Başarısıyla son yıllara damgasını vuran Amazon, kuşkusuz dünyanın en büyük e-ticaret şirketi olarak tanınıyor. Piyasa değeri bir trilyon dolar barajını geçen Amazon, 2018 yılının en iyi gelişim gösteren markaları arasında yer alıyor.
Şirketin geniş çaplı başarısının formülüne bakacak olursak gelişmiş ürün yelpazesi, kusursuz müşteri deneyim süreçleri ve doğru büyüme stratejileri yer alıyor. Doğru büyüme stratejileri şirketin sistematik küreselleşme ve e-pazaryeri uygulamalarının entegre bir şekilde yürütülmesi anlamına geliyor.
Amazon’un Türkiye Macerası Nasıl Başladı?
Amazon’un Türkiye’ye giriş yapacağı 2018 yılının başında teknoloji kulislerinde yayılmaya başlamıştı. Şirket Türkiye ayağı için bir takım iş ilanlarını web sitesinde yayınlamıştı. Tüm bu iddiaların güçlenmesinin ardından Amazon Türkiye’nin lansmasını şirketin kurucu CEO’su Jeff Bezos tarafından gerçekleştirildi. Böylece Amazon Türkiye’nin kuruluş süreci resmiyet kazandı.
Diplomatik Kriz Amazon Türkiye’yi Etkiledi
Amazon Türkiye resmi olarak duyurulduktan sonra şirketin faaliyetleri daha da hızlandırıldı. Amazon Türkiye’de çalışacak Developer, Marketing ve Business Analysist ekiplerini kurdu. İstanbul Beşiktaş’taki Amazon Türkiye ofisi de resmi olarak açıldı. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda Amazon Türkiye’nin 2018’in Ağustos ayında resmi olarak açılması beklenirken şirketten gelen bir açıklama bu tarihin ertelendiği duyuruyordu.
Amazon Türkiye’nin açılışının ertelenmesinin altında yatan sebebin Türkiye ile ABD arasında yaşanan diplomatik kriz olduğu düşünülüyor. Ağustos ayında iki ülke arasında yaşanan kriz nedeniyle Türkiye’de ABD ürünleri boykot edilmeye başlamıştı. Bunun yanı sıra yükselen dolar kuru da hem ürünlerin maliyetini etkiliyor hem de insanların alım gücü üzerinde olumsuz bir etki yaratıyordu. Tüm bu sebepler göz önünde tutulduğunda ise şirketin erteleme kararı normal karşılanıyordu. Bir aylığına ertelenen açılışta şirket muhtemelen Türkiye için yeni bir yol haritası belirlemeye çalışıyordu.
Amazon Türkiye Resmi Olarak Açıldı: 19 Eylül 2018
Amazon Türkiye’nin açılması heyecanla beklenirken şirket resmi açılışını 19 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirdi. Web sitesini ziyaret edenleri ise Amazon Türkiye’nin duyurusu karşıladı.
Açılır açılmaz ziyaretçi akınına uğrayan sitenin ilk günkü trafiği 578 bin 607 kişi olarak kaydedildi. İlerleyen günlerde ise sitedeki kullanıcı trafiği ve satışlar düşüş göstermeye başladı.
Amazon İçin İlk Ay Kötü Geçti
İlk gün yüksek ziyaretçi sayısına ulaşan Amazon’da ilerleyen günlerde düşüş yaşandı. Şirket resmi açılış tarihinden iki ay önce satıcıların içeride yapılandırma gerçekleştirmesine olanak sağlamıştı. Daha sonra açılışın ertelenmesi ve 19 Eylül tarihinde duyurusuz yapılan açılış nedeniyle web sitesindeki pek çok satıcı duruma hazırlıksız yakalandı. 19 Eylül’deki dolar kuruna göre güncellenemeyen fiyatlar sebebiyle sitedeki ürünler oldukça düşük fiyatlar üzerinden satıldı. Ertesi gün ise bu ürünlerin sepet fiyatları değiştirildi veya siparişler iptal edildi. Bu sebeple siteye pek çok şikayet ve müşteri talebi geldi. Teknoloji dünyası bir anda Amazon Türkiye’ye gelen şikayetlerle çalkalandı.
Bunun yanı sıra sitede bulunan bir diğer açık da internet alışverişlerinde kredi kartı güvenliği için bulunması gereken 3D Secure ödemesi oldu. Ülkemizde çoğu e-ticaret platformunda 3D Secure ödemesi bulunurken Amazon Türkiye’nin bunu sağlamıyor olması dikkat çekti. Şirket, ödeme süreçleri için İyzico ile birlikte çalışıyor.
Amazon, küresel anlamda müşteri çözümleri ve en iyi alışveriş süreçleri ile tanınan bir şirket iken Türkiye’de bu tarz problemler yaşanıyor olması son derece şaşırtıcı bir durum oldu. Amazon Türkiye ilk ayını tamamlamak üzere fakat şirketin Türkiye pazarında yapacağı iyileştirme ve yenilikler ise merak konusu olmaya devam ediyor.