Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesinde yaşanan ve birçok çevre ilin etkilendiği deprem felaketinde markalar yardım çalışmaları başlattı. 

Kimi markalar ilk andan yardıma koşarken kimi markalar boykot listesine girdi. 

Gi Group’tan, “Deprem İstihdam Seferberliği Projesi”ne destek

Uluslararası insan kaynakları danışmanlık şirketi Gi Group, Deprem İstihdam Seferberliği projesi kapsamında; Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen depremzedeleri, istihdam imkanı sağlamak isteyen kurumlarla buluşturacağını açıkladı.

58’den fazla ülkede 31 ofis, 650 şube ve 5000’den fazla çalışanı bulunan Gi Group, uzmanlık ve deneyimlerini depremzedeler ve onlara iş imkanı sağlayabilecek iş ortaklarına bedelsiz ve gönüllü olarak sunacak.  Depremden etkilenen vatandaşlar, web adresinde yer alan “Adaylar” seçeneği başlığına tıklayarak depremzede genel başvuru ilan sayfası üzerinden özgeçmişlerini paylaşabilecekler. İstihdam desteği sağlamak isteyen kurumlar ise aynı alanda yer alan “İşverenler” bölümünden taleplerini Gi Group danışmanlarına iletebilecekler. Gi Group danışmanları, depremzede adaylar ve onlara istihdam desteği sağlamak isteyen işverenler ile iletişime geçecek uygun pozisyonlara yerleşmeleri için yardımcı olacaklar. Gi Ayrıca Gi Group, ihtiyaç duyulması halinde depremzede adayların, danışmanlar tarafından görüşmelere hazırlanmaları konusunda da destek olacak.

150 bin adet ürün depolara ulaştı

Acil ihtiyaç duyulan battaniye, mont ve iç giyim ürünlerini gerçekleştirdiği koordineli çalışmalarla deprem bölgesine ulaştıran Dagi, Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı “Deprem Yardımlaşma Seferberliğine” de katıldı. İlerleyen günlerde ihtiyacın büyüyeceğini öngörerek iş ortakları ve çalışma arkadaşlarının da özverili katkılarıyla, vardiya sayısı artırılıp depremzedelere özel kadın, erkek ve çocuk iç giyim (külot, atlet ve sütyen) üretimi başlatıldı. Bu özel üretimin ilk etabı olan 150 bin adet ürün depolara ulaşmaya başladı ve ilgili kurumlarla birlikte depremzedelere ulaştırılıyor. İhtiyaç sahiplerinin yardımlara kolay ulaşımını önemseyen Dagi, insan kaynağının önemli bir kısmını bu koordinasyonu yapacak kurumlara destek olmak üzere ayırıyor.

Hayat Kimya’dan 25 tır temel ihtiyaç malzemesi

Hayat Kimya başta AFAD ve Kızılay olmak üzere yetkili kuruluşlar aracılığıyla deprem bölgesindeki ihtiyaçları karşılayabilmek için; hijyenik ped, bebek bezi, kağıt havlu, ıslak mendil, yetişkin bezi, maske ve çamaşır suyu ürünlerinden oluşan 25 tırı 10 ilde depremzedelere ulaştırmak üzere yola çıkardığını açıkladı.

Boyner Grup, 68 bin ürünü yola çıkardı

Boyner Grup, çocuk ve yetişkinler için mont, kazak, polar sweatshirt, çorap, atkı, bere, eldiven gibi giyim ürünleri başta olmak üzere battaniye, ısıtıcı ile hijyen, ilk yardım ve gıda paketleri içeren deprem çantalarından oluşan 2 tırlık 68 bin ürün AFAD koordinasyonunda afet bölgelerine ulaştırılmak üzere yola çıkardı. Ayrıca, Boyner Grup Gönüllüleri ilgili kurumların koordinasyonuyla bölgedeki yardım çalışmalarında fiziki olarak yer alacak.

Sodexo yemek yapıp dağıtacak

Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, İzmir, Sakarya ve İstanbul’dan gönüllü ekipler ve 2 tır deprem bölgesine hareket etti. Afet bölgesinde sıcak yemek yapıp dağıtılacak.

World Medicine, acil ihtiyaçları bölgeye gönderdi

World Medicine, battaniye, ısıtıcı, hijyen seti, su, çocuk bezi gibi acil ihtiyaçların bulunduğu 2 tırı bölgeye yönlendirdi.

