Bildiğimiz gibi covid-19 virüsü bütün dünyada insanları yalnızca fiziksel olarak etkilemekten çok, psikolojik olarak daha uzun vadede etkiledi. Bunun nedenlerinden en önemlisi sosyal yaşantımızda yaptığımız birçok aktivitenin kısıtlanması ve bazılarını neredeyse artık hiç yapamıyor olmamız. Eğitimin tamamen online olarak yapılması da bu etkilerin en iyi örneklerinden biri.

Virüs dünyada yayılmadan önce teknolojinin getirdiği yoğun dijitalleşmenin etkilerini her ne kadar yaşıyor olsak da hızlı bir şekilde dijitalleşmeye ayak uydurma pratiklerini virüs çıktığı günden itibaren her toplumda yaşadık ve yeni alışkanlıklar edindik. Özellikle eğitimde Zoom uygulaması bu konudaki en büyük kurtarıcılardan biri oldu. Neredeyse bütün eğitim kurumlarında Zoom üzerinden yapılan dersler ile eğitime devam edilmesi, hatta zaman zaman arkadaşlarımız ve sosyal çevremizle zaman geçirmek, çalışanlar için iş toplantıları ve görüşmeleri için Zoom uygulaması üzerinden kamera açarak devam ettik. Durum böyle iken, eğitimde de zaman zaman yaşanan sıkıntılar dikkat dağınıklığı, yalnızlık psikolojisi gibi sonuçlara da yol açtı.

Bu sonuçlara bir çözüm olarak Study Stream uygulaması geliştirildi. Önceden sessiz ortamda ders çalışmak ve ders çalışan kişileri görerek kendilerini teşvik etmek isteyen öğrencilerin kütüphaneleri ziyaret etmesi ile orada da bir sosyalleşme ortamı yaratılırdı. Fakat pandemi sonrası kalabalık yerlerin riskli olması sebebiyle kütüphanelere gidilemez oldu. Fakat her şeyin bir online çözümü olduğu gibi, online kütüphane fikri de Study Stream tarafından geliştirildi.

Çoğu kişinin bilmediği Study Stream uygulaması alışılmışın dışında karşımıza çıkıyor. Bütün dünyada herkesin aynı anda Zoom üzerinden ders çalışabilmesine olanak sağlayan bu online kütüphaneye katılmak gayet kolay. www.studystream.live websitesi üzerinden Study Stream’e giriş yapılarak güncel toplu ders çalışma odalarına giriş yapılabilir. Odalar en fazla 1000 kişi ile sınırlıdır fakat her saat ders çalışma odaları mevcuttur. Ücretsiz bir şekilde online kütüphane ortamını hissetmek isteyenler bu uygulamada Zoom üzerinden kamera açarak, dünyanın her yerinden kamera açmış kişiler ile ses kapalı bir şekilde ders çalışma imkanına sahip olmaktadır.

Kaynak:  https://www.ilkseviye.com/study-stream-ders-calisma-sitesi/