Gençler iş hayatı ve sosyal hayat gibi mutfakta da yeniler. Dolayısıyla yemek blogları ve yemek tarifi siteleri gençler arasında hayli popüler. Hatta Chicory tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre 18 ila 29 yaş grubundakiler için TikTokun bile pabucunu dama atmış durumda…

Chicory tarafından bin ABD’li tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, günümüz tüketicilerinin yemek planlama ve market alışverişini nasıl yaptıklarına dair detaylara ışık tutuyor. Araştırmada öne çıkan verilere göre, alışveriş davranışları cinsiyet ve yaş gruplarına göre benzer olmakla birlikte, kadınlar ve 30 ila 40 yaş arasındaki tüketiciler, çevrimiçi alışverişi en çok tercih edenler olarak karşımıza çıkıyor.

Öte yandan araştırmaya katılanların yüzde 64’ü ne yemek yapacağına karar vermek için yemek blogları ve yemek tarifi sitelerinden ilham aldığını söylüyor. Bu, tüm yaş grupları için geçerli olsa da yemek blogları ve yemek tarifi siteleri, 18 ila 29 yaşlarındaki en genç market alışverişçileri arasında TikTok’tan bile daha popüler görünüyor.

Araştırmada öne çıkan bir diğer detay da fiyat bariyeri. Fiyat, bir ürünü tekrar satın almak için en önemli unsur (yüzde 71) olarak kaydediliyor. Aynı zamanda, tüketicinin mevcut perakende tercihini değiştirmeye iten en olası faktör (yüzde 65) olarak da dikkat çekiyor. Ancak, ankete katılanların yüzde 48’ine göre konum/kolaylık da göz ardı edilemeyecek önemde bir kriter. 

Türkiye nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturan gençler bir yandan eğitimlerini tamamlamaya çalışırken, değişen dünya düzenine adapte oluyor ve özellikle de dijital dünyada varlıklarını güçlendiriyor. Siyasetçilerden pazarlama evrenine dek herkesin hedefiyse gençlerle bir köprü kurabilmek ve dikkatlerini çekebilmek. Dijital dünyanınsa bu köprü için ne denli kıymetli olduğu su götürmez bir gerçek… Peki gençler dijital ortamda en çok nelere ilgi gösteriyor, neleri tüketiyor? Yanıtlara göz atmak için TIKLAYIN.

Şimal Doğan 

KAYNAK