Thermomix Türkiye, 50 bin euro bağışladı

Thermomix Türkiye, ilgili belediyelerin koordinasyonunda ısıtıcı, hijyen seti ve gıda yardımında bulundu. Aynı zamanda Thermomix Türkiye’nin bağlı olduğu genel merkez 50.000 euro bağışta bulundu.

Orka Banyo Nakdi desteğin yanı sıra kışlık kıyafet (atkı, bere vb.) yardımında bulunurken, Form Şirketler Grubu AFAD ve Ahbap’a bağış yaptı. QUA Granite, gıda, temel ihtiyaç malzemeleri, kıyafet, ısıtıcı ve hijyen ürünlerini taşıyan tırı yola çıkardı. Koroplast ise Akut ve ilgili belediyeler koordinasyonunda ayni yardımda bulundu.

Nestlé Türkiye, çatısı altındaki tüm markalarla birlikte harekete geçti

Nestlé Türkiye, depremzedeler ve kurtarma ekipleri için bölgeye Türkiye Kızılay Derneği, AFAD, AKUT, AHBAP, SUDER, dernekler ve belediyeler olmak üzere 20’nin üzerinde kurum aracılığı ile ayni ve maddi bağışlarını gerçekleştiriyor. Çatısı altında yer alan tüm markaları ile hareket eden şirket, 25 tır suyu deprem bölgesine ulaştırdı. Tırlara çocuklar için bebek maması, süt, kahvaltılık gevrek; depremzede vatandaşlar ve kurtarma ekipleri için ise besin değeri yüksek medikal beslenme, gofret ve kahve ürünleri yüklendi. Aynı zamanda bölgedeki patili dostlar için evcil hayvan beslenmesi ürünleri ulaştırıldı.

Shell de deprem seferberliği başlattı

Shell tarafından yapılan açıklama şöyle; “Shell olarak 100 yıldır faaliyet gösterdiğimiz ülkemizde yaşanan en büyük afetlerden biri olan 6 Şubat depremini takiben tüm imkanlarımızı bölge için seferber ettik. Çalışanlarımız, Shell&Turcas bayilerimiz ve madeni yağ distribütörlerimizle birlikte hassasiyetle bölgeye olan desteklerimizi sürdürüyoruz. 2 gün içinde bölgeye 200’ün üzerinde yakıt tankerimizi gönderdik. AFAD ve diğer resmi kurumların arama kurtarma çalışmalarında ve bölgedeki hastanelerde kullanılmak üzere toplam 5 milyon TL değerinde yakıt desteği verdik. Ayrıca bölgede görev yapan kamu görevlilerinin araçları için 10 ildeki 127 istasyonumuzda akaryakıt desteği vermeye devam ediyoruz.   Bölgede aktif görev yapan sivil toplum kuruluşlarından GEA Arama Kurtarma ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT)’a akaryakıt desteği verdik. Yol güvenliği proje ortağımız Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)’in Şanlıurfa’da depremden etkilenen vatandaşlarımızın kullanımına açtığı TEGV eğitim parkında kullanılan jeneratörler için yakıt tedariği gerçekleştirdik. Deprem bölgesinin öncelikli ihtiyacı olarak belirlenen jeneratör, battaniye, uyku tulumu, su ve ekmek başta olmak üzere gıda yardımları ve taşınabilir bataryaları içeren temel ihtiyaç malzemelerini, Valilikler ve AFAD kanalıyla bölgedeki vatandaşlarımıza teslim ettik. Shell Türkiye Gönüllülük Platformumuz kanalıyla şirket çalışanlarımızın katılabileceği bir bağış kampanyası düzenledik. Kampanya dahilinde çalışanlarımız bölgeye gönderilen nakdi ve ayni yardımlar ile birlikte kan bağışlarıyla da katkı sağlamaktadır.”

Sinpaş Holding 1000 kişinin konaklayabileceği barınma noktası kurmak için yola çıktı

Sinpaş Holding, afet bölgesindeki vatandaşlara ulaştırmak üzere 18 bin adet termal battaniye ve yaklaşık 1.000 kişinin barınma ihtiyaçlarını karşılayacak yaşam konteynırları taşıyan 60 yardım tırını yola çıkarmaya başladı.

Hatay Derince ’de yaklaşık 1.000 kişinin konaklayabileceği bir barınma noktası kurulacak. Sinpaş Holding, konteynırların kurulumundan sonra başta AFAD olmak üzere ilgili devlet kurumları ile koordinasyon halinde yürüttüğü çalışma ile afetzedelerin gıda ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü desteği sağlayacak.

