Vanuatu, 100 ülkenin Uluslararası Adalet Divanı’na devletlerin iklim yükümlülükleri konusunda tavsiyede bulunma çağrısını desteklediğini söyledi.

Ada ülkesi Vanuatu 17 ülke ile beraber, dünyanın en yüksek mahkemesinden gelecek nesilleri iklim değişikliğinden korumak için dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin hangi sorumluluklara sahip olduğunu netleştirmesini isteyen bir karar taslağı yayımladı.

Ülkelerin Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından ele alınmasını istedikleri yasal kapsamın açıklanması, Vanuatu’nun iklim değişikliğinin etkileri konusunda tüm ülkeler için yasal açıklama elde etmek için yıllarca süren çabasında bir kilometre taşını işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun gelecek yılın başlarında oylaması beklenen kararda, UAD’den devletlerin şimdiki ve gelecek nesiller için iklim sistemini ve çevreyi koruma yükümlülüklerinin neler olduğuna ilişkin açıklama istenecek.

Ayrıca mahkemeden, eylemleri veya eylemsizlikleri nedeniyle iklim sistemine zarar veren devletler için bu yükümlülükler kapsamındaki yasal sonuçların ne olduğunun tanımlaması da talep edilecek.

Vanuatu Dışişleri Bakanı Jothan Napat yaptığı açıklamada, “UAD İstişari Görüşü, tüm devletler için bir dizi uluslararası yasa ve anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerimizi açıklığa kavuşturacak, böylece hepimiz dünyanın her yerindeki savunmasız durumdaki insanları korumak için daha fazla şey yapabiliriz” dedi.

Güney Pasifik ada ülkesinin dünyanın en yüksek mahkemesini insanları iklim değişikliğinden koruma konusunda bir tavır almaya ikna etme çabası, kısa bir süre önce Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde 80’den fazla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin katıldığı COP27 iklim zirvesinde ivme kazandı.

Kampanyacılar, UAD’nin sunduğu görüşün daha fazla iklim eylemine yol açabileceğini söyledi.

Greenpeace Avustralya Pasifik Baş Hukuk Müşaviri Katrina Bullock, “Fosil yakıtları kademeli olarak kullanımdan kaldırmaya yönelik iyileştirilmiş taahhütlerin ve kritik 1,5 derece hedefini ulaşılabilir tutmak için yeterli önlemlerin alınamadığı COP27’nin ardından yapılan bu çağrı iklim eylemine bir ivme kazandırabilir. Bilim insanları, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamanın iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için önemli olduğunu söylüyor. Dünya şimdiden sanayi öncesi döneme göre 1.2 derece ısındı” dedi.

Kaynak