Her yıl, kelimelerin gücünü kullanarak Sivil Haklar Hareketi’ne liderlik eden bir adamın mirasını hatırlıyoruz — Dr. Martin Luther King Jr.

“Bir Hayalim Var” konuşması, yirminci yüzyılın en çok değişim yaratan konuşmalarından biri olarak gösteriliyor. King’in etkili diyalog kullanarak insanların kalplerini ve zihinlerini değiştirme yeteneği, topluluk önünde konuşmanın izleyici üzerindeki derin etkisinin bir kanıtıdır.Herhangi bir fikrin, ürünün veya hizmetin başarılı bir şekilde iletilmesi için güçlü teslimat şarttır. İster konferans, ister sunum veya yayın röportajı olsun, herhangi bir podyuma çıkmadan önce takip etmeniz gereken dört kural şunlardır:

1. Pozitiflik – Pozitif dil güçlüdür çünkü izleyicilerinizden bir ilham duygusu uyandırabilir. Olumlu bir mesaj, izleyicilerinize daha iyi bir gelecek vaadini verir.

King, “Bir Hayalim Var” da değişimi motive etmek için olumlu bir dil kullandı:

Ancak adalet bankasının iflas ettiğine inanmayı reddediyoruz. Bu ulusun büyük fırsat kasalarında yetersiz fon olduğuna inanmayı reddediyoruz. Ve böylece, talep üzerine bize özgürlük zenginliğini ve adaletin güvenliğini verecek olan bu çeki nakde çevirmeye geldik.

2. Bağlantı – Hedef kitlenizi ve hedeflerini daha iyi anlamak için çalışırsanız, onlarla güçlü bir bağ kurabilirsiniz. Önce, izleyicilerinizle ortak yönlerinizin ne olduğunu belirleyin, ardından onlara nasıl hitap ettiğinizle bir birlik ve amaç duygusu yaratın. King, iki ortak Amerikan değerinin altını çizerek kitlesiyle doğrudan bir bağlantı kurdu: özgürlük ve din:

Ve bu olduğunda ve özgürlük yüzüğüne izin verdiğimizde, her köyden ve her köyden, her eyaletten ve her şehirden çalmasına izin verdiğimizde, Tanrı’nın tüm çocuklarının, siyahların ve beyazların olduğu o günü hızlandırabileceğiz. Erkekler, Yahudiler ve Yahudi olmayanlar, Protestanlar ve Katolikler el ele tutuşabilecek ve manevi zencinin sözleriyle şarkı söyleyebilecekler: Sonunda özgür! Sonunda özgür! Yüce Tanrı’ya şükür, sonunda özgürüz!

3. Tekrar – Mesajınızın temelini belirleyin ve mesajınızın başından sonuna kadar basit ama anahtar bir cümle kullanın. Bu, konumunuzu net ve izleyicilerin birlikte takip etmesini kolaylaştırır. Tekrarlanan kelimenin aktarımını da düşünün. King, birkaç cümlenin başında “Bir hayalim var” diye tekrar ediyor ve dinleyicileri için bunu net ve neredeyse beklenen bir hale getiriyor.

Bir gün bu milletin ayağa kalkacağını ve inancının gerçek anlamını yaşayacağını hayal ediyorum: “Bu gerçeklerin apaçık olduğunu, tüm insanların eşit yaratıldığını kabul ediyoruz.”

Dört küçük çocuğumun bir gün tenlerinin rengiyle değil, karakterlerinin içeriğiyle değerlendirilecekleri bir ülkede yaşayacaklarını hayal ediyorum.

4. Projeksiyon – Dik durun ve boğazdan değil diyaframdan konuşarak sesinizi yansıtın. Bu, sesinizin topraklanmasını sağlar ve bu da zorlanmadan veya kısılmadan yansıtmanıza olanak tanır.

Sessizlik de aynı derecede önemli olabilir. Uzun duraklamalar yaptığınızdan ve “um”, “ah” veya “eee” gibi kelimelerden kaçındığınızdan emin olun. King, konuşmaya zengin bir ton ve istikrar getirmek için bir vaiz olarak deneyimini geliştirdi. Yavaş konuştu ve ele aldığı konularda güven ve zeka kavramlarını baz alarak ilerledi.

Kaynak için tıklayınız.