Forbes Yazarı Tracy Brower, pandemi sonrasında daha kalıcı olacağı düşünülen hibrit çalışma sistemini kullanan şirketlerin personellerini de düşünerek nasıl başarılı olabileceğini anlatıyor.

Hibrit kalıcı olacak ve kesinlikle alışılagelmiş çalışma sistemini kökten değiştirecek. Çalışanlar, liderler ve şirketler yeniden tasarlanan çalışma ortamına uyum sağlamaya çalışırken yeni çalışma ve ilişki kurma yollarını benimsemek zorunda kalacaklar. Değişimi başarılı bir şekilde yönetmede ilk adım insanlar olacak. Hibrit çalışmaların sağlanması, çalışanlara hizmet edecek ancak aynı zamanda şirketler için de iyi olacaktır; insanlar başarılı olursa, işleri için ellerinden gelenin en iyisini yapabilirler. Hibrit düzeni en iyi şekilde kullanmanın kesinlikle mümkün yolları var.

Hibrit çalışma bazı konularda ters gidebilir; evin özel çalışma için olduğunu ve ofisin tamamen sosyalleşmeyle ilgili olduğunu varsaymak (her ikisi de yanlış), insanların coşkulu dönüşünü zorunlu kılmanın mümkün olduğuna inanmak (bu da yanlış). Bunu doğru yapan şirketler, yeterli seçenek ve esneklik sağlamanın yanı sıra insanları dinamik ve çekici bir kültüre tam olarak katılmaya zorlamak arasında hassas bir denge kuracaktır. Başarılı olan şirketler, benzersiz katkıları takdir ederken ortak amaçlarla insanlara ilham verenler olacaktır. Çalışanları besleyerek harika sonuçlar elde etmenin yanı sıra çalışanlarının iyiliğini benimseyerek bütünsel bir çalışma deneyimi elde edebilirler.

Ne işe yarar?

Özellikle yetenek devrimi göz önüne alındığında (riskler yüksektir ancak şirketler, değişimi yönetmek ve daha fazla insanın ofiste olmasını sağlayabilmek adına kilit unsurları dikkate alabilir) işleri yalnızca ev ortamını değil, aynı zamanda ofiste daha fazla zaman geçirmeyi de kapsar.

Hibritin ses getirmesi ve işin geleceğinde farklı şekilde çalışmaya geçişi kolaylaştırmak için en çok işe yarayacak olan şeyleri şöyle sıralayabiliriz:

1) Vizyon ve Yön

Hibrit bir yaklaşımın en iyi nasıl çalışacağını bulmak, işin geleceğini yeniden icat etmek için bir fırsattır ancak çoğu zaman pek iyi yönetilemeyebiliyor. Kimin, hangi günlerde ve hangi performans beklentileriyle geri dönmesi gerektiği gibi ayrıntılar kilit öneme sahiptir ancak gelecek vizyonunun, karışımın bir parçası olmasını sağlamak da oldukça önemli olacaktır.

Kuruluşun vizyon ve misyonunun ilham verici olduğundan, hibrit çalışma stratejileriyle güçlü bir şekilde bağlantılı olduklarından ve liderler tarafından etkin bir şekilde iletildiğinden emin olun. Hibrit çalışmanın anlamlı bir stratejiyi destekleme, ödüllendirici çalışmayı mümkün kılma ve kültürünüze katkıda bulunma yolları konusunda net bir “neden” ile insanlara ilham verin. İnsanların neye güvenebileceklerini bilmeleri için hibrit yaklaşımınız hakkında güçlü bir duruş sergileyin.

2) Çalışma Yeri Tercihi

İnsanlar bir süre ofiste ve biraz da evden çalışarak hibrit bir modeli benimserken, hangi işi hangi yerde yapacaklarına nasıl karar verecekleri konusunda onlara koçluk yapmak da yardımcı olur. Bu açık gibi görünse de, genellikle değildir. İnsanların ne zaman gelmeleri gerektiği ve ne zaman evden çalışabilecekleri konusunda kriterler önerin. Ekiplere projelerinde yüz yüze, tamamen uzaktan veya karma olmanın en iyi olduğu noktalar hakkında fikir alışverişi yapmalarını önerin.

Örneğin; bir proje karmaşık problem çözme ve yüz yüze iş birliği gerektirdiğinde insanlar ofise gelmek isteyebilir. Ofiste birlikte olmak, zorlu konuşmalar veya zorlu sorunları çözmek için daha iyi olabilir. İnsanlar ayrıca meslektaşlarıyla ilişkiler kurmak için ofiste olmak veya diğer insanların yanında olmanın enerjisinden yararlanmak isteyebilirler. Çok fazla farklı bakış açısı gerektirmeyen daha rutin işler veya görevler için evde kalmak isteyebilirler.

Hibrit çalışma; insanlar kendi tercihleri, çalışma kalıpları ve ekip süreçleri üzerinde düşündüklerinde en etkili olacaktır, böylece kuruluş tarafından belirlenen yönergeler dahilinde nerede ve ne zaman çalışacakları konusunda planlı kararlar alabilirler.

3) Merak

İnsanları sürekli bombardımana tutan bu kadar çok bilgi karşısında dikkat, günümüzün en kıt kaynaklarından biridir ancak merak, eylem için bir katalizör olabilir. Akıllı şirketler, iş deneyimlerini yeniden şekillendiriyor ve ofisleri insanların yeni çalışma biçimlerine göre güncelliyor. Bunlar meraktan yararlanmak için iyi fırsatlar olabilir.

