Elon Musk, OpenAI rakibi yeni yapay zeka şirketi xAI’ı tanıttı. xAI’ın amacının “evrenin gerçek doğasını anlamak” olduğu ifade edildi. Şirketin, OpenAI, Google ve Anthropic gibi şirketlerle rekabet etmesi bekleniyor.

Yapay zeka teknolojilerine olan talep son dönemde muazzam bir hızla artıyor. Bu gelişmelerin ortasında, teknoloji dünyasının şımarık çocuğu Elon Musk tabii ki geri kalmıyor. Geçtiğimiz aylarda xAI adında bir yapay zeka şirketi kurma çabaları ortaya çıkan Musk, bu çabalarına dün itibarıyla nokta koydu. Muks, Twitter’dan yaptığı açıklamayla xAI isimli yapay zeka şirketini resmen tanıttı. Şirketin internet sitesinden yapılan açıklamada, xAI’ın amacının “evrenin gerçek doğasını anlamak” olduğu ifade edildi. 

Google DeepMind ve OpenAI’dan tecrübeli isimler

Google DeepMind ve OpenAI’ın eski çalışanlarını bünyesinde barındırmasıyla ilgi odağı haline gelen 14 kişilik xAI’ın ekibinde Elon Musk, Igor Babuschkin, Manuel Kroiss, Yuhuai (Tony) Wu, Christian Szegedy, Jimmy Ba, Toby Pohlen, Ross Nordeen, Kyle Kosic, Greg Yang, Guodong Zhang, Zihang Dai yer alıyor. Ayrıca, xAI’ın “Takım” başlığı altında internet sitesinde yaptığı açıklama şu şekilde: “Takımımız, Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk tarafından yönetiliyor. Daha önce DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla ve Toronto Üniversitesi’nde çalıştık. Adam optimizer, Batch Normalization, Layer Normalization ve adversarial gibi  yapay zeka alanında yaygın olarak kullanılan yöntemleri geliştirme ve keşfetme konusunda katkıda bulunduk. Ayrıca Transformer-XL, Autoformalization, Memorizing Transformer, Batch Size Scaling ve μTransfer gibi yenilikçi teknikler ve analizler de sunduk.  AlphaStar, AlphaCode, Inception, Minerva, GPT-3.5 ve GPT-4 gibi alandaki en büyük atılımların üzerinde çalıştık ve geliştirmesine öncülük ettik.

xai

Ekibe katılmaları için deneyimli mühendisler ve araştırmacılar için aktif iş ilanı yayınlanan internet sitesinde henüz başka bir bilgi mevcut değil.  xAI‘ın nasıl çözümler üreteceği ya da ne tür ürünlerle karşımıza çıkacağı ise şimdilik merak konusu. Sitede yer alan lansman tarihinde bir değişiklik olmadığı taktirde, xAI’ın lansmanı 14 Temmuz Cuma günü Twitter Spaces üzerinden gerçekleşecek. Aralarında Elon Musk’ın da bulunduğu 14 kişilik ekip, kurdukları bir Spaces odasında merak edilenleri yanıtlayacak.

Kaynak