İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi son sınıf öğrencileri tarafından düzenlenen ilk bu yıl adını alan ‘’Betûl Mardin Seminerleri’’ gerçekleşti. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD), Kurumsal İletişimciler Derneği (KİD), Repman İtibar Çalışmaları Merkezi, İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA), Futurebright gibi kurumlardan sektörün önemli temsilcileri söz aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi sektörlerin önde gelen isimleri ile geleceğin sektör temsilcilerini bir araya getirme geleneğini sürdürmeye devam ediyor. Bilgi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencilerinin düzenlediği Betûl Mardin Seminerleri bu yıl pandemi döneminden dolayı online “Halkla İlişkiler Zirvesi” olarak kurgulandı. Seminer öğrencilerin Betûl Mardin ile hazırladığı videonun gösterimi ile semineri başlattı.  Bilgi İletişim Fakültesinde bu yıl sektörel dayanışma, uzlaşma, sürdürülebilirlik, diyalog, liderlik, etkili iletişimin gücü, uyum, arabuluculuk, itibar yönetimi, tehditler ve avantajlar, geleceğin yetkinlikleri gibi konular işlendi. Seminer açılış konuşmasını yapan Bilgi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu toplumsal uzlaşma konusunda sözlerine ‘’Hiç kuşkusuz adalet sistemidir. Hiç kuşkusuz insani gelişmedir.’’ diyerek vurguladı. 

Seminerin ilk oturum konukları arasında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Gonca Karakaş ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bârika Göncü yer aldı. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Gonca Karakaş, “Kurumların; etik ilkelere bağlı, doğayı ve toplumu kapsayan tüm paydaşlarına karşı sorumlu davranması yolunda oldukça stratejik bir rolümüz olduğuna inanıyorum. Bizler toplumsal uzlaşmanın ve daha iyi bir geleceğin sağlanması misyonlarını markalar aracılığıyla sahiplenmiş bireyleriz” dedi. Karakaş gözlerine “Sivil toplumun gücünü ve toplumsal gelişim için tüm gençlerin katkı sunması gerektiğini her platformda dile getirmeliyiz” şeklinde sözlerine devam etti. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bârika Göncü ise sosyal sorumluluğun sürdürülebilir mekanizmalara dönüştürülmesinin önemini vurguladı. Dr. Bârika Göncü sözlerine şunları ekledi.“Kurumlara danışmanlık veren bireylerin yetkinliklerini, sosyal becerilerini geliştirmeleri oldukça önemli. Toplumda bilgi sahibi bireylerin sayısı arttıkça demokrasi de gelişecektir” 

Seminerin ikinci oturumunda, Tühid Yönetim Kurulu Üyesi ve Geçmiş Dönem Başkanı Fügen Toksü ve Kurumsal İletişimciler Derneği Üyesi Fatma Çelenk yer aldı.  Pandemi dönemiyle birlikte toplumda büyük bir değişimin yaşandığına dikkat çeken Tühid Yönetim Kurulu Üyesi ve Geçmiş Dönem Başkanı Fügen Toksü gözlerine “Pandemi süresince Brandmap ile Ogilvy ortaklığında yürütülen bir araştırmaya göre; tüketicilerin markalardan en büyük beklentisinin yüzde 73 oranla iyi yaşama katkı olduğu görüldü. Günümüzde tüketiciler güven veren ve topluma katkı sağlayan markalara sadık kalıyorlar. Bugün markalar için itibar, kârlılıktan çok daha önemli hale geldi. Bu nedenle elini taşın altına koyarak toplumla iç içe yaşayan, duygularını ortaya çıkaran lider profilleri göreceğiz artık” dedi. “Halkla İlişkilerde Yeni Liderlik Vizyonu” başlığı adı altında konuşan Kurumsal İletişimciler Derneği Üyesi Fatma Çelenk ise yirminci yüzyılda sosyal, ekonomik, politik ve kültürel alandaki gelişim ve büyüme ihtiyacı ile birlikte kurulan yeni dünya düzeninin getirilerini aktardı. Çelenk, “Bilgi davranışı değiştirmez, esas davranışı değiştiren şey duygusal bağ ve empatidir” diye gözlerine devam etti.

Üçüncü oturumda, Repman İtibar Çalışmaları Merkezi Kurucusu Salim  Kadıbeşegil, İda Yönetim Kurulu Başkanı Esra Şengülen Ünsür ve Tühid Yönetim Kurulu Üyesi İpek Özgüden yer aldı. İlk olarak konuşmasını gerçekleştiren Repman İtibar Çalışmaları Merkezi Kurucusu Salim Kadıbeşegil, etik ve değerlerin halkla ilişkiler eğitiminin önemini vurguladı ve sözlerine ‘’Öncelikle halkla ilişkiler mesleğinin ne işe yaradığı konusunda bir uzlaşmaya ihtiyaç var. Halkla ilişkilerin bugün bir kimlik ve itibar sorunu olduğu bir gerçek. Değerleri olmayan kurumların Halkla ilişkileri olmaz.’’ diye ekledi. İda Yönetim Kurulu Başkanı Esra Şengülen Ünsür konuşmasında Konda tarafından yapılan bir araştırmayı öne sürerek Türkiye’de insanların gelecekten en önemli beklentileri, adil ve huzurlu bir ortamda yaşamak” dedi. İtibar kavramı hem nörolojik olarak duygusal bağ ile şekillenmiş bir kavram, hem de organik bir kavram diye sözlerine ekledi. Tühid Yönetim Kurulu Üyesi İpek Özgüden ise özellikle pandemi döneminde sürdürülebilirlik kavramının önem kazandığını vurguladı.

Serbest kürsü Geleceğin Yetkinleri konuşmacısı Futurebright Kurucu Ortağı Akan Abdula yer aldı. “Geleceğin Yetkinlikleri” başlıklı konuşmasında, “Covid dünyayı tuhaf bir saadet zincirine dönüştürüyor. Dünya ilk defa pandemi yaşamıyor fakat, ilk defa dijital pandemi yaşıyor. Biz gelecek konuşuyoruz ama markalar neo-liberal yöntemle devam ederse gelecekte kendilerine yer bulamayacaklar” diye sözlerine ekledi.

Seminerin moderatörlüğünü yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Emel Demirtaş Göral, gelecek yıl Betûl Mardin Seminerlerinin ikincisini yüz yüze gerçekleştirmeyi umduğunu ayrıca katılan tüm konuklara ve katılımcılara çok teşekkür ettiğini dile getirerek semineri sonlandırdı.