İnsanlarla ofisin nasıl değiştiğini paylaşın ve onları; mekanda ve iş deneyiminde yeni ve ilginç olanı, yenilenmiş kültürü, iyileştirilmiş süreçleri, güncellenmiş araçları ve teknolojileri keşfetmeye davet edin.

​​İnsanlar normale dönmek istemiyor. İki yıl önce bıraktıkları alışkanlıktan daha iyi bir şey istiyorlar, bu yüzden iyileştirme taleplerini göz önünde bulundurun ve hangisinin iyi olacağını düşünmeye davet edin. Toplanacak yeni yerler, mahremiyet ve sessizlik için geliştirilmiş alanlar, insanların farklı konumlarda daha iyi iş birliği yapmasına olanak sağlayacak harika yeni teknoloji veya doğa unsurlarıyla çevrili bir alan… Bunların tümü keşif ve ilgi noktaları olabilir.

4) Kılavuzluk

Akıllı şirketler ayrıca yeni iş yerleri, yeni politikalar ve yeni uygulamalar deneyecekler. Hibrit çalışmanın ne getireceğini tam olarak bildiğini iddia eden herkes ya cahildir ya da kibirlidir ya da her ikisi. Gerçekte, hiç kimse işin nasıl gelişeceğini tam olarak bilmiyor. Şirketler için en iyi uygulama, yeni yaklaşımları denemek veya yeni iş birlikçi teknolojileri test etmek için fırsatlar yaratmak ve ardından zaman içinde iyileştirmeler yapılabilmesi için kasıtlı olarak çalışanlardan bilgi almak olacaktır.

Hibrit çalışmayı tam olarak gerçekleştirme süreci ideal olarak; işin anlamı, liderlerin nasıl farklı şekilde liderlik etmesi gerektiği ve işin yeni dinamiklerine uyum sağlamak için iş deneyimlerinin nasıl değişmesi gerektiği hakkında bilgi edinmek için büyük bir fırsat olacaktır. Geri bildirimi dinlemek, öğrenmek ve zaman içinde sürekli iyileştirmeler yapmak önemli olacaktır.

5) FOMO

İnsanların ofiste olmak istemelerinin başlıca nedenlerinden biri iş arkadaşlarıyla yeniden bağlantı kurmaktır. Ama kahve içip March Madness’tan bahsetmek güzelken, insanlar daha fazlasını istiyor. Sosyal sermaye ve ağlarını inşa etmek istiyorlar. Kendilerini besleyen, tanınmalarını ve takdir edilmelerini sağlayan bir sosyal dokuya bağlı hissetmek istiyorlar. Becerileri birlikte geliştirmek, öğrenmenin en etkili yollarından biri olduğundan, öğrendiklerinin artmasını isterler.

FOMO (Kaybetme Korkusu), insanları haftanın bazı günleri için ofise dönmeye teşvik etmenin harika bir yolu olabilir. İnsanların önemli olma içgüdüsü vardır ve çalışmak; insanların yeteneklerini ifade etme, becerilerini uygulama ve topluluklara katkıda bulunma anlamında güçlü bir araçtır. İnsanlar ofise gelip olumlu deneyimlerini paylaştığında kültürün, bağlantıların ve dostluğun bir parçası olmak isteyen diğer kişilerin katılması için ileriye doğru bir ivme yaratır.

6) Safhalara Yayma

Ofiste daha fazla zaman geçirilmeye başlandığında insanların yapacakları değişimin önemi küçümsenmemelidir. Çalışma programları ve konumları, günlük bakımdan market alışverişine kadar her şey için günlük ve haftalık rutinler üzerinde dalgalanma olacaktır. İşe gitmek için evden çıkmak, neyin ne zaman yapıldığına ve insanların hayatlarını nasıl yaşadıklarına ilişkin kalıplardaki değişiklikler anlamına gelir.

Sonuç olarak safhalar son derece yardımcı olacaktır. İnsanları bir çırpıda haftada üç ya da dört gün ofise dönmek zorunda bırakmak yerine, insanların işlerini kolaylaştırmasına izin vermek daha iyi olacaktır. Bazıları için ani değişiklik iyi olabilir ancak diğerleri için önce birkaç hafta ofiste bir veya iki gün ile başlamak, ardından zamanla ofiste geçirilen günleri artırmak daha iyidir. Bu artış, insanların çalışma kalıplarını ve yaşam rutinlerini ayarlamalarına yardımcı olacaktır.

Toparlamak gerekirse…

Genel olarak hibrit çalışma ile başarıya ulaşmak, değişimin dikkatli bir şekilde yönetilmesini gerektiren bir süreç olacaktır. Salgının başlangıcından farklı olarak, herkes (neredeyse) aynı anda evlerine döndü ancak ofise dönüş parça parça gerçekleşiyor. Kuruluşlar bunu sektörlerine, müşterilerine, bölgelerine ve yaptıkları işe göre çok farklı şekilde yönetmek zorunda kaldılar.

Parçalanma anlaşılabilir olsa da, hibrit yaklaşımlar için güçlü bir “neden”, insanların geri dönmesi için anlamlı bir çekim ve insanların ne zaman, nerede, nasıl çalışacaklarına dair yeni bir bilinçli planlama sağlamaya yönelik önemli bir ihtiyaç yarattı. Hibritin geleceği kesinlikle parlak olacak.

Sevinj Rustamkhanli

Kaynakça

https://www.campaigntr.com/hibrit-calismada-basariya-ulasmanin-6-yolu/