Siemens Türkiye 1 milyon euroluk yardımını artırıyor

Siemens Türkiye’den konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle; “Ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketinin yaralarını sarmak üzere ilk andan itibaren arama kurtarma faaliyetleri dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Siemens AG ve Siemens Healthineers olarak 1 milyon Euro’luk destek bağışı yapacağımızı paylaşmak isteriz. Ayrıca tüm dünyada 365 bin üzerindeki çalışanlarımızın katılımı ile bir bağış kampanyası başlatmış bulunuyoruz. Siemens olarak çalışanlarımızın katkılarının toplamı kadar ilave bağış yaparak desteğimizi büyüteceğiz ve tüm meblağı kamu otoriteleri tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara aktaracağız. Bunun yanı sıra Siemens Türkiye olarak çalışanlarımızla birlikte hazırladığımız temel ve acil ihtiyaçlardan oluşan yardım paketleri de İstanbul Kartal kampüsümüzde hazırlanarak AFAD koordinasyonuyla bölgeye ulaştırılmak üzere gönderilecektir.”

Fujifilm 40 milyon yen değerinde tıbbi malzeme bağışladı

Fujifilm yardım çalışmalarını resmi ve sivil kurumlarla iş birliği içerisinde sürdürüyor. Bunun yanı sıra uluslararası insani yardım kuruluşu NPO Japan Platform’a toplam 10 milyon Yen, sağlık hizmetlerine destek olmak içinse Fujifilm’in taşınabilir X-ray sistemleri ve ultrason cihazları da dahil olmak üzere 40 milyon Yen değerinde tıbbi ekipman bağışlıyor.

Paribu’dan 600 bin dolar destek

Paribu afetle ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda İhtiyaç Haritası’na 500 bin dolar ve TOG’a 100 bin dolar bağışladı. Paribu ayrıca kripto para cüzdanı tanımlayarak bireysel kripto bağışlarına da olanak sağlıyor.

Hedef Holding de depremzedelerin yanında

Felaketin yaralarının sarılmasına bir nebze de olsa destek olmak amacıyla, Hedef Holding ve iştirakleri olarak depremzedelerin ihtiyacını karşılamak üzere toplam 5.000.000 TL ayni ve nakdi bağış yapıldı.

Kahve Dünyası 100 bin kişiye dokundu

Kahve Dünyası başta Hatay, Kahramanmaraş, Malatya olmak üzere tüm depremden etkilenen illerde 100 bin kişiye yetecek kadar içme suyu, stick hazır kahve, çocuklar için vitaminli toz içecek, salep, sıcak çikolata, bölge koşullarına dayanıklı ve protein değeri yüksek olması bakımından granobarlar, çikolata ile bardak, peçete gibi sarf malzemeler ile bölgelerin genel ihtiyacı için eldiven, şapka, bere, çorap gibi tekstil ürünlerinin bölgeye ulaştırılmasını sağladı. Kahve Dünyası Mobil Mağazası, tırları, kamyon ve minibüsü depremden etkilenen vatandaşlara ulaşmış olup, deprem bölgelerine ulaşacak ürünlerin dağıtımı için de Türk Kızılay’ı ile koordineli olarak çalışılıyor. Kahve Dünyası’nın 200 gönüllü çalışanı, deprem bölgelerinde destek veriyor.

Koleksiyon Mobilya 2 milyon 500 bin TL’lik bağış açıkladı

Koleksiyon Mobilya A.Ş. felaketin yaralarını sarmak amacıyla Tekirdağ’daki fabrikasında ürettiği yatak, yorgan ve battaniyelerden oluşan yardım kolilerini AFAD ve Kızılay ile koordineli olarak bölgelere ulaşmak üzere yola çıkardı. Ayrıca 2023 yılı Genel Kurulun belirleyeceği bağış limiti içerisinden 2 milyon 500 bin TL’yi depremzedelerin nakdi, gıda, giyecek ve ısınma ihtiyaçlarını gidermeleri için bağışlayacağını açıkladı.

IC Holding’in bin 200 gönüllü çalışanı sahada

IC Holding grup şirketleri ve IC Vakfı, afetin gerçekleştiği ilk andan itibaren hemen harekete geçti. Aralarında arama kurtarma konusunda uzmanların da olduğu bin 200 gönüllü çalışan bir fiil sahada yer alıyor. 164 iş makinası ile depremin ilk saatlerinden itibaren aralıksız çalışan uzman ekip sadece ilk iki gün 514 canın kurtarılmasına destek oldu. Holding ayrıca 3 bin kişinin konaklayacağı ve günlük 5 bin kişiye yemek çıkarabilecek yaşam alanını bu hafta İskenderun’da hizmete sokacak. Mersin Büyükeceli’de kuruluma hazır olan prefabrik kamp ile de 20 bine yakın vatandaşın barınma ihtiyacını karşılayacak.

