Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) 1972 yılında ülkemizdeki halkla ilişkiler uzmanlarını tek bir çatı altında toplayarak meslek içi dayanışma sağlamak, mesleğin tanınması ve gelişmesi yolunda faaliyet göstermek üzere kurulmuştur. Derneğin kurucuları Alâeddin Asna, Ahmet Ramazanoğlu, Affan Başak, Ayşegül Dora, Babür Ardahan, Canan Usman, Cüneyt Koryürek, Ender Gürol, Mehmet Akter, Mehmet Turaç, Necdet Günkut, Rıdvan Menteş ve Sağlam Dalaman’dır.

Alâeddin Asna derneğin ilk başkanıdır. Bu görev daha sonra Betül Mardin, Engin Vardar, Ergüder Tırnova, tekrar Alâeddin Asna, Meral Saçkan ve Fügen Toksü tarafından yürütülmüştür.

İlk dönemde mesleğin kamuoyunda tanınmaya başlamasını sağlayan TÜHİD, ikinci dönemde dünyaya açılarak IPRA ve diğer uluslararası kuruluşlarla bağlantı kurmuş, sonraki dönemlerde ise üye sayısını çoğaltmayı hedeflemiştir.

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin kurucuları, bu mesleğin sorunlarını ancak geçimini bu işten kazananların ve geleceğini bu işe bağlayanların çözümleyebileceğini düşünmektedir. TÜHİD’in herhangi bir sosyal kulüp değil, mesleğin gelişmesini kendi yararları içinde gören iletişim uzmanlarının oluşturduğu bir meslek örgütü niteliğine kavuşması amacıyla da derneğe üye alınması konusunda, tüzüğe sınırlayıcı hükümler koymuşlardır.

TÜHİD üyelerinin büyük çoğunluğu bu hedefi benimsemekte ve halkla ilişkiler mesleğini kendilerine profesyonel kimlik olarak kabul etmiş uzmanlardır.

Başarılı halkla ilişkiler çalışmalarını ödüllendirmek amacıyla Altın Pusula Ödül Töreni, halkla ilişkiler sektörünün Anadolu ayağını harekete geçirmek amacıyla Anadolu Buluşmaları ve genç iletişimcilerin her ayın son Cuma günü sektörün profesyonelleriyle bir araya geldiği TÜHİD Connect etkinliği Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin faaliyetlerinden bazılarıdır.

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi 2014 yılından beri Gonca Karakaş tarafından yürütülmektedir. Gonca Karakaş’ın biyografisini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak için tıklayın!