İngiliz haritalama ajansı Ordnance Survey, şehir haritalarındaki tecrübesinina ardından bu kez de bilgisayar ile hazırlanan ilk Mars haritasını yayınladı.

2018-19 yıllarında Mars’a inişleri gerçekleşecek olan çalışmalar son hızla devam ederken, NASA ‘ nın yayınladığı açık verilerden yararlanılarak İngiliz bilim adamları 2019 için Mars’ a iniş rotası olarak kabul ettiği bölgenin ilk kez dijital haritasını çıkardılar. Yapılan haritalama, şu an için Mars yüzeyindeki 10 milyon metrekarelik alanın yüzde 7’sini kapsıyor. Bu rakamları daha da anlaşılabilir hale getirecek olursak Amerika’nın yarısı büyüklüğünde diyebiliriz.

Dünya topoğrafyasını düşünecek olursak Mars topoğrafyasının yanında bir hayli düz ve sade kalıyor. Mars dijital haritasına şekil vermek ve tasarlamak bir hayli güç. Oldukça derin ve yüksek kraterlerin bulunması ve yüzeyde bulunan kumullardaki renk geçişleri çok hafif olduğundan dolayı haritada bu detayları vurgulamak oldukça zor ve bu haritayı oluşturmadaki en zor yan da bu.

Günümüz çalışmaları ile çıkarılan Mars topoğrafyasından anlayacağımız üzere, çalışmalarına hızla devam eden bilim adamlarının yakın gelecekte de daha ayrıntılı ve detay haritaları belirlemek konusunda ilerleyeceklerini bizlere gösteriyor.

Kaynak için tıklayınız.