tanımlayabiliriz: Birinin bir zorluk veya acı çektiğini gördüğünüzde bu acıyı dindirmek için eyleme geçmek istemek.

Bu harekete geçme ve değişim yaratma isteği noktasında şefkat empatiden ayrılır. Örneğin, iş yerine geri dönme gerekliliği bir ekip arkadaşınız için kişisel zorluklar yarattığı için kötü hissedebilirsiniz. Çalışma takvimini daha rahat çalışabileceği şekilde değiştirmek için adım atıyorsanız şefkatli davranıyorsunuz demektir. Burada fark yaratan eyleme geçmektir.

Öz farkındalık ve öz düzenleme konusunda örnek olun.

Davranışlarınız çıtanın yüksekliğini belirler. Çalışanlar, yeni bir bilgi aldığınızda konumunuzu nasıl değiştirdiğinizi, baskıyla nasıl baş ettiğinizi ve onların adına başka bir liderle pazarlık yapıp yapmadığınızı fark ederler. Önceliklendirme, zor kararlar verme, sorumluluk alma, hatalarınızı düzeltme ve gerektiğinde destek isteyip özür dileme konularında istekli ve yetenekli olduğunuzu görmek isterler. Bu davranışlar diğer departmanlarda geçerli olmasa bile bunları yaparak grubunuz içinde hangi davranışların uygun olduğu bakımından rol model olursunuz.

Bir danışanım, iki ekip üyesi arasında ortaya çıkan bir anlaşmazlığı çözmeye çalışıyordu. Çatışma sırasında danışanımın ekip üyelerinden birini rencide ettiği ortaya çıktı. Danışanım tartışma sırasında pişman olduğunu dile getirerek özür diledi ve nasıl daha iyi davranmaya çalışacağını açıkladı. Rencide olan çalışan, aylar sonra iş arkadaşlarına danışanımı takdir ettiğini ve daha önce kendi hatalarını bu şekilde kabullenen bir liderle hiç çalışmadığını söyledi. İş arkadaşlarıyla ilişkileri de iyileşmeye başladı.

Herkesin her şeyi olamayacağınızı kabul edin.

Herkese nezaket ve ilgiyle yaklaşsanız bile değerli vaktinizi ve enerjinizi neye yatıracağınız konusunda seçimler yapmanız gerekir. Aksi takdirde, kendinizi doğrudan tükenmişlik bölgesine yönlendirirsiniz. Dolayısıyla, gereğinden fazla sözler vermeyin ve önceliklerinizi dikkatlice belirleyin. Amaçladığınız konular hakkında büyük toplu duyurular yapmanın veya sloganlı afişler asmanın faydası yoktur. Görüştüğüm birçok çalışan, bu iletişim tarzını “geçici bir heves” veya “bitmesini beklememiz gereken bir kampanya daha” gibi sözlerle küçümsüyor.

Bunun yerine, çalışanlarınıza esenlikleri için neyin önemli olduğunu sorun, koşullarını iyileştirmek için belirli adımlar atın ve ekibin moralini yükseltin. İlerleme kaydetmeye başladığınızda nelerin işe yaradığına dikkat çekebilir, bir sonraki ilgi alanını ele almaya koyulabilirsiniz. Tüm yanıtlar elinizde değildir. Kurumunuzla ilgili ekibinizi sıkıntıya sokan her şeyi değiştiremezsiniz ve ekibinizin her zorluğunu çözmeye yardımcı olamazsınız. Dolayısıyla yanlış umutlar ve beklentiler yaratmayın ve değiştirebileceğiniz şeylerin kapsamını açıklayın. Ayrıca, çalışanlarınız için yaptıklarınız ve sarf ettiğiniz çabalar için herkesin şükran duymasını beklemeyin. Çalışanlarınızın işi sizi takdir etmek değildir. Ancak emekleriniz sayesinde ekibin yılmazlığı, dayanıklılığı ve birlik ruhu gelişecektir.

Örneğin, tanıdığım bir yönetici, herhangi bir kurumsal izin veya kaynak gerektirmeyen yaratıcı bir hamle yapmıştı. Çalışanları işin zorlukları ve kurumsal ortam yüzünden tükenmiş hissediyordu. Her çalışanın tutkuyla yürüteceği bir proje bulmasına yardımcı oldu ve projelerin uygulanmasına ayrılacak zamanlar belirledi. Böylece çalışanlar takvimlerinde bağımsız ve derin çalışabilecekleri belirli zamanlar elde etti, ilgilerini çeken konularda yeni şeyler öğrenme fırsatı buldu ve ayrıca daha bağlı ve başarılı hissettiler.

İş sonuçları üretin.

