dağ, açık hava içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Yeni Zelanda, ülkenin en büyük seragazı kaynaklarından biri olan koyun ve sığır gibi hayvanların saldığı gazlarla mücadele etmek amacıyla tarımsal emisyonlara fiyat koymaya yönelik bir plan taslağı yayımladı.

Çevre Bakanlığının teklifi ile büyük bir tarım ihracatçısı olan Yeni Zelanda, çiftlik hayvanlarından kaynaklanan emisyonlar için çiftçilerin ödeme yapmasını zorunlu kılacak ilk ülke olacak.

5 milyon insana ev sahipliği yapan Yeni Zelanda, yaklaşık 10 milyon sığır ve 26 milyon koyuna sahip.

Toplam seragazı emisyonlarının neredeyse yarısı, başta metan olmak üzere tarımdan geliyor, ancak tarımsal emisyonlar daha önce ülkenin emisyon ticareti programından muaf tutulmuştu ve hükümetin küresel ısınmayı durdurma taahhüdüne yönelik eleştirilere neden olmuştu.

Hükümet ve çiftçi topluluğu temsilcileri tarafından bir araya getirilen taslak plana göre, çiftçiler 2025’ten itibaren gaz emisyonlarını ödemek zorunda kalacaklar. Hacimlerini hesaplamak için tek bir ölçü kullanılacak olsa da, kısa ve uzun ömürlü olarak çiftliklerden çıkan gaz ayrı fiyatlandırılacak.

İklim Değişikliği Bakanı James Shaw, “Atmosfere saldığımız metan miktarını azaltmamız gerektiğine hiç şüphe yok ve tarım için etkili bir emisyon fiyatlandırma sistemi, bunu nasıl başaracağımız konusunda önemli bir rol oynayacak” dedi.

Teklif, yem katkı maddeleri yoluyla emisyonları azaltan çiftçiler için teşvikler içerirken, emisyonları dengelemek için orman çiftçiliği kullanılabilir. Programdan elde edilen gelir, çiftçiler için araştırma, geliştirme ve danışmanlık hizmetlerine yatırılacak.

He Waka Eke Noa başkanı Michael Ahie, “Tavsiyelerimiz, ülkemizin iklim taahhütlerini yerine getirmede adil bir rol oynarken gelecek nesiller için sürdürülebilir gıda üretimi sağlıyor” dedi.

ANZ Bank’ta tarım ekonomisti Susan Kilsby, teklifin 1980’lerde tarımsal sübvansiyonların kaldırılmasından bu yana çiftçilik için potansiyel olarak en büyük düzenleyici olacağını söyledi.

Planla ilgili nihai kararın Aralık ayında verilmesi bekleniyor.

Kaynakça: https://www.iklimhaber.org/yeni-zelanda-seragazlarini-azaltmak-icin-koyunlardan-ve-ineklerden-cikan-gazlari-fiyatlandiracak/