TEB önümüzdeki sekiz sene içerisinde kömür finansmanını durduracağını açıkladı.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2030 yılına kadar kömürle çalışan enerji üretim sektöründeki şirketlerden çıkacağını açıkladı.

Bankanın Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi Politikası doğrultusunda yapılan açıklamada, hariç tutulan mal ve faaliyetler bölümünde kömür de yer aldı. Kömüre dair yapılan açıklama şu şekilde: “Yeni veya mevcut kömürle çalışan termik santraller için kapasite artışı, kullanım ömrünü uzatmayı hedefleyen projeler, termal kömüre yönelik altyapı yatırımları (örneğin liman, demiryolları). 2030 yılına kadar kömürle çalışan enerji üretim sektöründeki şirketlerden çıkılacaktır.”

TEB böylece daha önceden benzer açıklama yapan Akbank, Garanti BBVA, HSBC Grup, ING Grup, İş Bankası, QNB Finansbank, Yapı ve Kredi Bankası ve Türkiye Sınai Kakınma Bankası’na katıldı.

350 Türkiye daha önce “Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı” adlı rapor ile, bankalara başta kömür olmak üzere fosil yakıtlı yatırımlara finansman sağlamamaları için çağrıda bulunmuştu.

Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı raporu Türkiye’nin en büyük 17 bankasını iklim değişikliğiyle ilgili beş kriterde değerlendirmişti: Fosil yakıt varlıkları/yatırımları, Temiz enerji yatırımları, “Net Sıfır”, Karbon ayak izi ve “Karbon Nötr” için hedef belirlenmesi, ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişimsel uygulamalar) ve benzer derecelendirmeler.

İklim İçin 350 Derneği’nden Selen Baykara konuya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İklim değişikliğiyle mücadelede atılan her bir adım her geçen gün daha kritik hale geliyor. Bankacılık sektörü, bu anlamda hem etkilenen hem de etki eden ve belirleyici bir sektör. Bankalarca özellikle iklim dostu olmayan yatırımların finanse edilmemesi ve iklim dostu yatırımların artırılması kritik bir rol oynamaktadır ve oynamaya devam edecektir. Bu nedenle sağlıklı bir geleceğe katkı sunmak üzere TEB’in açıkladığı kömürden çıkış adımını olumlu buluyoruz. Ancak halen benzer açıklamayı yapmalarını beklediğimiz kurumlar var. ‘Dumansız Para Sahası’ kampanyamızla hem bu kurumları açıklama yapmaya hem de iklim değişikliği karşısında eylemlerini gözden geçirmeye davet ediyoruz.”

Kaynak