Samsung Türkiye 3 milyon dolar bağışlıyor

Samsung Türkiye deprem bölgesine 3 milyon dolar tutarında bir bağış yaptığını açıkladı. Bu bağışın 1,5 Milyon doları nakit olarak, geri kalan 1,5 Milyon doları ise taşınabilir şarj cihazı, tablet, beyaz eşya, portatif ultrason, geçici barınma çözümlerine ve sağlık tesislerine destek olarak yapılacak.

Allianz, depremden etkilenen bölgeler için 120 milyon lira destek sağlıyor

Allianz, depremden etkilenen bölgelere yapılan yardım çalışmalarını desteklemek amacıyla 6 milyon avro (120 milyon lira) değerinde destek sağlayacağını duyurdu. Ambulans, konteyner ve ihtiyaç malzemesi temininin yanı sıra AFAD, Kızılay, İstanbul Tabip Odası, Ahbap Derneği ve Türk Psikologlar Derneği’ne sunduğu katkılarla desteğe başlayan Allianz, kademeli olarak gelişecek ihtiyaçlara göre toplumsal dayanışmaya destek olmaya devam edecek.

70’ten fazla ülkede faaliyet gösteren Allianz ayrıca 155 binden fazla çalışanını da desteğe çağırdı. Çalışanlarının da katkılarıyla birlikte etkilenen bölgelere 140 milyon liranın üstünde katkı sağlanması bekleniyor.

DyDo Drinco 10 milyon Japon yeni ile destek veriyor

DyDo Drinco deprem felaketinin yaralarını sarmak için 10 milyon Japon yeni (1.4 milyon Türk Lirası) maddi desteği afet bölgesine en hızlı şekilde ulaştıracağını açıkladı. Öte yandan DyDo Drinco temiz su ihtiyacını karşılamak için tırlarla ürün sevkiyatlarına devam edeceğini bildiriyor.

Calvin Klein Türk Kızılay’a 100 bin euro bağışladı

Calvin Klein depremle ilgili desek paketini şöyle özetliyor;

“Türkiye’de ve Suriye’de yaşanan büyük felakete tanık olmanın büyük üzüntüsünü yaşıyor ve bu tarifsiz acıyı derinden hissediyoruz. PVH Corp olarak depremzedelere yapılan yardımları desteklemek için kapsamlı bir maddi ve acil yardım paketi hazırladık.

  • İlk etapta Kızılhaç’a 100 bin euro nakit bağışta bulunduk. Kızılhaç bu bağışların Türkiye’nin en büyük insani yardım kuruluşu olan Türk Kızılay’ı aracılığıyla dağıtılmasını sağlıyor.
  • Depolarımızdan ve yerel satıcılardan bölgedeki güvenilir ortakları aracılığıyla dağıtılmak üzere ürün bağışında bulunmak için ortağımız Humanitarian Resources International Foundation (Uluslararası İnsani Kaynaklar Vakfı – HRIF) ile yakın iş birliği içinde çalışıyoruz.
  • ”The PVH Foundation” olarak da Americares ile iş birliği içinde yardım çalışmalarını destekliyoruz. Americares yerel ortakların yanı sıra uluslararası ve ulusal yetkililerle yakın koordinasyon içinde tam ölçekli bir yardım çalışması başlatmış bulunuyor. Bu kapsamda hayatta kalanlar için ilaç, yardım malzemeleri ve acil finansman sağlayan Americares ayrıca Türkiye’deki saha çalışmalarına destek olmak üzere bir acil durum müdahale ekibini ve sağlık personelini bölgeye gönderiyor.

Türkiye’deki ve Suriye’deki çalışmaları yakından takip ediyoruz. Tüm gücümüzle desteklerimizi sunmaya devam edeceğiz.”

Güler Yatırım Holding’ten depremzedelere 10 milyonluk yardım…

Güler Yatırım Holding ailesi ve grup şirketleri yönetim kurulu kararlarıyla Türk Kızılay ve AFAD’a destek oluyor.

Güler Yatırım Holding A.Ş. tarafından 1 milyon 500 bin TL, A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından 6 milyon TL, RTA Laboratuvarları tarafından 1 milyon 500 bin TL, Pardus GSYO tarafından 1 milyon TL, olmak üzere grup tarafından toplam 10 Milyon TL tutarında yardım depremzedelerin ihtiyaçları için bağışlanıyor.

Kaynak