Yönetim, kendinden emin ve başarılı bir lider olmadığınızı düşünürse ekibinizle ilgilenmeye devam edemeyebilirsiniz. Yönetimin sizden ne beklediğini bilin ve ekibinizin iş üretmesini sağlamak için elinizdeki tüm iş araçlarını ve kurumsal desteği kullanın. Aksi takdirde, ne kadar şefkatli olduğunuzun bir önemi kalmaz. Ne kadar iyi etkinlik gösterirseniz, o kadar fazla kurumsal güvenilirlik kazanırsınız ve dolayısıyla ekibinizi desteklemek için daha fazla nüfuz elde edersiniz.

Kurumunuzun sağlamadığı kaynakları bulmak için yaratıcı olabilirsiniz. Örneğin, ihtiyacınız olan eğitim bütçesini alamıyorsanız, konuyla ilişkili podcast’ler veya çevrimiçi eğitimler bulup ekibinizle paylaşarak yeni şeyler öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz. Zorlu ve çetin bir işi son teslim tarihine kadar yetiştirmeye çalışıyorsanız, ekibinizle bilfiil beraber çalışarak kimin şu anda daha fazla vakit ayırabileceğini öğrenebilir, ekip içi görev paylaşımlarında değişikliğe giderek zamanı ve katılımı yönetmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Başarı ve sorumluluğun önemini gösterin.

Şefkat, bir sorun olduğunda veya bir çalışan bekleneni karşılamadığında “iyi” görünmek veya bunu göz ardı etmek değildir. Durumu derinlemesine anlamalısınız ki tüm taraflar için en iyi iş kararlarını alabilesiniz. Bazen bu, işini tamamlamayan veya uygunsuz davranışlarda bulunan çalışanlara geribildirim vermek anlamına gelir.

Elbette, çalışanlar hakkında olumlu düşünerek itibarlarını koruyabilir, toparlanmalarına ve yeniden odaklanmalarına yardımcı olabilir, çalışmalarına rehberlik edebilirsiniz. Ancak, beklentilerinizi açıklayın ve verilen sözler tutulmadığında veya hedeflere ulaşılmadığında ne tür sonuçların olacağını açıkça iletin. Ayrıca, bazı ekip üyelerine adil davranmamanız veya belirli çalışanları kayırmanız iyi görülmeyecektir.

Farkındalık ve savunuculuk yoluyla çalışanlarınızı destekleyin.

Önceliklendirme yapılması gereken konular veya ele alınması gereken zorluklar olduğunda ekibinizle konuşun: “Bu işi bitirmek için birbirimize nasıl destek olabiliriz? Nasıl bilinçli bir şekilde elimizden gelenin en iyisini yapabiliriz? Ne tür engelleri ele almam gerekiyor?” Sonrasında eyleme geçin ve gidişatı nasıl geliştirebileceğinizi düşünün. Çalışanlarınız, çıkarlarını başkalarına karşı savunduğunuzda, çalışma koşullarını iyileştirmek için zaman ve enerji harcadığınızda ve onların yararı için risk aldığınızda boşa konuşmadığınızı görecekler ve diğer çabalarınızı da daha fazla ciddiye alarak daha özenli çalışacaklar.

Koçluk yaptığım bir yönetici, ekip üyelerinden duyduğu şikayetler üzerine İK’dan destek istemişti. Kendi komuta zincirinin dışındaki bir müdür yardımcısı, görev dağılımı ve alt düzey çalışanlara davranışları bakımından şirket normlarını ihlal etme suretiyle çalışanların canını sıkıyordu. Yönetici kendini riske atarak sesini çıkardığı için İK durumu değerlendirdi ve müdür yardımcısına disiplin cezası verdi. Yöneticinin yaptığı savunuculuk, İK’nın değerlendirmesi sırasında şirketten ayrılmayı düşünen birçok çalışanı şirkette kalmaya ikna etti. Çalışanlar onun sorunları çözme konusunda güvenilebilecek örnek bir insan olduğunu hissettiler.

***

Şefkatli bir lider olmak, iyi bir lider olmak demektir. Şirket kültüründe iltimas veya ihmal varken bunu yapmak zor olabilir. Ancak, bu yazıdaki altı stratejiyi uygulayıp dikkatli seçimler yaparak çalışanlarınız ve kurumunuz için fark yaratabilirsiniz. Bir süre sonra, yakın çevreniz dışındaki insanlar bile nasıl bu kadar başarılı olduğunuzu görmek ve yaptıklarınızdan ders çıkarmak için size ulaşabilir.

Barış Ermek

Kaynak: https://hbrturkiye.com/blog/acimasiz-bir-kurumda-nasil-sefkatli-bir-yonetici-olabilirsiniz