TCL, CES 2023’te, simültane çeviri ve ekran üstü yerleşik GPS navigasyon gibi interaktif özelliklere sahip olan RayNeo X2 adlı yapay zekâ destekli AR gözlüğünü tanıttı.

Çinli tüketici elektroniği şirketi TCL, CES 2023’te, simültane çeviri ve ekran üstü yerleşik GPS navigasyon gibi interaktif özelliklere sahip olan RayNeo X2 adlı yapay zekâ destekli AR gözlüğünü tanıttı. RayNeo X2’nun piyasada bulunan diğer AR gözlüklerinden en önemli farkı binoküler tam renkli mikro LED ekranına sahip olmasıdır. Bu sayede AR gözlüğünün tasarımı, sıradan bir gözlük görünümünde geliştirilebilmiş. Bunun yanında RayNeo X2 çerçevesinde, gömülü bir mikrofon, kamera ve hoparlörler bulunuyor.

Simültane çeviri ve ekran üstü yerleşik GPS navigasyon sunuyor

TCL tarafından geliştirilen RayNeo X2, standart gözlükler gibi kullanılabilir, ancak yüksek kontrast oranı ve 1.000 nit’e yakın görüntü parlaklığı ile gelişmiş görsel efektler sunar. Bu sayede hem iç hem de dış mekanlarda göz yormadan kullanım kolaylığı sağlar. RayNeo X2’de, ekran teknolojisi çerçeveler içine yerleştirilmiştir ve görüntüler mikro LED ekran üzerinde yansıtılır. Bu nedenle camlar değiştirilebilir ve görme problemi olanlar için numaralı camlar yerleştirilebilir. Görüntüler Bluetooth ile akıllı telefonlara aktarılabilir ve kolayca sosyal medyada paylaşılabilir.

AR gözlüğünün en ilgi çeken özelliklerinden biri otomatik simultane çeviri özelliğidir. Yapay zekâ desteği sayesinde birden fazla dildeki konuşmaları algılayabilen RayNeo X2, çeviri yapar ve çevrilmiş metin altyazı olarak görüntüler. Bu özellik, akıllı saat veya akıllı telefonlarla mümkün olmayan bir deneyim sunar. TCL’nin RayNeo X2 yapay zeka destekli AR gözlüğü, GPS navigasyon özelliği ile kullanıcıların akıllı telefonlarına bakmasına gerek kalmadan ekran üzerinden adres tarifi yapabilir. Ayrıca, hareket tanıma özelliği ile birlikte kullanılan eşzamanlı yerelleştirme ve haritalama (SLAM) sayesinde, hareket halindeki kullanıcılara bulundukları lokasyondaki önemli yerleri işaretleyerek gösterir ve bir tur rehberi gibi mekan önerisi yapabilir.Navigasyon ve çeviri özelliklerinin yanı sıra, RayNeo X2 AR gözlüğü ile ‘fısıltı modu’nda kulaklık takmadan müzik dinleme imkanı sunar. TCL, Qualcomm Snapdragon XR2 platformu üzerinde çalışan bu AR gözlüğünün geliştiriciler tarafından daha fazla özellikler eklenmesi için çağrıda bulunmuş durumda. AR gözlüğünün ilkbaharda geliştiricilerin kullanımına açılması planlanmakta ancak piyasaya çıkış tarihi henüz belli değil.

Kaynak