Markalar hafızalarda sloganlarıyla yer ediniyor. Dolayısıyla güçlü bir slogan bulmak pazarlama stratejilerinin önemli bir aşaması. Öte yandan ürün; üretim, pazarlama ya da dağıtım aşamasındayken yaşanan aksaklıklardan doğan krizin faturası marka için ağır olabilir. Peki söz konusu kriz ambalaja basılan slogandaki bir yazım hatasıysa marka bunu nasıl fırsata çevirebilir?

Sosyal medya sayesinde hedef kitleye hızlıca ulaşabilmek ve geri dönüş alabilmek bu gibi krizlerin önüne geçmeye yardımcı oluyor. Heineken markalarından Tres Crues, Peru’da Tres Cruces Light’ı yazım hatası olan bir sloganla piyasaya sürünce sosyal medyanın gücünden faydalandı ve krizi fırsata çevirdi.

Hataya karşılık ödül vaadi

Tres Cruces Light’ın daha hafif versiyonunu piyasaya sürmek için hazırlıklar 2021’in ilk çeyreğinde başladı. “Disfrute” (keyfini çıkar) sloganıyla yola çıkan marka, aynı zamanda bu sloganı içeceğin ambalajına taşıdı. Ancak ambalajdaki Disfrute kelimesinde “S” harfinin eksik olduğu ülke çapındaki tedarikçilere 300.000 kutu ürün gönderildikten sonra fark edildi. Marka ürünü piyasadan toplatmak yerine yazım hatalı slogana sahip bir kutu bulan müşterilerine çeşitli ödüller vaat etti.

Geri dönüşlerin yüzde 90’ı olumlu oldu

Kampanyanın tanıtımı Do Agency’nin Buenos Aires’te hazırladığı, markanın hatasını üstlendiği, yarışmanın nasıl işlediğini anlatan ve kazanılabilecek ödüllerin ana hatlarını çizildiği eğlenceli bir çevrimiçi videoyla tanıtıldı. Ajans tarafından paylaşılan kampanya sonuçlarına göre Tres Cruces Light ayda 100.000 hektolitre içecek sattı. Bu oran markanın normalde bir yıl boyunca satacağı miktara eşdeğer. Ayrıca videosunun 24 milyon gösterim elde ettiği kampanyanın sosyal medyadan aldığı tepkilerin yüzde 90’ı olumluydu.

ŞİMAL DOĞAN 

KAYNAK