Teknoloji devi Apple, büyük tedarikçilere 2030 yılına kadar karbon etkisini azaltmaları gerektiğini söylüyor ve temiz enerji ve iklim çözümlerine yönelik yatırımlarını genişletiyor.

Apple, tedarik zincirini temizlemeyi ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi amaçladığı için dünyanın dört bir yanındaki üretim ortaklarına bir uyandırma çağrısı yayınladı.

Sürdürülebilirlik CEO Tim Cook’un gündeminde açıkça üst sıralarda yer alıyor . Daha dün (27 Ekim) Apple, 2022 mali yılı dördüncü çeyrek geliri için yıllık %8 artışla 90.1 milyar ABD doları rekor sonuçlarını açıkladı. Bu, yıllık geliri de %8 artışla 394,3 milyar ABD Doları’na çıkardı.

Cook, “Bu çeyreğin sonuçları, Apple’ın müşterilerimize, inovasyon arayışına ve dünyayı bulduğumuzdan daha iyi bırakmaya olan bağlılığını yansıtıyor” dedi. 

“Şimdiye kadarki en güçlü kadromuzla tatil sezonuna girerken, yaptığımız her eylemde ve aldığımız her kararda değerlerimizle öncülük ediyoruz. Çevreyi korumaya, kullanıcı gizliliğini sağlamaya, erişilebilirliği güçlendirmeye ve insanlığın tüm yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarabilecek ürün ve hizmetler yaratmaya derinden bağlıyız.”

Umalım ki Cook, Apple’ın 1976’da kurulmasından bu yana küresel CO2 emisyonlarının iki katından fazla arttığı gerçeğini hesaba katmıştır, bu yüzden dünyayı bulduklarından daha iyi bir şekilde bırakmak oldukça görev olabilir.

Apple, karbon konusunda önemli üretim ortaklarını izleyecek ve denetleyecek

Mesaj Apple’dan tutarlı görünüyor ve şimdi karbondan arındırma sorumluluğunu ana tedarikçilerine veriyorlar. Apple, Apple üretimiyle ilgili Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyon azaltımlarının raporlanmasını gerektirir.

Apple, tedarik zincirinde aynı standartları belirlemeyi hedeflediği için kilit ortakların ilerlemesini izleyeceğini söylüyor – şirket 2020’den beri karbon nötr ve tüm tedarik zincirinde aynı standardı karşılamayı planlıyor.

Apple CEO’su Cook, “İklim değişikliğiyle mücadele, Apple’ın en acil önceliklerinden biri olmaya devam ediyor ve bunun gibi anlar bu sözleri harekete geçiriyor” dedi. “2030 yılına kadar Apple’ın tedarik zincirini karbon nötr hale getirmek için tedarikçilerimizle ortaklığımızı sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz. Apple’daki iklim eylemi kapımızın önünde durmuyor ve bu çalışmada havuzda bir dalga olmaya kararlıyız bu daha büyük bir değişiklik yaratır.”

Cook’un bahsettiği bu çalışma, Apple’ın temiz enerji ve ürünlerinde bazı akıllı güncellemeler yaratmak için dünya çapında sayısız projeye yatırım yaptığını görüyor.

Apple, büyük ölçüde yenilenebilir enerjiyi benimseyerek 2015’ten bu yana emisyonlarını %40 oranında azalttı. Doğrudan üretim harcamalarının %70’inden fazlası 200’den fazla tedarikçiden gelirken, kendilerini temiz enerji çözümlerine adadıklarını duymak şaşırtıcı değil.

Corning Incorporated , Nitto Denko Corporation , SK hynix , STMicroelectronics , TSMC ve Yuto gibi büyük ortaklar , Apple ürünleriyle ilgili tüm üretim için %100 yenilenebilir enerji taahhüt etmiştir.

Apple’ın temiz enerjiye geçişi, artık 44 ülkedeki tüm şirket ofisleri, Apple mağazaları ve veri merkezleri için yenilenebilir enerji kullandığı anlamına geliyor. 

Şimdi şirket, müşterilerin cihazlarını şarj etmesinden kaynaklanan karbon ayak izinin %22’sini ele almak için Avrupa’da büyük ölçekli güneş ve rüzgar projeleri inşa ediyor. Bu yılın başlarında şirket, ABD ve Avustralya’da da yeni yenilenebilir projelerini duyurdu.

iOS16’daki bir güncelleme, ABD’deki iPhone kullanıcılarının da yenilenebilir kaynaklardan yararlanmak için telefonunuzu en uygun zamanda şarj edecek bir özellik olan Temiz Enerji Şarjını kullanabileceği anlamına geliyor.

Apple’ın yeni iklim çözümleri projeleri

Apple, ilgili kişiler için gelir elde etmeyi amaçlayan bir karbon giderme girişimi olan Geri Yükleme Fonu aracılığıyla üç yeni proje duyurdu. Conservation International ve Goldman Sachs ile geliştirilen Apple, 150.000 dönümlük ormanı restore etmek ve 100.000 dönümlük yerel ormanları, otlakları ve sulak alanları korumak için Brezilya ve Paraguay’daki ormancılık yöneticileriyle birlikte çalışıyor. Bu projeler, 2025’te atmosferden 1 milyon metrik ton CO2’yi çıkarabilir.

Açıklanan yeni sürdürülebilirlik ortaklıkları şunları da içeriyor: 

  • Apple, Namibya ve Zimbabwe’de, İklim Kalabalığı programı aracılığıyla iklim direncini ve sürdürülebilir geçim kaynaklarını teşvik etmek için Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF) ile birlikte çalışıyor.
  • Apple, Çin’de sorumlu bir şekilde yönetilen doğa temelli karbon yutaklarının miktarını ve kalitesini artırmak için araştırma yapmak, en iyi uygulamaları göstermek ve paydaş ağları oluşturmak için Çin Yeşil Karbon Vakfı ile ortaklık kurdu.
  • Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Apple, bölgedeki iklim eylemini ve liderliğini güçlendirmek için ChangemakerXchange ile yeni bir ortaklık başlatıyor. Girişim Mısır’da COP27’de başlayacak.

Kaynak